[]

ayağı debriyaj da tutmayı alışkanlık haline getirmenin bir zararı varmıdır?

dostlar
araba kullanırken farkettimki gerekli gereksiz yere çok fazla debriyaja basıyorum.
mesela önümdeki araç durmuş vaziyette 3-5 sn. sonra kalkacak ben arkasında durmuş vaziyetteyken vitesi boşa atmıyorum, ayağım debriyajda bekliyorum.
yada yavaşlayacağım zamandan biraz önce debriyaja basıyorum biraz bekledikten sonra vitese takıyorum.
bu şekil araç seyir halindeyken yada boşa takmam gerektiği zamanlarda boşa takmıyorum, debriyajı köklüyorum daha sonra uygun vitese takıyorum.
özetlemek gerekirse vitesi boşa takmam gereken yerlerde, ayağı debriyajda tutmanın, balatalara, şanzımana, motora küresel ısınmaya vs. herhangi birşeye zararı varmıdır,

 
Otomatik vites araba almadan önce kullanma tarzım aynen böyle idi. Teknik açıdan hiçbir sakıncası yok. Hatta üstüne daha az yakıt sarfiyatı ve daha uzun ömürlü bir debriyaj baskı balatası avantajlarını da sıralayabiliriz. Tek dezavantajı ani tepki vermen gereken durumlarda (önüne yaya fırlaması gibi) sende alışkanlık olmuş olan debriyaj meselesi daha geç tepki vermene neden olabilir. Ama yaya maya dinlemem geç frenajı severim diyorsan orasını bilemiyorum.. :)


  • Dracool  (21.05.08 14:27:05) 
e tabi ki, debriyaj kullanımı balataları aşındırır abi. zaten debriyajın görevi ''kavrama'' olayı. gereksiz yere kullanımı balatayı aşındırıyor.hatta yarım debriyaj gitmek yani sol ayak hafifte olsa debriyajın üstünde olması kavrama noktasını siz pek alışsanızda değiştirebilir.yani gereksiz yere kullanmayın debriyajı, sol ayagınız agrı yapar hem:)


  • x factor  (21.05.08 14:30:59) 
debriyaj a bastıgın zaman benzin pompalanır.benzin tuketimi artar.. diye biliyorum ama..belkide beni keklediler zamanında


  • isott  (21.05.08 14:39:17 ~ 14:39:44) 
bilincli yapiliyorsa sorun yok. ama yavaslamak icin her zaman tercih edilmemeli. ani bir frenaj gerektiginde, aliskanlikla fren yerine debriyaja basilirsa felakete goturur.

bir de, debriyaja basmak debriyaj balatasini kullanan bir eylem. cok debriyaj kullanimi bu balatanin omrunu azaltir, arttirmaz... gibi geliyor bana. ek olarak: surekli debriyaj kullanimi acemilerde gorulur ve araba hizlanirken bile ayagi debriyajin ustunde tutmaya neden olur. bu de balatanin siyirmasina neden olur. gereksiz yere debriyaj kullanmayalim, kullanani uyaralim.

ingiltere'de kirmizi isikta ayagi debriyajda tutmak yasaktir ornegin. vitesi bosa alip frene basmaniz gerekir.
  • 507  (21.05.08 14:40:54) 
eğer böyle bir alışkanlığınız varsa, bu alışkanlığınız geçene kadar debriyajınızın kavrama noktasını daha aşağıya aldırın, zira aracı bu şekilde kullanmak başta debriyaj balatası olmak üzere pek çok parçaya zarar verir. bunu sanayide veya serviste herhangi bir usta üç-beş dakikada yapar.


  • babatema  (21.05.08 14:45:59) 
debriyaj pedalini cok fazla kullaniyorsunuz. bunun tek zarari debriyaj balatasinin eskimesi olacaktir. daha fazla benzin yakma diye bir olay olmaz, sonucta motorun devrinde bir degisme yok. kendinizi debriyaji daha az kullanmaya alistirmaniz sart bence.

debriyaji doya doya kullanmak istiyorsaniz motor freni yaparken kullanabilirsiniz, o bile sanzimana buyuk bir guc uygular.
  • tom riddle  (21.05.08 15:18:08) 
Araç kavrama yaptıktan sonra ayak debriyajda tutulmadığı sürece (sizin kullanım şekliniz gibi) bir sorun teşkil etmez.

Ben de aynı şekilde kullanıyorum mesela. Çok fren yapmayı ve arabayı sürekli boşa atmanın önüne geçen bir uygulama.

Ancak şöyle bir durum var ki, bu daha sağlıklıdır; o da aracın viteste takılı olma ihtimali olduğu zaman, debriyaja basmak yerine daha küçük bir vitese atılmasıdır. Yakıt sarfiyatını da böylece daha düşüklere indirebilirsiniz.

Balatalara, debriyaja ve haliyle motora zarar verebilecek durum ise, arabayı özellikle kalkışlarda, gaza basıp kavradığınız andan itibaren, ayağınızı debriyajdan çekmediğiniz anlardır...
  • calibra  (21.05.08 16:55:53) 
vites geçişlerini yaptıktan sonra pek üzerinde tutmuyorum ama bekleme yaptığım zaman, çoğu arkadaşım durur, vitesi boşa alır ve bekler. ben öyle yapmıyorum araba durur vaziyette iken debriyaja basılı bir şekilde bekliyorum, bu esnada herhangi bir aşınma vs. oluyor mu ? (aracın her sistemini az çok anlıyorum bir tek şanzımanın nasıl işlediği hakkında bilgim yok :)


  • vincenzo  (21.05.08 17:30:35) 
durur vaziyette herhangi bir sıkıntı olmaz. boş viteste seyir halindeyken de debriyaja basmanız elbette bir sorun teşkil etmez. burada sorun olan şey araç seyir halinde ve vitesteyken ayağınızı debriyajda tutmak. hem baskı balata aşınacak hem de ayağınız debriyajda gaza bastığınız için (dolayısıyla gücün tamamı aktarılamadığı için) yakıt sarfiyatı olacaktır. eğer bunu devamlı hale getirirseniz aracınızın debriyajı giderek daha yukarıdan kavrayacak ve bir zaman sonra artık kavrayamaz hale gelecektir.


  • babatema  (21.05.08 17:44:54) 
Bildiğim kadarıyla balata yalnızca kavrama noktasında tuttuğunuzda aşınıyor. Dolayısıyla debriyajı basılı tutmanın bir zararı olmaması lazım, ama ne gerek var.


  • 386 dx  (22.05.08 00:16:10) 
Üstteki arkadaşa hitaben bildiğim ve anladığım kadarıyla yazıyorum. Megep'ten baktım. debriyaj üç ana sistemden oluşur.
Balata, diafram, rulman. Siz debriyaja bastığınızda çatal rulmanı iterek diyaframa yapıştırır. rulman dönmeye başlar. Diyaframa baskı yapar. Balata ayrılır. Vites boşa çıkar.

Yani vitesi boşa alıp debriyaja basılı tutmak rulmanı daha çok çalıştır. Daha hızlı aşınır.

Bu yüzden seyir halindeyken ayak pedalın üstünde durmaz. Pedala hafif dokunmak rulmanı diaframa yapıştırır. Pedalı güçlü itmek balatayı ayırır.
  • azmop  (15.07.18 01:11:48) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.