[]

varoluşçuluk

nedir bu varoluşçuluk? sözlükten de bişeyler okudum ama orda da istediğimi bulamadım açıkçası. insanın mutlak özgürlüğünü mü destekler? amaçsız hayata anlam mı kazandırmaya çalışır? ne yapar?




 
  • thinkbeforedoing  (03.07.08 18:07:03) 
herseyin varolmayla basladigini, bireylerin yollarini varolduktan sonra cizdiklerini; iyi insan/kotu insan diye bi durumun olmadigini, iyi olmus insan/kotu olmus insan olabilecegini, kisacasi "neysek o oldugumuz" degil, "ne olmussak o oldugumuz" gorusunu savunan; bunlarin yaninda, hayatin; insanlarin ona yukledigi anlamdan baska bir anlami olmadigini, oldukten sonra yok olup gidecegimizi; bu sebeple de hayatimizi keyfimizce yasamamiz gerektigi benzeri yiginla fikir sunan bir doktrin varolusculuk. asil adi da existentialism, ingilizce olarak daha fazla bilgi bulabilirsin hakkinda.

daha fazla ilgilenirsen soren kierkegaard okumani tavsiye ederim.
  • coldbound  (03.07.08 18:46:27) 
varoluşçuluk büyük ve önemli bir felsefe alanıdır. birkaç cümle ile tanımlanması, açıklanması neredeyse olanaksızdır. varoluşçuluk hakkında yüzeysel bilgi edinmek ancak yetersiz bilgi edinmek anlamına gelecektir.

konu ile ilgili kitaplara, sözlüklere, makalelere başvurmanız dileğiyle.
  • bu nick kullanimda  (03.07.08 19:08:30) 
şu ana kadar okuduğum kitapların büyük çoğunluğu varoluşçulukla ilgilidir herhalde. zaten hayatın anlamı hakkında bi sonuca varamamış olan bi insan - ki kim varabilmiştir onu bilemiyorum - bir de varouşçuluğa kendini kaptırınca iyice bişey yapası gelmiyor. insan alabildiğine özgür yaşadığını düşünse bile aslında hiçbir zaman özgür olamayacak herhalde. yukardaki soruysa "acaba okuduklarımdan yanlış sonuçlar mı çıkarıyorum kendi kendime böyle bişeyler düşünüyorum"'un cevabı içindi aslında. çok dağınık bir yazı oldu ama böyle.


  • psyche  (03.07.08 20:25:59) 
cok basit bir aciklama ile; insanin ozunu hayattaki yapip etmeleri ile olusturdugu dusuncesine dayanir.


  • no christ requiress  (03.07.08 23:43:02) 
jean-paul sartre okuyabilirsin. varoluşçuluk diye kısa bir kitabı var. alkım'da indirimdeydi en son.

hatta madem merak ediyorsun, şu dakikadan sonra kesinlikle bul bir yerlerden. okumadan fikir sahibi olmak yeterince aşağılayıcı bir durum. sağdan soldan bilgilerle kafanı da karıştırma hem. kolay gelsin.
  • cisimi yapiyom popom kuru kaliyo  (04.07.08 01:08:37) 
Varolusculuk üzerine sadece sozlük üzerinden bilgi sahibi olmaya calismak, eksik bir yaklasim olur. J. Paul sarteile baslamani tavsiye ederim. Oradan referanslar bulursun zaten, devam etmek istersen...


  • eleazenon  (04.07.08 01:24:31) 
benim tavsiyem once 2. dereceden eserlerle giris yapman, demem o ki varoluscu filozofun yapitlari yerine onlarin uzerine birsey karalayaninkine deginirsen daha cabuk bir kavrayisa kavusabilirsin.
benim onerecegim unlu psikoloji adami irvin yalom'un kitaplari. "schopenhauer tedavisi" buyuk olcude anlamsizlik uzerine. "varoluscu psikoterapi" ise isminin ifade ettiginin aksine (ve cogu insanin iddia ettiginin aksine)profesyonel psikoloji insanlari icin bir yapit olmaktan ziyade varolusculuk hakkinda essiz bir derleme. kitabin bahsettigi uzere varolusculugun 4 temel ilgi alani var; olum, yalitim, anlamsizlik ve isteme. bu da az cok domainin bahsettigi seyler hakkinda fikir verir sana.
hazir merak etmisken bu alana derin bir dalis yapmani oneririm. hayata durusuna da bagli olarak icsellestirebilecegin en anlamli materyalle bu alanda karsilasman yuksek olasilik.
daha formel bilgiyi vermek benim haddime degil, ama okumadan, okurken veya okuduktan sonra uzerine sohbet etmek istersen soyleyecek bir iki kelamim olabilir, ustelik ben de cok sevinirim.
  • lhun  (04.07.08 15:50:46) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.