[]

yaptıydım ettiydim

Türkçe'mizde böyle bir kullanım var mıdır? ben yok diye biliyorum. oradaki -y ekini hiçbir şey ile ilişkilendiremiyorum.




 
ilişkisi şu: "yaptı idim, etti idim."

ayı idim -> ayıydım
dayı idim -> dayıydım

gibi. türkçe dil bilgisinde böyle bir kip yok. ancak bu türkçe'de böyle bir kullanımın olmadığı anlamına gelmiyor. yöresel, konuşma dili, ne dersek diyebiliriz.

daha önce düşünmüştüm bu kullanımın nereden doğmuş olacağını.

yaptım -> geçmişte yapma işini gerçekleştirdim.
yaptı idim -> geçmişte, yapma işini gerçekleştirmiş durumdaydım. bu cümlenin işaret ettiği zaman diliminde ben o eylemi zaten gerçekleştirmiştim. iki adet "di" yani.

x idim.
x = yaptım. yaptım+dım.

size bir şey söyleyeyim mi, bence ingilizce'deki "past perfect tense"i "miş'li geçmiş zamanın rivayeti"nden daha iyi karşılıyor. ya da en az onun kadar iyi karşılıyor :)

ha, ben kullanmıyorum tdk'ya tâbî olduğumdan. uykusuz olduğumdan pek anlaşılır anlatamamış olabilirim :)
  • actionary  (08.07.08 05:46:23) 
"yapmistim etmistim" ile ayni anlamda bu dediklerin. hatta soruya cevirmek icin "yaptin miydi" bile diyebiliriz "yapmis miydin" demek icin.


  • osuruklu  (08.07.08 09:01:47) 
Bu, standart dil olan istanbul ağzında kullanılmaz. Yapmıştım, etmiştim denir bunun yerine. "Türkçe'de böyle bir kullanım yoktur" diye değerlendirilmemeli ama. Dil uyulması gereken kurallar bütünü değildir. TDK ya da herhangi bir kurum dilin sınırlarını belirliyor ve biz ona göre hareket ediyor değiliz. Bu tip kurumlar sadece "var olanı" sisteme dökmeye çalışıyor.
"Yanlış" demek yerine, standart ya da ortak dilde kullanılmıyor demek daha doğru.

  • min el garaib  (08.07.08 12:11:53) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.