[]

Şaman nasıl olunur?

Olunur mu öncelikle? Nasıl olunur? Kabileye mi gitmek lazım? Neoşamanlar varmış bir de o nasıl oluyor? Şamanizm falan işte, aydınlatın...




 
ilkel dinlerin hepsine şamanizm deniyordu galiba. bir tane şamanizm yok yani. (atıyor da olabilirim)


  • sarper361  (28.08.11 20:03:35) 
abi şaman olmak isteyen adam zaten onu kendi araştırır, okur, öğrenir. buradan açık adres mi vermemizi bekliyorsun.


  • istististist  (28.08.11 20:06:06 ~ 20:06:17) 
şaman insanın kendine yakışanı giymesidir.


  • toshiro  (28.08.11 20:17:08) 
ya hu şamanlık öyle, ben imam olayım, rahip olayım gibi bir şey değil ki.

neo şamanlar falan var da; zibidi yani bence onlar. (efsane bok attım farkındayım da; rutinden şikayet eden modern insanın nostalji aşkı uğruna saçmalaması cidden komik oluyor bazen ondan)

şamanlık denilen şey, toplumsal organizasyonun, eşitlikçi toplumun "sözü". o toplumsal organizasyonun dillenmesi. hatta günlük hayat açısında otlar vs. ile şifa dağıtan bildiğin doktoru.

ümit hassan hocanın eski türk toplumu üzerine incelemeler diye bir kitabı var mesela. onu okuyunuz derim ben. var tabii bir sürü kaynak da; demeye çalıştığım şamanizm bir kere din olarak görülemez yani. pagan sembolleri ve pratikleri ilahi dinleri algıladığımız çerçevede ele alamayız. paganlık toplumun sürekli kendini yeniden üretmesi, toplumun ta kendisi. inanç falan değil yani.

kısaca şaman olunmaz diyorum ben artık. tarihsel olarak olunmaz yani. belki hala şamanik yaşayan kabileler varsa, "uygarlığın" ulaşmadığı, oralarda bir şansınız olur. zira bildiğim kadarıyla, bir şaman eğitir çırağını ve devreder görevi. öte yandan eski türk tarihinde katledilen şamanlarda var tabii.
  • siradan bir adam  (28.08.11 20:27:44) 
Şaman olunmaz doğulur cidden. Eski toplumlarda ruhlarla iletişime geçebildiğine inanılan insanlar şaman olabiliyor sadece. Ergenlikten hemen önce belirtiler vermeye başlıyor bu kişiler. (Modern tıpta buna epilepsi diyoruz) Bu kişiler daha sonra alınıp Şamanlar tarafından çıraklıktan yetiştiriliyor. Öyle kafana göre "Şaman olucam ben" diyemiyorsun. Bilinenin aksine şamanlar çoğunlukla kadındır çünkü kadının yeni yaşam üretme (içinde ruh besleme) gibi yetenekleri vardır ve ruhlarla daha kolay iletişime geçerler. Genelde yeni şamanlar da bu kadınların kız çocukları olur.

Şamanizm dersi almıştım oradan biliyorum bunları hep. Yani şaman olamazsınız kısacası.
  • aileena  (28.08.11 20:52:35) 
olma demiyorum hobi olarak yine ol ama olamazsın yani reel hayatta.


  • yigitkaraca  (28.08.11 20:55:26) 
bilgeadam'da eğitimi olması lazım.


  • zawisza  (28.08.11 21:03:37) 
benim çok şaman arkadaşlarım var onlara bi sorim. oky by


  • brainkiller  (28.08.11 21:42:21) 
Hiç normal sorun olmamış ki zaten..


  • saksel  (28.08.11 22:43:31) 
moğolistan taraflarına gitmen lazım bence. o kadar uzağa gitmişken yerinde olsam tayland'a giderdim ama...


  • terp  (28.08.11 23:09:15 ~ 23:09:56) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.