[]

Avrupa'da otomobil kiralama ve karayolu sınırı

Diyorum ki, ya uçakla bi almanya'ya gidip oradan araba kiralayıp schengen'ın geçtiği ülkeleri vize sürem boyunca bir arkadaşla birlikte gezeyim, ya da türkiye'den bir araba kiralayıp olabildiğince az vize alarak avrupa'ya arabayla gideyim? böyle bir fırsatım olabilir mi? yani böyle avrupa ülkeleri arası ve/veya türkiye'de de ofisi olan otomobil kiralama şirketleri var mı? yurtdışına çıkınca arabayı orada iade edebilir miyiz?

başka bir sorum daha var, AB üyesi komşu iki ülkenin sınırlarından geçerken pasaport kontrolü oluyor mu? yoksa durmadan devam edebiliyor muyuz?


 
söylediğiniz şey mümkün değil. zira türkiyedeki yabancı otomobil kiralama şirketleri franchising usulu çalışır. yani burdaki avisten (ki buradakinin sahibi koç'tur) arabayı alıp, "hacı sizin paris şubeye bıraktım" deme imkanınız yok.

en fazla havaalanındaki temsilcilerine teslim edebiliyorsunuz. ülkeden ülkeye geçiş söz konusu değil yani.

ha bi de şöyle birşey var tabi. türkiyeden kiralayacağınız otomobille yurtdışına çıkmak akıl karı bi iş değil zaten. o paraya oradan araba satın alır, dönerkende bi homeless bulup "al hacı hediyem olsun" dersiniz.
  • babatema  (31.05.08 02:13:09) 
yurtdışında da yok mu böyle bir olay? yani almanya-italya-fransa gibi ülkelerde franchising usülü değil de merkezi bir şirket yok mu?

ve de, araba kiralama olayına uzak olduğum için soruyorum, çok mu pahalı araba kiralamak?
  • tom riddle  (31.05.08 02:20:11) 
avrupada şehirden şehire böyle bir imkanınız var mesela aviste genelde. ama uluslararası zor gibi, pek ihtimal veremedim.

türkiyeden kiralanıcaksa çokta ucuz sayılmaz kiralar ortalama bir aracın günlük kirası 150 ytl'den aşağı değil.

o paraya türkiyeden araba kiralayacığıma (ki türkiyeye o arabayla dönmeyecekseniz mümkün değil, hem de kiralık araçla yurtdışına çıkabilirmisiniz bilmiyorum) şöyle güzel bi chopper satın alıp püfür püfür gezerdim ben olsam.
  • babatema  (31.05.08 02:33:58) 
kira ne kadar çokmuş yaa. ben o zaman kendime araba alınca giderim arabayla yurt dışına. olayın temelinde otomobille seyahat olduğu için, yani böyle bir hayalim olduğu için interrail ilgimi çekmiyor, yolları yemek istiyorum.

bir sorum daha var, avrupa'da birbirine komşu AB ülkelerinin karayolu sınırlarında pasaport vs. kontrolü var mı? yoksa hiç durmadan geçilebiliyor mu?
  • tom riddle  (31.05.08 02:45:05) 
öncelikle araba kiralama ile ilgili olarak, bir yerden aldığınız arabayı başka bir şehirde teslim edebilirsiniz. hatta başka bir ülkede de, ancak başka ülkede teslim etmeye kalktığınızca ücretler acayip artıyor. 3 katı civarında benim gözlediğim. yani mesela almanya'dan teslim ettiğiniz arabayı bir gün içersinde yine almanya'daki bir şubeye bıraktığınızda 50 euro ise, aynı arabayı yine bir gün içerisinde hollanda'da teslim ettiğinizde 150 euro olabiliyor. burada mesafeden çok sınırlar önemli sanırım.

türkiye'den kiralayıp avrupa'da teslim etmek nasıl olur bilemiyorum.

sınırlara gelince, normalde schengen ülkeleri arasında haberlerde gördüğümüz kapıkule, habur gibi sınır kapıları artık yok. bildiğiniz yol. yalnızca "bilmem ne ülkesine hoşgeldiniz" gibi bir tabela oluyor. tabii bu demek değil ki vizesiz girebilirsiniz.
arada sırada da olsa polis arabayı durdurup vize kontrolü yapabilir. tabii bunun yabancı plakalı arabalarda daha sık yapıldığını söylemeye gerek yok herhalde.
bir de hollanda'dan çıkışta ciddi aramalar olabiliyormuş.
sınır geçişlerinde trende falan da kontrol oluyor, yalnız herkese bakmıyorlar, kafalarına göre takılıyorlar. "gözünün üstünde kaşın var" deyip pasaportuna bakabiliyorlar.

schengen vizeniz multi (çoklu) girişli ise schengen ülkeleri arasında gezebilirsiniz. kaç sınır geçtiğinizin bir önemi olmaz.

uzun süreli arabalı yolculuk düşünüyorsanız sürekli arabayla beraber olayım diyorsunuz kiralama ciddi paralar tutacaktır. onun yerine bir kaç gün bir şehirde kalıp bir günlüğüne şehir değiştirmek için araba kiralamak daha mantıklı olacaktır.
  • burfak  (31.05.08 03:14:36) 
sayın burfak, aslında sizin söylediğinize göre eğer böyle bir gezi yapmaya karar verdiğimde arabam yoksa münih gibi merkezi bir yere gidip diğer şehirlere arabayla gidip münih'e dönüş yapmak, gidilen şehirdeki firmaya teslim etmekten daha avantajlı oluyor sanırım, değil mi?


  • tom riddle  (31.05.08 04:10:11 ~ 04:10:47) 
eğer yeterli paranız varsa gayet de olabilicek bir şey yapmak istediğiniz.çünkü hertz gibi büyük rent a car şirketlerinin bu şekilde hizmetleri var.bir kaç sene önce bir arkadaşımla paris'ten kiraladığımız arabayla lyon,venedik senin roma benim gezdikten sonra roma'da uçağa binmeden havaalanında teslimi yapıp ülkeden ayrıldık.sadece kiralarken teslim edilecek güne kadarki ücreti kredi kartından bloke etmeleri gibi uygulamaları vardı,hala da var mı bilmem.daha önce de almanya-avusturya vb kiralık arabayla gezmişliğim var.bu güne dek sınırlar arası kontrole de rastlamadım.zaten izmir'den istanbul'a gider gibi gidiyorsunuz paris'ten roma'ya.benim tecrübem budur yani.


  • neslish  (31.05.08 13:17:36) 
neslish, peki ücretlendirilmesi nasıl oluyor. avrupa'da ne civarda para veriyorsunuz?


  • tom riddle  (31.05.08 13:49:20) 
@ tom,
benim gözlemlediğim kadarıyla teslim alış ve teslim ediş aynı ülkede olmak şartıyla önemli olan süre, yani hangi şehirden aldın hangisinde verdin değil.
şöyle diyeyim.
mesela münih'ten kiraladın arabayı berlin'i de gezmek istiyorsun.
1 gün gidiş 3 gün berlin'de kalış 1 gün de dönüş dedik mesela, toplam 5 gün. 5. günün sonunda tekrar münih'te teslim ediyorsun. 5 günlük araba kirası 200 euro civarında tutabilir. ama ilk gün arabayı kiralarsın, münih'ten berlin'e gidersin ve 1. gün dolmadan teslim edersen yaklaşık 50 euro kira ödersin. sonra berlin'de 3 gün gezersin, 5. gün berlin'den araba kiralayıp o arabayla münih'e dönersin. yine bir gün araba kiralamış olursun ve berlin gezisi için toplam kiralama ücretin hemen hemen yarısına düşmüş olur.
şehir içinde gezmek için arabaya pek ihtiyacın olmaz zaten. değmez kira ödemeye, zaten bilmediğin şehirde, trafiğine alışık olmadığın bir ülkede kafayı yedirtebilir araba. gereksiz yere ceza yiyebilirsin.
  • burfak  (31.05.08 14:48:41) 
Bir yanlış bilgiyi düzeltmek istiyorum.

Schengen ülkeleri arasında pasaport kontrolü yok. Vizenin tek girişli olması da Schengen bölgesine tek giriş hakkınız olduğu anlamına geliyor. Yani vizeniz tek girişli olsa dahi Macaristan'dan girip İspanya'ya ya da Estonya'ya kadar gönlünüzce gezebilirsiniz hiçbir kontrolden geçmeden. Tabii ki bu sırada Schengen bölgesinden çıkmamanız lazım. Çok girişli vizelerde ise böyle bir sorun yok, Schengen bölgesinden istediğiniz kadar çıkıp girebilirsiniz.

Kiralama konusuna gelince, Türkiye'deki araçların yurt dışına çıkabilmesi için uluslararası trafik sigortasına ek olarak triptik gibi ıvır zıvır belgeler de gerekiyor, dolayısıyla böyle bir hizmet veren varsa bile çok daha masraflıdır.
Avrupa'da ise söylediğim gibi sınır kontrolleri olmadığından zaten her aracın uluslararası trafik sigortası oluyor. Çok daha kolay yani işiniz.
  • 386 dx  (31.05.08 16:24:15) 
www.bookinturkey.com adresli siteden istediğiniz koşulları vererek nerden,ne kadara araba kiralayabileceğinizi öğrenebilirsiniz.Sanıyorum bir haftalığı 800-900 ytlden aşağı tutmaz ama daha uygun koşullara da bulursunuz belki belli olmaz.


  • neslish  (02.06.08 19:27:50) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.