[]

cloud uygulamalarında dosyaların "gerçekten" upload edilmemesi hakkında,

merhaba ekşi duyuru'nun tech pioneer'ları,
biliyorsunuz online cloud storage uygulamalarının bir kısmında (belki de tamamında, bilemiyorum) upload edilecek dosyaları gerçekten upload etmemesi durumu var. bir nevi hash kontrolü yapılarak o dosya başka bir kullanıcı tarafından halihazırda sisteme upload edildiyse tekrar upload edilmemesi sağlanıyor vesaire.

sorum:
1) bu sistemin özel bir ismi var mı? "hash integrity check" falan değil de bilmemne algoritması tarzı.
2) bu sistem, yalnızca "dosyanın birebir aynısı varsa upload etme" mantığında mı çalışıyor, yoksa bazı dosya türlerinin "core" kısımları için de bu tarz bir sistem var mı?

mesela bir word dosyasının ilk 1000 byte'ının dosya türünün getirdiği bir gereklilik olduğunu ve tüm word dosyalarında da o ilk kısmın aynı şekilde bulunduğunu var sayarsak, sistem kullanıcılar yeni dosya upload ederken diğer dosyanın ilk 1000 byte'ını kullanıp sadece geri kalanı upload edip yer tasarrufu sağlayabiliyorlar mı?

3) hash check'e dayalı sistemler bir güvenlik açığı doğurmuyor mu sizce?

okuyan varsa, cevap vermese bile teşekkür ediyorum :=

 
3. ne gibi bir güvenlik açığı doğurabilir ki?


  • natnan  (24.09.11 02:13:18) 
Benzer iceriklerin tekillestirilmesi uygulama tarafinda olabilecegi gibi dosya sistemi seviyesinde de yapilabilir. Dosya sisteminde dosyalar belli boyutlarda islenerek ayni olanlar tekillestirilerek tutulabilir. Bu da verdigin word dosyasi vb. durumlar icin daha uygun olacaktir. Deduplication olarak aratirsan detayli bilgi bulabilirsin.


  • dirigeant  (24.09.11 03:40:04) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.