[]

vadeli mevduat hesapları...

günümüzde bankaların bu hesaplarının getirileri enflasyonu karşılar niteliktemi yoksa altında mı kalıyor? yoksa vadesine göre değişiyor mu?




 
genel olarak faizin mantığı dediğin şekilde olması gerekirken, para arzının az olduğu kriz dönemlerinde sadece enflasyon zararını karşılamaktan ziyade, taktir edersiniz ki çok büyük kazançlar da sağlayabiliyor bu vadeli mevduat hesapları. mesela, geçen yıl 2001 döneminden kalma bir iki vadeli mevd. hesap cüzdanına göz atmıştım, ana para 6 ay gibi bir sürede kendisini ikiye belkide daha fazlasına katlamıştı. şimdi sizin soruyu gördükten sonra yıllara göre enflasyon ve faiz oranlarına baktım, şu aşamada enflasyonu karşılamaya çok yakın, ancak karşılamıyor. bir kaç puan altta kalıyor mevduat faizi. bu da belki ekonominin sağlıklı seyrettiğini gösterir bu değişkenden yaklaştığımızda. tabi olaya başka perspektiflerden bakıldığında ekonominin kötüye gittiğini de söyleyebiliriz, örneği; cari açık. sonuç olarak gün itibariyle vadeliye bırakılan para enflasyonu başabaş karşılamıyor ama yakın, zaten sağlıklı olanda bu gibi geliyor bana. yoksa liberal ekonominin lokomotifi rekabetin sağlanması zor gibi, rekabet yoksa genel fiyatlarda artış olur ve pahalılıkla beraber enflasyon yine alır başını gider, şu an iyi gibi diyorum.

vadesine göre pek fazla değişmiyor faiz puanları, hatta bir bankadan baktım mevduat faiz oranlarına 1-3-6 aylık vadelere aynı oranı veriyorlar. onlar da geleceğe fazla borçlanmak istemediklerinden uzun vadeli kabul etmeme yolunda gibiler. işte bu açıdan baktığımızda da ekonominin gelecekteki seyrinin öngörülemediğini anlıyoruz. işte bu değişkenden bakıldığında da ekonomi kötü diyebiliriz. mesele bakış açısı işte, yoksa bir siyasi teğet geçti deyip, diğerinin batıyoruz diyebilmesinin başka açıklaması olamazdı.

özet
*şu an için tam karşılamıyor.
**şu an için değişmiyor gibi.
  • karlmarx  (31.08.11 02:56:13 ~ 02:58:06) 
bugünkü tabela faizlerine bakarsanız enflasyon oranına yakın seyrettiği söylenebilir. ancak bankalar değişen koşullara göre değişen faiz oranları teklif edebiliyorlar. mesela şu sıralarda internet şubesi üzerinden açtığınız vadeli hesaplara ekstra faiz veriyorlar. bu şekilde örneğin 32 günlük vadeliye %9 faiz alabilirsiniz.


  • hurin  (31.08.11 10:32:31) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.