[]

eski zamanlarda ve osmanlı devleti'nde saat kavramı

merhabalar,

biraz ilginç birkaç sorum var.

18. yüzyılda anadoluda veya istanbul'da yaşayan bir kişi saatin kaç olduğunu neye göre söylüyordu? evlerde saat var mıydı, saatler bugünkü gibi 24-12 saatlik dilimlere mi ayrılmıştı, yoksa öğlen, sabah, akşam, güneşin doğuşu, batışı, tepedeki yerine göre mi konuşuyorlardı bu konuda?

mesela 12-24 saatlik sistem osmanlı'ya ne zaman gelmiştir? insanlar bunu ne zaman benimsemişlerdir? padişah ve elitler bu zaman hesaplama yöntemi ile ilk ne zaman karşılaşmışlardır?

 
sabah - öğle - ikindi - akşam - yatsı.

5 vakte göre ayırırlarmış köydekiler. şehirdekileri bilmiyorum.
  • fakyoras  (03.12.11 14:11:18) 
  • hollowlife  (03.12.11 14:13:11) 
peki sistem? 12 saatlik sistem mi kullanılıyordu, ne kullanılıyordu? ilk defa kim hangi tarihte çıkıp "oha saat 1 olmuş" dedi mesela? yani anlatamadım mı bilmiyorum, belki günü 24'e değil de 10 saate bölmüşlerdi ne bileyim, sonra da batıdan etkilendiler 24 saate geçtiler. nasıl yahu? saat kulelerinin yapıldığını yazan adam saat kulesinde kaç tane sayı olduğunu, sistemi hiç yazmamış.


  • mistreated  (03.12.11 14:20:26 ~ 14:20:56) 
  • hollowlife  (03.12.11 14:38:33) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.