[]

Maa$ini alamayan cali$anin i$ yerine dava acmasi

Yakin arkada$im 2 senedir cali$tigi yerden hic duzenli maa$ alamadi. parca parca odendi maa$i. $uan 4 aydir maa$ alamiyor, arada 100-150 ytl falan guc bela harclik niyetine alabiliyor. Artik canina tak etmi$ ki dava acmak, hakkini sonuna kadar aramak istiyor. bu zamana kadar beklemesi yanli$ zaten ama arada hatirli insanlar oldugundan beklemek istemi$.

kendi imzaladigi maa$ bordrosu yok sadece arada sirada aldigi 100-150 ytl gibi meblaglar icin maa$ avansi dekontuna imza atmi$ ve guc bela ugra$arak ara sira maa$inin bir kismini internet uzerinden banka hesabina attirabilmi$. cali$tigi i$ yeri 3-4 eski cali$aniyla mahkemelik olmu$ durumda zaten.

bildigim kadariyla maa$ini alamadigi icin kendi i$ten ayrildiginda tazminati da odenmek zorunda.

$imdi arkada$imin icerideki maa$ini ve tazminatini hatta faiz falan veriliyorsa tum bunlari söke söke alabilmesi icin nasil bir yol izlenmelidir?

 
senet sepet yoksa çok zor, pek ümitlenilmemeli.


  • babatema  (31.05.08 00:17:18) 
@babatema: alakasi yok. tabiki de soz konusu kisi umidini yitirmemeli. ben de vakti zamaninda boyle bir durum ile karsilasmistim. gittim calisma bakanligi'na sikayet dilekcesi verdim (orada hazir dilekce bulunuyor, siz bosluklari dolduruyorsunuz). 2-3 ay icinde basvuru incelenip sonuclaniyor.

daha sonra is yerinden telefonla arandim. birlikte notere kadar gidip iceride kalan param noter huzurunda takdim edilerek -alacagim yoktur- diyerekten bana uzatilan evragi imzaladim.

hakkinizi sonuna kadar kullanin.

iscisin sen isci kaaaal laylaylom :p
  • trimpot  (31.05.08 00:28:15) 
trimpot, söylediğiniz şey de pek tabi mümkün. inşallah öyle sonuçlanır ama genellikle öyle olmaz. çünkü böyle bir yaklaşımı benimseyen insanlar bu işi alışkanlık haline getirmiştir genelde ve ne yapılacağını, nasıl atlatılacağını iyi biliyordur.

ayrıcana da ben ümidini yitirsin demedimki. elbette yitirmesin. fazla ümitlenmesin dedim. yani oradan nasıl olsa param gelecek gözüyle bakıp olmadık masraflara filan girmemesi iyi olur anlamında söyledim.
  • babatema  (31.05.08 01:06:07) 
noterden maaşını alamadığına dair ihtar çekerek iş akdini haklı sebeple feshetmesi halinde kıdem tazminatı, içerideki maaşları, varsa haftasonu-resmi-dini bayramlardaki çalışmaları ile fazla mesai ücretlerini de talep edebilir. kazanır da muhtemelen.


  • kantelem  (31.05.08 08:54:38) 
çalışma bakanlığı her zaman işçinin tarafını tutar. arkadaş sigortalı mı çalışıyor? evet ise ve bordrolarda imzası yoksa bulunduğunuz ilin bölge çalışma müdürlüğüne bir dilekçe verip alırsınız. senede sepete lüzum yok. sigortalı olunca iş kolay üstelik. o işyerine sigorta girişin var, çalıştığın belli. "maaş almadım" diyorsan ve adam maaş ödediğini kanıtlayamıyorsa çatır çatır alırsın maaşını. bir de adam ceza öder üstelik devlete. ha sigortalı değilse, yani şirkette herhangibir kaydı kuydu yoksa "böyle bir adam bizimle çalışmıyor ki" diye kıvırbilirler. ama resmi belge üstünde en ufak bir kanıt buldukları anda (banka dekontunda "x'e ödenen" gibi bir yazı, fatura üstüne atılmış imza, yok edilemeyecek belgelerin birinde imza, isim, vs) tespit edilen ilk tarihten itibaren eksik maaşları da öderler, sigortanı da yaptırtıp primlerini gecikme zamlarıyla falan çatır çatır alırlar adamdan.


  • kibritsuyu  (31.05.08 08:58:52) 
dava açacaksın. sonuçlanması için min 1 max 3 yıl bekleyeceksin. bu sırada maaş alamamaya devam edeceksin. mahkeme için 2 şahit yeterli ama firmanın avukatı varsa ki vardır uğraşır durursun git gel. bir davaya şahit olarak katıldım hiç sonuç alınamayıp sonraki dava tarihi 7 ay sonrasına verildi. şirket avukatı işim var dedi 9 ay sonrasına attılar.


  • ozdek  (31.05.08 10:59:51) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.