[]

CEO meslek mi? ve Türkçe'si ne?

CEO = chief executive officer

Türkçe'de "yönetim kurulu başkanı" ve "icra kurulu başkanı" diye çevrilmiş ama tam karşılamıyor sanırım bunlar. zira "chairman" denen nane de var. ve şu entry'de de bahsediliyor: (bkz: #6486115)

Türkiye'de ne deniyor genelde? Şirketin en yüksek seviyesi değil mi bu?

Asıl soru da bu bir meslek mi yoksa ünvan mı? Ya da her bir şey mi?

 
unvan


  • kakao  (05.11.11 00:48:50 ~ 17:54:00) 
şimdi bir şirketin sahibi de CEO olabiliyor, ortağı da ya da bir başkası çalışan olarak atanılabiliyor bu pozisyona. esas olan CEO'nun yaptığı görev. Herkesin başında CEO var yani herkesin üstü bu adam. Eee bu CEO'lar ne iş yapıyor o zaman? Onu da çözebilmiş değilim. Bu bir meslek değil, pozisyon.


  • 9kuyruklukedi  (05.11.11 00:54:33 ~ 00:55:23) 
Türkiye'de genel karşılığı Genel Müdür'dür, yerine göre de bir meslektir, ancak uç bir nokta olduğu için ödül gibi algılanır ve o yüzden meslekten ziyade statüye bağlanır.


  • tempor  (05.11.11 01:16:12) 
neden yabancı kaynaklarda daha çok meslek diye geçtiğini görüyorum?

Yönetimle ilgili bir dal değil mi bu?

Yönetici - CEO
Doktor - Cerrah

aynı mantık değil mi?
  • ermanen  (05.11.11 01:16:31 ~ 01:16:51) 
@ermanen
mesleki uzmanlık + tecrübe : ceo
doktor örneğinden gidersek de;
mesleki uzmanlık + tecrübe : başhekimliğe denk gelir bence.
  • 9kuyruklukedi  (05.11.11 01:20:09 ~ 01:20:23) 
ceo yani chief executive officer, genel müdürdür. yönetim kurulu'ndan emir alır.
genel müdür, müdür, başkan, başkan yrd. genel md. yrd. bunların hepsi unvandır.

  • desdinova  (05.11.11 01:34:17 ~ 01:34:59) 
Yöneticilik nasıl meslek olabilir ya? Örneğin bir avukat yönetici olursa mesleği ne olacak bu durumda? Unvan ile meslek tamamen farklı şeyler. CEO Türkiye'de Genel Müdür karşılığı. YK Başkanı da chairman diye biliyorum.


  • winstoncash  (05.11.11 03:10:02) 
biraz yardımım dokunur belki

chairman genelde, ailevi şirketlerde yönetimi tek elden yürüten kişi.

ceo ise holdinglerde yani bi sürü şirketi kontrol eden bi oluşumda hepsinden sorumlu adam, direkt olarak şirketin sahiplerine karşı sorumludur, chairman ise daha çok şirketin sahibidir.

steve jobs apple de ceo olarak geçer, adam iphone u da tanıtıyor ipadi de yani bütün her şey bu adamın elinin kolunun altında. ama iphone için gene ayrı bi yönetici ipad için ayrı bi yönetici de var.

dal gibi görünse de aslında tam olarak değil. meslek de değil.

son zamanlarda revaçta olan bişey ama kişisel olarak bi bok değil, çoğu şirketleri zarardan zarara sürüklerken ehehe mehehe diye tatilde olabilir bile.

tam hatırlayamıyorum bi şirket krizdeyken işçi çıkartırken bi ceo'su milyon dolarlık bonus alıyordu(maaş değil düşün bonus).
  • saiko  (05.11.11 03:10:14) 
CEO'nun ustunde Chairman oluyor. Chairman'ler genelde birden fazla sirkette CEO'luk yapmis artik yoneticiligin piri olmus insanlar oluyor. Sanirim yeni alinan bir karar geregi farkli bir sektorden olmak zorundalar. Bu farkli bakis acilari getirebilmeleri icin gerekli bir sey zaten. Ornegin Intel CEO'su Paul Otellini mezun oldugundan beri Intel icinde gorev alip yukselmis, sektorden bir insanken onun ustundeki Chairman Jane Shaw onceden medikal sektorundeki bir firmanin CEO'suydu: people.forbes.com . Chairman sektore ve sirkete daha yuksekten bakip detaylara girmeden yol gostericilik yapiyor.

Mesela Apple'da da su an durum soyle:

William V. Campbell
Chairman
Intuit, Inc.

Tim Cook
CEO
Apple

Gordugunuz gibi Chairman'in ayni sirketin calisani olmasi bile gerekmiyor ama CEO'nun uzerindeler org chart'ta.
  • crown  (05.11.11 09:55:16) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.