[]

Ekonomik kriz sırasında neden bankalar batar?

Merhaba sayın ekonomist.

Avrupada ekomomik kriz tutuşmaya başladı ve yavaş yavaş tüm avrupayı saracak gibi görünüyor. Şu anda beklentiler 50 bin kadar banka çalışanının işinden olacağı, reel sektörü de işin içine kattığımızda rakam 100 bini bulacak diyorlar.

Benim sorum ise, bankaların bu kriz zamanında neden battığı, ya da işçi çıkarttığı. Kısacası maliyetlerini arttıran temel unsurlar neler?

 
her krizin farklı sebepleri var ; bu krizi ele alacak olursak kriz ülkelerin borc krizi , yani ulkeler borclandıkları tutarları odeyememe durumuna geliyor , bu borcların buyuk kısmı bankalara , yanı devlet kagıtlarının buyuk kısmı bankaların aldıgı kagıtlar .. bu kagıtların degerı dusuyor , hatta degersizlesiyor ve zarar etmeye baslıyor , piyasadaki nakit akısları daralıyor.. bankalar bırbırlerıne borc vermemeye baslıyor , bunun yanı sıra her krizde insanlar parayı elde tutmaya baslıyor , nakit akısı azalıyor , bu bankaların karını azaltıyor , nakit akısı yavaslıyor ve bankalar mevcut duzenı devam ettırmek ıcın gereklı nakiti bulamıyor , ayrıca borclanmak ıstedıgınde daha fazla maaliyet odemek zorunda kalıyor.. aynı zamanda riske girip bankadan kredi alan musterileri de azalıyor haliyle gelirleri exponansiyel olarak azalıyor..
biraz karıstı ama genel itibariyle bankaların gelirleri düşüyor , maliyetleri artıyor..

  • kennym  (02.08.11 20:35:59) 
krizlerin genelini ele alacak olursak ;
maliyetleri artıran temel unsur guven ortamının kaybolması , guven olmayan yerde borclanma maliyeti artar. halk tarafından yapılan harcamalar azalır. firmalarca yapılan yatırımlar da azalır .
hem borclanma maliyetinin artması hem de borc verecek kisi sayısının azalması bankaların temel olarak gelirlerini cok cok cok dusurur ve nakit akıslarını devam ettiremeyecek duzene gelirler..
  • kennym  (02.08.11 20:39:01) 
google'dan aratırsan örnekleri bulabilirsin.

Banka parayı sizden alır, atıyorum aylık size 1 birim faiz verir, gider başkasına aynı miktar parayı kredi olarak verir, aylık 2 birim faiz ister.

Para girişi kesilirse veya mevcut hesap sahipleri paralarını çekerlerse denge bozulur. Kredi alanlar borçlarını ödemezlerse gene denge bozulur.

Batışlar bu kadar basit olmuyor ama özeti bu.

2007 abd mortgage krizi
hakkında bir araştırma yapmanı öneririm.
  • kimlanbu  (02.08.11 20:39:26) 
bende bir şeyler eklemek isterim..piyasada dolaşan paraların çok çok üstünde borçlanma yapıyor bankalar..borçlar tahvil, hisse senetleri şeklinde oluyor..para neredeyse hiç kullanılmıyor..bir banka diğer bankadan al kağıtları ver paramı derse o diğer bankanın verdiği kağıtlar kadar nakit parası yoksa o zaman seyret cümbüşü..son günlerde fransa italyadan aldığı 8 milyarlık kağıtları nakit paraya çevirdi..eğer italya 8 milyarım yok deseydi..italyanın alacaklısı olan diğer kurum ve kuruluşlar krize gireceklerdi..çünkü ellerinde italyan kağıtları var ama o kağıtları karşılayacak italyanın durumu yok..yani değeri ödenemeyen senet gibi bir kağıt..bu sefer italyadan alacaağı olan bankaların italyada ne kadar para gömdükleri de piyasada bilinir..alacağı değersizleşen o bankalarda güven kaybeder, ve para çekemez..o kurumda parası olan kişiler de paralarını ister..yani bir nevi herkes birbirinde aldıkların kağıtların karşılığı parayı ister ama para yoktur piyasada anlayacağın..


  • uzaktanbakancocuk  (02.08.11 21:57:31) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.