[]

[Akademik proje] Görsel algı ve görsel tasarımdan anlayanlar, fikri olanlar

Görsel algı ve görsel tasarım başta olmak üzere görsel sanat ve görsel medya, ve hatta görsel algı bozukluklarıyla ile ilgili olan iki tane güzel soru hazırlamak gerekiyor. Akademik ve referanslı olarak cevaplanabilecek sorular olması lazım.

Nasıl bir soru sorulabilir? Akademik projede kendimiz sorup kendimiz cevaplıyoruz yani. Sadece soru yazsanız olur ama cevap bulabilecek yeri de söyleseniz şukela olur. Konu ile ilgili aklınıza gelen her türlü fikri yazabilirsiniz.

yardımcı olabilecek anahtar kelimeler: görsel algı (derinlik algısı, form algısı, hareket algısı), medya, tasarım, logo, reklam, afiş, algısal bozukluklar vs.

not: konunun daha çok görsel iletişim tasarımına bağlanması gerekiyor. (elxa'nın önemli eklemesi)

 
Sanırım linkteki tarzlardan bahsediyorsunuz.

www.enteresan.com

Resimleri inceleyip hocanın dersine uygun soruları siz yaratmayı deneseniz daha kolay olabilir. :)
  • Oguzhang  (11.11.11 20:29:05) 
  • compadrito  (11.11.11 20:37:47 ~ 21:08:00) 
elxa'nın dedikleri de soruya dahil bu arada.


  • ermanen  (11.11.11 21:49:42) 
Bazı çalışmalar var, insan beyninin simetriyi ve altın oranı algıladığına ve bunları decision making processta daha çok sevdigimize dair.
Ya da abstract vs. natural resimlerde natural resimlerin daha çok sevildiğine dair. Bunlar kültür ve sosyal beğenilerden bağımsız şeyler. Beyinin aktive yerlerine göre belli sonuçlara ulaşıyorlar.
neuroesthetic, judgment, beauty, fMRI gibi keywordler girersen bulabilirsin.
Zaten neuroeasthetic dediği şey, beynin neyi güzel/estetik bulup bulmadığı. (bkz: Semir Zeki)
Semir Zeki'nin A vision of the Brain kitabını tavsiye ederim.
Bunun dışında; görme bozukluklarının birçoğu beyin hasarı sonucu gerçekleşmiştir. Çünkü görme duyumu beyne belli işlemlerden geçerek ulaşıyor.
V1,---> V4, V5 gibi. V5 mesela renk algısında önemli, burada bir damage adamın siyah beyaz görmesine neden olabilir.
Ya da spatial neglect sydrom var, bu da adamın sağını/solunu görmesini engeller. (nesnelerin yarısını görmemek)
MT damage yerleri algılamasını zorlaştırır. v.b (Bu görme bozuklukları için, epey beyin bilmek gerek)
Tabi görme bozuklukları için;
(bkz: Karısını Şapka Sanan Adam) yani (bkz: Oliver Sacks) a da bakmak gerekir.
Bunun dışında, neuroesthetic aradığın şeyse ve makale bulamıyorsan detaylıca bilgi verebilirim, (ve makale atabilirim) şayet beynin estetitik algısı üzerine çalışmak istiyorum, hayliyle ilgilendiğim bir konu)
bir de bilinç kullanım klavuzu var, metis yayınları adam zeman'ın orada görme diye bir chapter var. görme bozuklukları ve etkileri, gözün nasıl algıladığı renkler v.b anlatılıyor
  • botamaniaensis  (12.11.11 10:06:16 ~ 10:09:59) 
  • compadrito  (12.11.11 14:03:36) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.