[]

turkiye'yi birakip yurtdisinda yasayanlar orada yasamaktan memnun musunuz?

soru: mecburiyetten ya da kariyer/eğitim amaçlı gidenler haricinde iseniz sorum size, neden türkiye'de yaşanmaz sizce ? siyasi, dini, tabular, eğitimsizlik gibi cevaplar gelir anlarım ama bunların dışında?

not: teori üretmesek ve sorunun muhattabları cevaplasa sevinirim.

sorunun nedeni: bu ülkeden bir kere çıktım 6 sene ama aile nedeniyle geri geldim, gene gidesim ve bir daha gelesim yok ama bu bağlantılardan (benim için sadece aile) nasıl kurtuluruz, aşarız bilemiyorum bu nedenle de sormuyorum, öylesine sorasım geldi, bulamadığım bir şey çıkar belki diyerekten

edit: egotm'un istek ve desteğiyle başlık değiştir, daha bir şukela oldu bence de

 
turkiye+den+kacma+nedenleri
turkiye de yasamama nedenleri

bence sorun, "turkiye'yi birakip yurtdisinda yasayanlar orada yasamaktan memnun musunuz" seklinde olsa daha sukela olurmus
  • egotm  (10.07.08 20:25:58 ~ 20:26:12) 
askerlik


  • badseed  (10.07.08 21:20:46) 
sanırım sorun cevapsız kalacak fira. bu da marmara34'ün sorusunun yanıtı oluyor bir bakıma.


  • baldur  (10.07.08 23:07:29) 
fira, baldur,
yanlış anlaşılma olmasın, sorumun amacı kendime bir anlamda gaz aramak, hak veriyorum elbet size, bana kalsa zaten imkanı olan kimse burda yaşamamalı, sistem tepeden tırnağa berbat, kusursuz ülke yok ama türkiye kadar olanıda az bulunur.

badessd, askerlik aslında ilk aklıma gelen olmalı, +1 rep :)

bunların dışında nedenler?

bir de başlıktaki gibi memnunmusunuz ? hani düşünüyor umusunz "boğazda balık ekmek bile buraları feda etmeye yeter" gibisinden, biraz platonik ?
  • marmara34  (11.07.08 00:31:00) 
Yurtdisinda universite okuyorum ama yinede sorunu cevaplamak istiyorum cunku ileride turkiyeye donmeyi dusunmuyorum. Yasadigim ulke Italya.
Ilk baslarda ulkemden ayrildigim icin uzgundum, aile yok, tanidik yok, tek basinasin vs vs... Insan sonra yavas yavas alisiyor. Belli bir sureden sorada iki ulke arasinda farklari gorebiliyor. Mesela ben bu ulkede kendimi daha bir ozgur hissediyorum. Bana bu ulkede bir birey olarak daha fazla deger verildigini dusunuyorum. Insanlar birbirlerine daha cok saygi gosteriyorlar. Bu Turkiye' de yasamak istemememin asil nedeni. Soyle dusun ben bir universte ogrencisiyim. Aylik masrafim 500 euro kadar. Simdi bu ulke sana burs veriyor aylik 500 euro kadar. Kalicak yurt veriyor tek kisilik oda olarak. Sana her ogunde 2.20 euroya yemek veriyor ki yemekhanenin kalitesi, standartlari turkiyedeki en luks restorantlarla birebir. Ya odadaki masa lambasi bozuldu, yurdun gorevlisine soyledim degistirebilirmisiniz die, dedi ne zaman bozuldu, dedim bi hafta kadar oldu. Adam bana hafiften sert cikisti, bu masalambasini sen rahat calisasin diye koyuyoruz, sen bir hafta odanin isiginda calisiyon gelip solemiyosun bana dedi.
Simdi soruyorum: ben bir universte ogrencisi olarak turkiyenin neresinde bole muamele gorebilirim? Hangi kurum bana aylik masrafimi karsilicak kadar burs verir? Hangi yurt tek kisilik, icinde bir ogrencinin ihtiyaci olabilecek hersey bulunan bir oda verebilir? Ben boyle biyer duymadim turkiyede. Belki varsa siz soylersinizde sevnirim ulkemdede warmis die.
Hele egitimsizlik dedigin olay ayri bi konu. Istanbulda mini etekli bi kiz sokaga cikacak ve ona laf atilmayacak. Ben sokakta icki icicem, yobazlar gelip bana laf atmicak. Bu mumkunmu? Ben acikcasi suan kizkardesimin, kiz arkadasimin, annemin babamimin tr de bulunmasindan rahatsizim. Haaa bide su var: Burda canin istedigi zaman iskender kebab yiyemezsin. Bogaza karsi yada kordonda ince belli cayini icerken aldiin zevki burada alamazsin. Insanlarimiz cana yakindir, o cana yakinligi burada bulamazsin. Dini acidan bakarsak ramazan aylari burada buruk gecer. Lakin bu zevkler beni temelli olarak turkiyeye donduremez. Ayda bi kere gelirim ama temelli olarak gelemem, gelmem. Buyuk konusmayayim gelirsemde izmire gelirim. Egitim seviyesi biraz daha fazla orada. Ama insana biyerde koyuyo. Keske diyosun bana bu sartlari ulkemdede sunsalar. Baska ulkede yasamanin ezikliini duymayayim ama gorduunuz gibi durum bu.
  • sanio  (11.07.08 02:58:08) 
cevap:üniversiteyi turkiyede okuduktan sonra master için almanyaya gittim. ve bu arada 5 sene boyunca almanya ms de çalıştım. en son skerim bu askin ızdırabını diyerek turkiyeye geri dondum.

benim tecrubelerime gore turkiyede bir gelecek kurabilecek bir insan icin yurtdisinda olmak demek insanca fakat 2.sınıf bir insanca yasamak demektir.toplumsal olaylarda insanlar size saygılıdır fakat kisisel olarak her zaman kendinizi ıspat etmeniz gerekir. topluumun yasam sekline ayak uydurabilmek adına, anavatanınızda dusunmeden yaptıgınız bircok hareketi bin kere tartıp yapmanız demektir.
ve yaptığınız ise baglı olarak kazancınız turkiyede kazanacagınız paradan sandıgınız kadar yuksek olmayacaktır (almanyada bekar bir insanın odediği gelir vergisi %50 den fazla)
  • akiskan  (11.07.08 09:47:08) 
Peki yurtdışını bırakıp Türkiye'de yaşayanlar memnun musunuz?


  • ermanen  (11.07.08 14:20:17) 
ermanen, ben bıraktım geldim ve öyle bir pişmanım ki kelimelerle anlatamam, yüzümü görmen gerekiyor :) gerçekten hayatımın hatasını yaptım.


  • marmara34  (12.07.08 01:21:24) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.