[]

bu öldüren keneler ne ayak?

bildiğimiz kene mi bunlar yoksa ayrı bir tür mü? eskiden hatırlıyorum sağda solda görürdük kene mene ama böyle tehlikeli değildiler. ne oldu da ölümcül hale geldiler?




 
bildigim kadariyla bunlarin oldurucu olanlari virus tasiyor. bu virus de bir sekilde ortaya cikan diger oldurucu virusler gibi ikinci dunya savasi sirasinda bir sekilde ortaya cikmis ve gunumuzde kadar yayilmis. bin cesit kene var, bunlarin yaklasik elli altmis tanesinde virus var. kirim kenesi var kongo kenesi var, iste bunlar yakaladi mi affetmiyor. bu yuzden herhangi bir kene yapisir yapismaz hastaneye gitmeli. orada yapilan testler sonucunda virus falan olup olmadigi anlasilip ona gore tedavi uygulaniyor.


  • petekdoku  (23.05.08 12:50:19 ~ 12:51:20) 
benim de bir doktordan dinlediğim kadarıyla 600 küsür kene var ve bunlardan sadece 30'u ölümcül virüs taşıyor. bunlardan korunmak için parkta bahçede çorap pantolon giyilmeli ve hatta çorapların içine sokulmalı... keneleri neden çıkarmak sakıncalı sorusuna da eğer çıkartırsanız yada yapışmışken öldürürseniz kenenin içinde ki bir madde istemeden kana karışıyor ve bu da kanamalı ateş yapıyor. ama hastahane de bunlar daha risksiz çıkartılabiliyor. ve petekdokunun dediği gibi tedavisi de ona göre yapılıyor.


  • SoLfej  (23.05.08 13:05:53) 
okumakta fayda var, buyrun:
www.kirim-kongo.saglik.gov.tr

surda da ek bilgiler var, artmasina dair vs..
www.ntvmsnbc.com
  • pyro clustic flow  (23.05.08 13:10:29 ~ 13:17:15) 
abi bunlar hastalıgı inek den falan alıyolarmıs..elemanın teki zamanında demiş bakın arkadaslar gelin bu sorunu kökten cozelım hastalık kene de deıl inekte.yediginden dolayı ineklerde falan bu hastalık oluyo kene gidip ondan alıyo sonra taşıyo bunu demiş.turkiye geneli bi ilaclamaya gıdelım bitkilerdeki zararlı varlıkları yok edelim demiş..

tabi dedigi ile kalmıs..ben haberlerın yalancısıyım..
  • isott  (23.05.08 13:32:27) 
bir ilaç firmasının, kenelere karşı sprey ürününü satması için ajanvari insanlara verip ormanlara, hava alanlarına, şehir merkezlerine, dağıttırdığı sonra salgın bir hastalık başlattığı söyleniyor. zaten keneler biraz farklı bazı keneler var yapışıyor emiyor, emiyor fark edersen bi şekilde çıkarıyosun önlem alıyosun..
bunlar öyle değil ısırdığı an öldürüyo var bu işte bişey..

  • cozepo  (23.05.08 13:51:19) 
keneler daha çok kuşların göç yolları üzerinde ve hayvancılık yapılan yerlerde bulunuyor. yani kuşlar üzerinden seyehat ediyorlar çoğunlukla.

öldürme riski olan keneler "kkka" hastalıgına sebep olan virüsü taşıyan keneler. bunlar da daha çok kelkit vadisi (tokat-sivas civarında) görülüyor.

kkka virüsü taşıyan bir kene tarafından ısırılan kişinin ölme ihtimali %5 imiş.. ama ülkemizde 97 vakada 7 kişi ölmüş.

hmm allah korusun da ısırılırsanız aklınızda bulunsun özel değil devlet hastanesine gidiniz. devlet hastaneleri daha deneyimliymiş bu konuda sanırım.

bir de sizi hastahanede tutacaklar keneyi çıkardıktan sonra, belirtileri bekleyecekler. bir kaç gün içinde hiç bir belirti (kanama vs.) olmazsa bilin ki kurtuldunuz. tedaviye gerek kalmayacak yani.

bu virüse karşı ne bi aşı ne bir ilaç var. sadece mücadele için bağışıklık sisteminizi güçlendiriyorlar ve bulguları yok etmeye çalışıyolar.
  • nihilanth  (23.05.08 15:25:31 ~ 15:29:07) 
bu keneler sizi ısırdığında kendiniz çıkarmaya kalkmayacamışsınız. siz çıkarırken bacakları sizin teninizde kalıyormuş, buda öldürücüymüş.
en son ölümle gerçekleşen bir vakkada, çoban bu yüzzden ölmüştü.
Bilginiz olsun.
  • 2day2die  (23.05.08 18:39:03) 
@2day2die: yukarda yazdigim saglik bakanligi'nin sitesinde kenenin nasil cikarilacagiyla ilgili bilgi ve video var ve orda kenenin vucuda mumkun oldugunca az temas etmesi gerektigi, fark edilir edilmez cikarilmasi gerektigi yaziyor. kafam karisti :s
not: dogru cikarilmazsa bacaklari ve kafanin bir kismi vucutta kaliyor. kopeklerde mesela bu sekilde kene parcalari kopegin govdesinde kalirsa zehirleyebiliyor hayvani.

  • pyro clustic flow  (23.05.08 19:51:00) 
zehirsizde olsa keneyi tutup çekerek çıkartmaya çalışırsanız kenenin çenesi deride kalıyor ve iltihap oluyor oradan da bir çok mikrobik hastalık kapılabilir.


  • darknum  (23.05.08 20:01:23) 
bu is icin asi bile var, hatta ben gecen ay oldum. fakat gelin görün ki bu olay memleketimiz de var mi bilemiyorum. aslinda asi ne kadar gereklidir? ben sürekli ormanlarda daglarda tepelerde gezindigim icin önlem amaci ile oldum. hic ormanla, kirlikla alakasi olmayan birine de kene kafayi gecirmis. yani bu is biraz sansa bagli. ama korunma yollari kismi olarak var.

ne sekilde olursa olsun kene´nin türünü ayirt etmeden vücuda asilmis bir keneyi asla cikarmamak gerekiyor. bunu uzman bir doktar ile cözümlemek her zaan icin en dogrusudur.


not: umarim bir mal cikip, siz söylentilere kulak asmayin keyifle yiyiniz aman cikariniz, sökünüz kopartiniz demez. ( bu aralar pek denk gelir oldum da)
  • aheste cek kurekleri millet uyanmasin  (23.05.08 21:25:32 ~ 21:28:37) 
konu üzerinden epey zaman geçmiş, ancak ben yinede linki vereyim dedim.
kidshealth.org

burada geniş çaplı bilgi bulabilirsiniz.
  • 2day2die  (26.05.08 20:48:25) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.