[]

linuxumu ogreniyorum v1.

simdi benim sadece linuxta calisan bir programi ogrenebilmem icin oncelikle ana hatlariyla linuxu ogrenmem gerekiyor; lakin linux hakkinda bildiklerim sifira yakin. simdi cesitli sorularim olacak

1-bu ingilizce klavyeden nasil kurtulacagim(soru isareti var burda)
mesela sadece @ in shift + 2 oldugunu bulmam baya zaman aldi. en acili bu

2- simdilik konsoledan cesitli komutlara bakiyorum; tavsiye edebileceginiz guzel tutorial siteleri var midir. tamam google a linux tutorial diye girince bi suru sey cikiyor ama benim sordugum su; su site sukeladir ben oradan baya bisey ogrendim hicbisey bilmezken gibilerinden

3-ayrica eklemek istediginiz biseyler varsa tavsiyelere acigim & simdiden tesekkurler

edit=bir onemi var mi bilmiyorum ama su anda bilgisayarimda olan suse versiyonu

 
linux oldukça geniş bir konu işiniz biraz zor gibi. ama şöyle bir şey var, suse kullanmak zorunda mısınız? yani ubuntu gibi pardus gibi çok daha kullanıcı dostu distrolar var? yani mesela ubuntunun forumları efsanedir her aradığınızı bulabilirsiniz.


  • talemon  (25.06.08 14:53:48) 
talemon haklı. bence de ilk aşamada pardus veya ubuntuyla hatta pardus la başlamalısın. çünkü pardus tamamiyle türkçe bir sürüm. pardus forumlarında tüm programların nasıl kurulduğu windows tan linux e geçişte bilmeniz gereken bir çok şey anlatılıyor. şahsen ben o şekilde başlamıştım.


  • murty  (25.06.08 15:38:12) 
1- konsolda su komutu calistir: setxkbmap tr


  • sethi  (25.06.08 15:39:36) 
aslında bunu kullanmak zorunda mıyım bilmiyorum, hoca gelip bunu yükleyince ve benim de bi fikrim olmayınca hocam şunu yükleyelim diyemedim haliyle.
bir de şu türkçe klavyeye geçiş olayını hala çözemedim? sırf bunun için windowstan yazıyorum şu an. bi yerleri kurcaladım ama olmuyor. bir de şimdi aklıma geldi her bi değişiklikten sonra linuxte bilgisayarı yeniden başlatmak gerekiyor mu? sorularım saçma olabilir en basit şeyleri bile soruyor olabilirim mazur görün :)

edit:
@ sethi; süpersin, çok teşekkürler, türkçe klavye gibisi yokmuş walla özlemişim :))
  • light beam  (25.06.08 15:48:55 ~ 16:01:08) 
2- kutsal bilgi kaynagi: tldp.org


  • sethi  (25.06.08 18:59:04) 
kolay bi linux versiyonu oneririm size linux u rahatca ogrenebilmeniz icin o da ubuntu dur. bende ilk kullandiimda baya yadirgamistim konsolu falan. Sonucta programlari bile konsoldan kuruyosunuz yeri geldiinde. Pardus de kullanabilirsin. Turklerin yazilimini yaptigi, turkce destei fazla olan linux versiyonudur. lakin ubuntu kullanan insan sayisi cok daha fazla oldugu icin sorunlariniza daha rahat cozumler bulabilirsiniz.


  • sanio  (26.06.08 04:37:22) 
linuxe alışırsam ubuntu veya pardusu kendi bilgisayarıma yükleyebilirim ama okuldakinde suse kullanmalıyım şimdilik. bir de sethi'nin verdiği linkte şöyle bir şey var:

"generally every Linux user will say that the best distribution is the specific version he is using. So which one should you choose? Don't worry too much about that: all releases contain more or less the same set of basic packages."

@sethi; "setxkbmap tr" komutu bilgisayarı kapatıp açınca gidiyor, bunu save etmenin bi yolu var mıdır?
  • light beam  (26.06.08 10:33:12 ~ 10:59:19) 
root yetkin olup olmamasina, hangi dagitimi, hangi pencere arayuzunu kullandigina gore degisik cozumler var.
- en kolayi bence ana menuden System>Preferences>Hardware>Keyboard benzeri bir kisayol bulmaya calisman. Varsa boyle birsey, Windows'takilere benzer bir arayuzle sana secme sansi verir.
- daha once yazdigim komutu calistirilabilir bir dosya yapip her oturum acildiginda ya da her bilgisayar acildiginda calistirilmasini saglayabilirsin. ilki normal kullanici yetkileriyle ikincisi super kullanici yetkileriyle yapilabilir.
- super kullanici olabiliyorsan /etc/sysconfig/keyboard'u ya da /etc/X11/xorg.conf'u degistirebilirsin.
  • sethi  (26.06.08 12:33:39) 
3- giris seviyesinde karsilastiginiz problemler %99.999 ihtimalle baskalari tarafindan google ile bulunabilecek sayfalarda sorulup cevaplanmistir. ogrenmenin bir yolu da tam olarak nasil arayacaginizi bile bilmediginiz bir sorunu aramaya calisip bu surecte bazi anahtar kelimelerin ve kavramlarin farkina varmak olmalidir. linux'ta sorunlari cozme sureci sabir ister ve herkes buna alisik degildir. (bazi problemlerin henuz cozumu bile olmayabilir. yillarca beklemek gerekir. orn. kablosuz ag kartlarinin linux'ta calistirilmasi) bu noktada linux aslinda bir ogretmendir. 'cillop gibi' olarak tarif edilebilecek baska isletim sistemleri gunluk hayatinizdaki islerinizi kolaylastirabilir, guzel guzel gecinebilirsiniz ama 30 yil sonra bile tamamen kullanici olarak kalirsiniz. yesil dugmeye basinca delikten muz dusuyor, sari dugmeye basinca musluktan su akiyor gibidir bildikleriniz. oysa linux seffaftir. muz dolu depoyu sizden saklamaz, istersen hic dugmeye basmadan 10 tane alip yiyebilirsin. dagitimlar arasinda bence en temel fark bu. sizi ne kadar kulllanici ya da ne kadar ogrenci olarak gordukleri. mesela ubuntu'ya bak, gentoo'ya bak.
son olarak 'linuxta calisan bir programi ogrenebilmem icin' dediginiz program hangisi?

  • sethi  (26.06.08 12:36:38) 
sethi çok sağol herşey için. söylediğin şekilde kısayolu dün de bulmuştum, oradan bişeyleri türkçe yi işaretlemiştim, klavye yerine başka şeyleri türkçeleştirmişim o zaman, onu bi şekilde halledebilirim sanırım, en kötü ihtimal her sabah verdiğin komutu girerim :)

kullanacağım program gaussian 03, ama henüz kurmadım bilgisayara. gaussiana başlamadan kendim linux nedir ne değildir öğrenmek istedim. bilgisayarın d sinde linux (yaklaşık 50gblık yer) c sinde windows var, gün boyu linuxu açık tutarak işe başladım. şu anda kendi kendime neler yapabilirim, hangi siteler bana yardımcı olur sorum buydu tam olarak aslında.verdiğin link hakkaten güzel, vakit buldukça onu açıp bişeyler yapmaya çalışıyorum.
  • light beam  (26.06.08 15:02:40) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.