[]

Türkiye'de 2000 sonrası siyasi süreç ve diğer Dünya Ülkeleri

Son 10 yıldır içinde bulunduğumuz siyasi sürecimiz oldukça bulanık. Bu süreç içerisinde gözlemleyebildiğim kadarıyla da, fikir ayrılıkları ve bölünmelerin yaşanmadığı hiç bir(yada neredeyse) siyasi, ideolojik bir fikir birliği yok. Hergün yeni bir kavram, yeni bir diyalektikten bahsediliyor.. Özetle, ne siyasi görüşte, ne ideolojik görüşte kimsenin -liderlerinde- bir istikrarı yok.

Bundan beş yıl önce konuşulan sol, sağ, muhafazarkarlık, milli görüş, devrimci hareket, mürtecilik, laiklik(vs,vs,vs,vs,) vesaire ile, bugün konuştuklarımız çok farklı. Benim merak ettiğim, diğer dünya ülkelerinin siyasi süreçleri bizimkiler kadar bulanık ve karmakarışık mı? Bizatihi yaşayarak tecrübe edenler yada dığer dünya ülkelerinin yakın tarihli siyasi süreçlerini takip eden, güncelini bilenler var ise aydınlatabilir mi? (arap dünyasını esgeçelim, onları biliyoruz.)


 
iskandinav ülkelerinin politik pratikleri görece daha stabildir. bunun dışında bu konuya eğilirken post modern çağın da insana yansımasını, insan yaşantısına etkisini takip etmek gerekir. ayrıca dünya dengelerini (enerji, silah sanayi vb.) iyi süzmek gerekir.


  • santiago nasar  (27.10.11 00:37:50) 
Kusura bakma ama uzun süredir türkiyede bir çok blog dahil bu tür sorular anlamlı ve açıklayıcı bir şekilde cevaplanmıyor.Hatta cevaplanmıyor.KARŞI KALENİN ÖNÜNDE OLSAYDIN ZATEN GOL ATARDIN AMA KENDİ KALENİN YANINDAYSAN HAYALDEN İLERİ GİDEMİYOR:STRATEJİ GELİŞTİREN BEYNİNE YAZIK.


  • nikimebakma  (27.10.11 00:39:05 ~ 00:40:25) 
siyasi kavramlar hakkında söylediklerini tam anlayamadım. bugün siyasette bunların önceki dönemlere göre yer almamasından mı bahsediyorsun? eğer öyleyse çok normal, çünkü 80 yılların sonundan itibaren iş bitiricilik, icraat siyasette daha önemli hale geldi. dünya geneli içinse, bu dönem ve önümüzdeki dönemlerde bence gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkeler öne çıkacak.


  • toshiro  (27.10.11 01:05:30) 
@toshiro, sorumu tekrar okudum ama yeterince net geldi bana. ben nereyi anlayamadığını, anlayamadım desem.


  • sormaya geldim  (27.10.11 01:10:52) 
Türkiye kadar dış dünyadan etkilenen ve rejiminin kuruluşu henüz 100 yıl olmamış çok fazla devlet yok. Seçim yaşanmayan, Suriye tarzı yerlerde bu tarz tartışmalara izin yok. Batı demokrasilerinde ise 200-300 yıl önce konuşuldu ve bitti; şu anki tek tartışma ekonomik düzen. Ülkelerinin nasıl yönetileceğine çok uzun zaman önce karar vermişler ve itiraz eden, değiştirmeye çalışan yok.


  • 507  (27.10.11 01:15:21) 
son 10 yılı tüm dünya için en genel siyasi olayı yükselen milliyetçilik, tutuculuk. Avrupa'da yapılan seçimlerde son kazanan partilere bakmak bile bunun için yeterli, bunun en temel sebepleri tabi ki ekonomi, ucuz iş gücü arayışındaki Avrupa son 10 yılda hayal ettiği EU birliğinin kalkınmasını tüm birliğe yayamayınca, getirdiği standartlar nedeniyle işçinin maliyeti artınca, üretim nerdeyse durma noktasına gelince, aldığı göçler sonucu Fransa, İngiltere, Hollanda gibi bir çok ülke göçmenleri ile hala yüzleşemedi, dün sadece işçi olan göçmenler artık o ülkelerin vatandaşı ve adaptasyon sürecei her iki taraf içinde zorlu oluyor, özgürlükler ülkesi Fransa meclisi kamau alanlarında baş örtüsünü yasakladı, Hollanda'da azınlıkların din dersleri kaldırılmak üzere ve benzerleri... ki milliyetçilik bu topraklarda da çok yoğun bir şekilde hissediliyor, evet Türk milliyetçiliği azalmış gibi görünse de bunun böyle algılanmasının sebebi ise apayrı bir konu Kürt milliyetçiliği ise artık tavan yapmıştır, son 10 yıl çoook istikrarlı bir şekilde gidiyor. İstikrarsız derken neyi kast ediyorsunuz anlamış değilim, Merkel, Tayip, Rusya'nın müthiş ikilisi Medvedev/ Putin, Sarkozy( şimdi Fransa için bir umut belki var) Cameron zira tüm bunlar muhafazakar partilerin liderleri, muhalifler arasında bir istikrar olmadığı ise kesin. Almanyanın istisansı hiç kuşkusuz güçlü ekonomisi.


  • rn  (27.10.11 15:51:40 ~ 16:18:09) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.