[]

En iyi kılıç hangisi?

Japon kılıçları geliyor akla genelde, mesela katana. Ama katana en iyisi değil sanırım japon kılıçları arasında. Peki sadece Japonlar mı en iyi, daha iyileri yok mu? Yatağan ve Dımışkı mesela, bunlar nedir, ne değildir?

İyi olma kriteri; keskinliği, yapıldığı maddeler, kullanım stratejisi ve savaş üstünlüğü gibi şeyler olabilir. Tabi kişinin nasıl kullandığına da bağlı. Kısaca nedir?

şurda da anketi var:
sites.eksiduyuru.com

 
hintlerin süper kılıçları var. ama keskinlik olarak japonlarınki bir nomero sanırsam. ama o hint kılıçlarına da bir bak , felaket..


  • cedric tweedledee  (06.10.11 23:39:43) 
yatağan daha ölümcül bir aerodinamiğe sahipmiş, daha az kuvvetle daha etkili bir darbe indirmek mümkünmüş diye okuduydum..


  • anonimyususer  (06.10.11 23:54:06) 
www.youtube.com

bu videoyu izleyip katana derim ben. ayrıntılı bilgi sahibi değilim ama.
  • rurouni  (07.10.11 00:03:07) 
kullanım yerine göre değişir bu. Yani at üstünde iken, ya da zırh delmesi amacı ile farklı şekillerde dizayn edilmiş kılıçlar var.
At üstünde kullanım için şekli ve dengesi bakımından en iyi kılıç yatağan diye biliyorum. Yani Türk kılıcı.

  • chaoslord  (07.10.11 00:05:21) 
bence katana. katana ile hem kesme hem de saplama hareketleri oldukça etkili oluyor.

discovery channel'da bir programda diğer kılıçlarla yapılan karşılaştırmalarda, verilen puanlamalarda totalde katana birinci olmuştu. ancak katana yapılan denemelerde feodal avrupa zırhları karşısında çok etkili olamıyordu. uzun avrupa kılıçları bu metal zırhlar üzerinde daha çok hasara neden oluyordu. katana kadar keskin olmamaları ve çok çok daha fazla ağır olmaları bu zırhlarda daha fazla hasara neden oluyordu. katananın kullanıldığı coğrafyada ise avrupadaki gibi ağır zırhlar pek kullanılmıyordu. katana ideal kılıçtı yani. bildiğim kadarıyla başka bir tür japon kılıcı yok. uzunluk olarak katananın farklı olan versiyonları var, onlarında isimleri farklı ama tasarım olarak hepsi aşağı yukarı aynı prensipte üretilmiş. bir de japonya'nın feodal döneminda katanalar kutsal birer obje gibi, hayatın çok içinde. bu şekilde kullanımı da katanayı zamanla efsaneleştirmiş olabilir.

yatağan da dönemine göre bir süre savaş alanlarında osmanlıya ciddi avantaj sağlamış bir kılıç. yatağan iyi bir kılıç olmasına rağmen katana gibi bütün coğrafyaya hakim tek tip kılıç olmadığı için pek isim yapamamış olabilir.

bi de her kılıcın farklı bir tekniği oluyor tasarımı itibariyle. katana kesme ve saplama kılıcıdır. hilal kılıçlarda saplamalrdan çok kesme ve biçme öne çıkar. yatağanda hilal kılıçların olumlu yönleri alınmış buna bir de saplama eklenmiştir.
  • toshiro  (07.10.11 00:17:24) 
hocam kılıç var kılıç var. duruma ve kullanana göre değişir. eğer roma lejyonları gibi savaşıyorsan katanalar hiçbir halta yaramaz. 2 metrelik öküz gibi bir adamın elinde de türk kılıcı komik durur. ona longsword lazım ki bam güm sallasın.


  • jangbogo  (07.10.11 00:18:30) 
national geographic veya discovery channel'de bi programda hepsini karşılaştırıyorlardı sanırım. ama ben roma kılıcı derdim. kısa hızlı ve keskin


  • muratk18  (07.10.11 00:39:53) 
bir de bir düzeltmede bulunayım: yatağan ile türk kılıcı (gâvurların kilic/kilij dedikleri) teknik olarak aynı şey değildir.

kılıç (türk kılıcı) şudur: www.cebehane.com
yatağan ise şu: www.cebehane.com
  • microfiction  (07.10.11 02:08:42 ~ 02:10:33) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.