[]

İş Hayatı ve Hafta Sonu Tatili ?

selamlar ahali.. bilindiği gibi türkiye'de kamu çalışanları haftasonları babalar gibi tatil yapıyor. özel sektörde çalışanlar ise genelde pazar günleri tatil yapıyor, şanslılarsa cumartesi de tatil vs.. merak ettiğim diğer ülkelerde durum nasıl? yurtdışında çalışanların tatil olayları devlet eliyle mi belirleniyor, yoksa şirketlerin insiyatifinde mi? çalışma saatleri de türkiye'ye göre ne tür değişiklikler gösteriyor? yanlış hatırlamıyorsam çek cumhuriyetinde falan mesela mesailer 15.00 gibi bitiyormuş..




 
Bizim iş ve sosyal güvenlik hukuğumuza göre, haftalık çalışma saatimiz 45'tir. bunu haftaiçi 8'er saat ile tamamlayıp cumartesi günü öğlen 12'ye kadar çalıştırarakta kullanabilir işveren, haftaiçi dokuz saat çalıştırır ise de cumartesi ve pazar günleri tatil vermek durumundadır. Yahut bu 45 saati aşan dilimler için çalıştırdığı sürelerde fazla mesai ücreti -ki kendisi normal saatlik ücretinin yüzdeellisi fazla olur- ödemek zorundadır. Fakat uygulanırlığı yok. Sıkıntı burada. Devlet dairesinde çalışanlar ayrıcalıklı değiller. onlar sadece yasal haktan faydalanıyorlar. Nitekim haftada 45 saat çalışmak bile yeterince boktan birşey. İnsanların hayatları yalnız yaptıkları iş olarak görülüyor.


  • sormaya geldim  (20.10.11 18:11:22 ~ 18:14:13) 
İspanya'da çoğu devlet dairesi yazın 9-14, diğer aylarda 9-14 ve 16-19 olarak çalışıyorlar. Bankalar da 9-15 çalışıyor genellikle.


  • cakabo  (20.10.11 18:12:29) 
@sormaya geldim, bizim iş hukukumuz hangi ülke ekolüne daha yakın peki?

@cakabo, millet işini nasıl yetiştiriyor yav :) biz burda bile kurumlar arasında koştururken mesai saatlerini kaçırıp işleri halledemiyoruz.
  • toshiro  (20.10.11 18:45:01) 
İşler yetişir. Çünkü onlarda bilgi işlem ağları ve otomasyon sistemleri oldukça gelişmiş. Ayrıca kamu kuruluşlarında çalışanlarıda teknik ve teknolojik olarak donanımlı. iş gereği Senelerdir devlet daireleriyle muhattap olurum. İnanır mısın, 20 yıllık devlet memuru hâla 2 işaret parmağıyla klavye kullanıyor. Hiç değilse en aşağı 10 yıldır işlemlerinde bilgisayar kullanıyor, lakin hâla 20 yıldır olduğu yerde sayıyor, Ne mesleki açıdan ne teknik açıdan kendilerine hiç bir şey katmıyorlar. Denetim yok. Bir kez devlet dairesine kapak atan oradan emekli olana kadar ilk günkü gibi çalışıp durur. Bir çoğu gerçekten bildiğin karacahil zaten. Ayrıca Devlet dairelerinde toplam mesai saati zaten 9 da değildir. onlar günün ilk üç saatini kahvaltı ile geçirir kahvaltıdan sonra öğle yemeğine hazırlık yapar, öğleden sonra ki 1-2 saat çalışır 4ten sonra çıkma hazırlıkları yaparlar. Efektif olarak çalıştıkları gün içerisinde 2-2.5 saate zaten. Sen kaç saat çalıştıklarını düşünüyorsun ki? Saydığım bu şartlarda mesai süreleri, 9-15 çalışan işçiden dahi az emin olabilirsin. Bizim iş ve sosyal güvenlik hukuku hangi ülke baz alınarak hazırlanmış bilemiyorum. Bunu illa'da bir ülkeyi baz almak şeklinde de düşünme. 24 saat'in 9 saatini işe harcamak zaten olabilecek maksimum rakam. Bunun en iyimser ihtimalle işten önceki bir ve sonraki bir saatin iş için harcandığını düşünürsen günün yarısına tekabül ediyor. geri kalan yarısının yarısınıda mecburi uyku ile tamamlasan, 5-6 saat arası bir şey kalır. GERİ KALAN HERŞEY İÇİN. bunu 2-3 saate indirgeyeceklerse, kimse çalışmaz zaten :)


  • sormaya geldim  (20.10.11 19:38:48 ~ 19:51:45) 
  • technicalte  (20.10.11 20:09:41) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.