[]

Mıknatıs Gibi Madde

1. Bazı metalleri çekme özelliği olan mıknatıs gibi başka maddeleri çekebilme özelliği olan başka bir madde veya birşey var mı?

2. Mıknatıs özelliği olan başka maddeler var mı?


 
elektrikle miknatislama diye bir olay var mesela..


  • safepassage  (23.04.08 00:37:19) 
şimdi mıknatıs diye bir madde yoktur, mıknatıs bir genellemedir halk dilinde. kobalt vardir, manyetit vardir bilimum agir metaller vardir.
yani kisaca miknatis ozelligi gosteren maddelere biz miknatis diyoruz aslinda.

ayrica safepassage in da dedigi gibi bu ozelligi tasimayan maddeleride bu ozellige sahip yapabiliyoruz. yani bir tarakta miknatis olabilir kagit parcalarina karsi.
  • theli  (23.04.08 00:54:51) 
hardiskin içini açmıştım bir keresinde.içinden iki parça mıknatıs çıkmıştı.accayip kuvvetliydi.daha önce hiç o kadar kuvvetli mıktanıs görmemiştim.ilginç...


  • omer460  (23.04.08 01:03:32) 
@omer460 harddiskler buyuk manyetik kuvvetlerle yazim yaparlar zaten. oyle olmasi normal :)


  • safepassage  (23.04.08 01:18:33) 
mıktanısları sana anlatmaya çalışsam 95 sayfalık slideshow'u özetlemem gerekir ama kısaca, elektron dizilimine bağlı olarak acaip kuvvetli ve azıcık kuvvetli, hatta net sıfır kuvvete sahip malzemeler var.


metallerin hemen hepsi mıknatıs olarak anılabilirler (mühendislik uygulaması olmadığı için çoğu pek önemsenmez o ayrı).
  • darknum  (23.04.08 01:25:51) 
çok genel sormuşsun da özet bişeyler söyleyim, mıknatıs sadece 3 elementi çeker demir,nikel,kobalt. harddiskin içindeki mıknatısın adı neomidyum hayvan gibi güçlüdür, pahalıdır da.


  • sourlemonade  (23.04.08 02:01:20) 
1. bildiğimiz kadarıyla yok. kütle çekimi var, her şeyi çekiyor; ama o başka tabii.

2. daha önce de söylendiği üzere ferromanyetik özelliğe sahip her metal mıknatıstır. diğerleri elektromanyetizma yoluyla elektromıknatıs haline getirilir filan.
  • actionary  (23.04.08 03:38:59) 
Aslında mıknatısı, mıknatıslanmayı, elektromıknatısı, elektromanyetizmayı, ferromanyetik maddeleri biliyorum ben sadece farklı bir şeyi madde bazında soruyorum


  • ermanen  (23.04.08 13:39:30) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.