[]

New York'ta yaşayanlara / yaşamış olanlara birkaç soru

Sevgili duyuru halkı,

Eylül sonu bir aksilik olmazsa New York'a taşınıyorum, Columbia Universitesinde doktora sonrası araştırmacı olarak.

Internette bakınıyorum, araştırıyorum ama bazı şeyler gözümü korkutmaya başladı, özellikle de maddi olaylar. Vergiler kesildikten sonra aylık maaşım 2500-2600 dolar civarı olacakmış (yıllık vergiler kesilmemiş hali 41'000 dolar). Internette bazı forumlarda sorduğumda o parayla New York'da anca fındık fıstık alırsın ev falan tutamazsın diyorlar.

Artık minicik stüdyoya tıkılmak istemiyorum, hem gelen giden yatılı misafir oluyor hep. 1+1 ev tutayım istiyorum.

Çalıştığım yer Columbia Medical Center olacak, yani taa kuzeyde Washington Heights'da. O civarlarda sanki ev bulabilirmişim gibi geliyor, en azından craigslist'de falan 1100-1300 dolar civarı evler görüyorum, tabi bunlar scam midir bilemiyorum.

Neyse sorularım şunlar,

maaşın yarısını kiraya verirsem sonra geçinebilir miyim?
washington heights, inwood civarı güvenilir midir? (yalnız yaşayan bir hatun kişi için)
cidden 2500 dolar maaşla aç kalır mıyım?

 
Evi görmeden sakın tutmayın. Bir süreliğine mesela yeri size uyuyorsa (uymuyorsa da metroyla uyduruluyordur herhalde) International House'da kalın, o arada ev bakarsınız. Ev arkadaşı ilanlarına da bakın, kafanıza göre biri çıkarsa kira iner, iyi olur. Belki gittiğiniz bölümde ev arkadaşı arayanlar da vardır. Bir de siz bir postdoc'ın boşalttığı kadroya gidiyorsanız onun boşalttığı (veya eşyaları size sattığı) eve de geçebilirsiniz. Bu da sık yapılan bir şey.

Az parayla da yaşanır ama New York'ta çok şey kalır aklınızda. En azından bir Strand'a girince 100-150 dolar bırakmadan çıkmak istemiyor insan :)
  • sourlemonade  (22.07.11 09:38:55) 
suan sana manhattan'dan sesleniyorum

bence eve 1000 dolar vermen mantiksiz 600 dolara cok guzel hersey dahil bir oda bulabilirsin.Ama soyle birseyde var burda evde yemek yapmak ve daha az para harcamak gibi bir durum yok asagi yukari ayni masraf oluyor o yuzden gunde 25 dolarlik minumum yemek masrafini dusun(ekstra birsey yemezsen sadece orta halli seni doyuracak bir 3 ogun yemek) sabit olarak oda 750 dolar oluyor aylik. bu yaninda 100 dolar metro karti ve 60 dolar telefon faturasi sadece sabit giderlerin olacak en ucuz gece disari cikmanin maliyeti ise 50 dolardan basliyor vs vs.Bence okulda ki firsatlara kesinlikle goz atin partime birseyler yapma cabasinda olun bildigim kadariyla colombia'nin parttime ucretleri aylik 1000 dolardan basliyor. kisacasi 2500 dolar kendi basiniza ev tutup yasamaniz zor. oda kiralarsaniz cok daha mantikli sizin icin.
  • eternal disgust  (22.07.11 09:39:02 ~ 09:41:33) 
gecinirsin. ben 1450 net ile geciniyordum gecen sene. brooklyn de oda kiralamistim 600 dolara. sen oda istemiyorsun ve brooklyn sana epey terso kaliyor. manhattan i zorlaman lazim. arkadaslarim 1500-1600 civarina manhattan da studio dairelerde kaliyordu. metroyla her yere ulasabilirsin ve aylik 89 papel. mutfak masrafina dikkat etmen lazim, muhtemelen calistigin yerde oglen yemekleri verilmiyor olacak. eglencenden de biraz kisarsan o parayla yasarsin.

soyle bir sikinti var onu da yazmadan gecmeyeyim. sen orda yeni oldugun icin kredi notun 0 olacak o yuzden ev kiralamaya calisirken seni tercih etmeyebilirler. biraz zorlanacaksin yani. bir de hayvan gibi para kazanmoyorsan nyc da buyuk evde yasamak diye bir sey yok. ozellikle manhattan icin. craiglist de 1300 e gordugun evler scam degilse bile haftalik kira olabilir. daha buyuk ev istiyorum daha az para odeyecegim diyorsan newark (manhattan in batisi) tarafini da dusunebilirsin. cepten ancak bu kadar yazabildim, sorun olursa ozelden msg da atabilirsin.
  • perkele  (22.07.11 09:49:00) 
evet görmeden ev kiralamam, zaten şimdilik geçici olarak kalabileceğim bir yer bakıcam.

yol masrafı da olmasın diye aslında washington heights civarı düşünüyorum, hem işe yakın olur, hem de 10-15dk.da ekspres trenle midtownda olurum.

mecburen ev paylaşmak durumunda kalıcam herhalde. cidden istemiyorum ama başka yolu yoksa da böyle yapıcam. dediğim gibi çok gelen kalan oluyor, tecrübeyle sabittir, 5 yıl isviçrede yaşadım, aile arkadaşlar vs. vs. hep yatılı misafirlerim oldu. ev arkadaşıyla yaşayınca cidden sorun olacak bu. ben eylül sonu ekim gibi gidiyorum, ilk misafirim kasımda geliyor durum bu yani.

olmadı new jersey tarafına mı baksam diyorum. çalıştığım yer George Washington Bridge'e çok yakın, new jersey'de o civarlarda mı ev baksam? ordan toplu taşıma var mı? yoksa bir de araba işine mi girmem gerekiyor?

bir de bir soru daha, 1 ay amerika turundaydım, adam gibi sebze meyve satan market göremedim, özellikle new yorkda. yemiyor mu bu adamlar sebze falan?
  • very pigmented melanosome  (22.07.11 09:59:07) 
Doğru, pek sebze-meyve yok, olanların tadı da pek iyi değil. Mısır, patates seviyorsanız bol bol var. Jersey'den tren var ama araba daha ucuza gelebilir.


  • sourlemonade  (22.07.11 10:02:35) 
Selamlar, New York'a hoşgeldin. 125th St ve aşağısı daha sakindir. 2500'e çok rahat yaşarsın, hatta oda tutarsan acayip rahat yaşarsın. Ayrıca çoğu insan oda tuttuğu için okuldan da bulma şansın var. Uptown West side'de ev tutarsan 123 trenleri ile uçarak işe gidebilirsin, sorun olmaz. NJ'ye kadar inmene gerek yok derim. Evler de çok sağlam olmayabilir, tahta kurusu olayına dikkat et!


  • kahyaki  (13.09.11 15:24:08) 
ac kalmazsin, zira yemekleri evde pisirir, disarida yemezsen, yiyecek ucuz. newark'tan uzak dur; hem guvenlik acisindan, hem ulasim acisindan hic dogru bir hareket olmaz. cliffside park, nj'yi de ciddi sekilde dusun. hem sana yardim edecek, tecrubesini aktaracak turkler bulursun, hem ulasimin buyuk dert olmaz, hem kirayi ucuzlatir ve belki de evi yalniz tutarsin. emniyetli sehirdir.

mikrodalgada donmus pizza yemekten de uzak dur. parasiz kaldigin donemlerde misir patlat ye. daha ucuz bir yiyecek bulamazsin. haa bi de muz tabii. muz, patlamis misir ve su. kurtaricilarin bunlar olsun. (surekli buna muhtac olmayacan tabii de, aklinda bulunsun diye yaziyorum).

kolelik duzenine hosgeldin.
  • compadrito  (13.09.11 16:13:05) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.