[]

engelli dostu kentler

bir şehrin engelli dostu olabilmesi için hangi kriterleri yerine getirmesi gerekiyor? aradım fakat bulamadım.




 
bildik, düşündüklerimizi mi yazalım yoksa kaynak mı istiyorsunuz?


  • ben smyrna  (10.12.11 10:27:42) 
Amerika'da Adalet Bak.'na bağlı www.ada.gov var. Burada mimari tasarımda (iç mekan ve dış mekanlarda) engelliler için standartlar oluşturulmuş. Şehrin de engelli dostu olabilmesi için buradaki kurallara uyulmuş olması gerekli.

Kot değişimi olan yerlere mutlaka rampa ulaşımı olmalı, rampalar için eğim, korkuluk standartları var. Bunlara uyulması gerekiyor.
Kapı eşikleri yanlış hatırlamıyorsam 3cm.'den fazla yapılamıyor.
Engelli tuvaletleri için ölçü standartları var.

Tabi bu yazdıklarım aslında daha çok yapılar için geçerli ancak şehir genelinde de benzer uygulamalara dikkat edilmesi gerekiyor.
  • edaydin  (10.12.11 10:52:29) 
öncelikle o şehirde yaşayan insanların eğitilmiş, bu konularda bilinçlendirilmiş olması kriterini yerine getirmesi gerekiyor.


  • avkatbey  (10.12.11 10:58:52) 
üst geçitlerde filan engelli asansörü yapıyorlar artık izmitte... istanbulda pek görmedim onu..


  • ruhibirbanyo  (10.12.11 11:15:40) 
@ben symrna ikisi de olur.


  • sarper361  (10.12.11 11:16:59) 
viyana. toplu taşımayı her insan yardım almadan kullanabiliyor.


  • s e  (10.12.11 11:36:18) 
- engelli otoparkını unutmamak gerek.
- sesli trafik lambaları
- kot farkı olan yerlerde tırtıklı zemin yüzeyleri
- engelli tuvaletleri
- rampalar (kaldırımlarda özellikle)
- her binada tüm katlar arası erişimin sağlandığı asansörler
- engelliler için eğitim yapıları
- tüm toplu ulaşımlarda engellilerin tek başına kullanımın sağlanması

aklıma geldikçe eklerim...
  • purkinje  (10.12.11 11:59:26) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.