[]

amerikan okullarındaki kıyafetler

dizilerde hep görüyorum normal kıyafet giyorlar neden (yani bizde öyle yöntem olsa iyi olurdu)




 
bence neden bize üniforma giydirildiğini sorgulamalısın.


  • blu  (18.04.08 11:32:32) 
zengin ile fakir arasında uçurumun yaşandığı ülkelerde okullara forma zorunluluğu getirmenin amacı kötü bişi değildir.


  • pain  (18.04.08 11:40:47) 
normal kıyafet giymeleri normal. bizde üniforma giymenin genel mantığı fakirler zenginlerin altında ezilmesin, biri markalı giyinirken öteki ucuz giyinince nolcak? genç yaştaki dimağlar kendini ezik hissetcek. ancak usa zengin ve gelir dağılımı bize göre nispeten daha homojen olduğundan kelli adamlar ipimle kuşağım modunda okula gelebiliyorlar.


  • rentts1  (18.04.08 11:45:33) 
bence bizde de öyle olması hiç de iyi olmazdı. bunun için iki nedenim var:

1) serbest kıyafet bir çok açıdan suistimale gayet açık olacaktır. mesela cinsellik açısından bakarsak; halen çok sorunlu bir ülkeyiz. (demek istediğim tek tip kıyafetlere öğrenciler dize getirilir değil.)

2) pain'in de dediği gibi; şu haliyle bile bu ayrım yüzünden problemler yaşanıyorken bir de kıyafet serbest olursa öğrenciler birbirinden tamamen kopar.

bu durumu üniversite ile de kıyaslamamak lazım. çünkü ilköğretim ve lisede birey henüz ahlaki gelişim evrelerinde alt basamaklarda yer alır.
  • lancelot du lac  (18.04.08 11:50:28) 
bizdeki zenginlerin bir kısmı (tabi ki hepsi değil) sonradan görme olduğu için üniformalarıyla bile hava atmaya çalışanlar oluyordu. şahsen lisede beden dersinde nöbetçiyken "benim ceketime iki katı dikkat et, beymen marka" diyen birini tanıyorum. bir de üniforma zorunluluğu olmasa neler olurdu kim bilir.


  • deckard  (18.04.08 12:01:52) 
Uniforma okul kavramiyla beraber gelen bir sey degildir. Yani sen "hadi surada bir okul kuralim da cocuklar bir sey ogrensin" dediginde cocuklar okula dogrudan uniforma ile gelmezler. Normal hayatta giydikleri kiyafetle giderler. Uniforma sonradan cikarilmis bir olaydir. Iyi mi kotu mu onu ayri tartisirsin, ama okul fikri ile beraber gelmedigi acik bence.
Ya da daha kisa soylemek gerekirse, "Normal kiyafet giymek normal oldugu icin".

  • wpi  (18.04.08 12:14:56) 
amerikada zengin fakir ayrımının allahı var. yapmayın lütfen ya.
adamlar böyle saçma sapan şeylerle uğraşacaklarına eğitim kalitesini yükseltmeye uğraşıyorlar da ondan bence. hoş bazı paralı amerikan okullarında kıyafet sınırlaması var.

bizdeki olay tamamen baskıcılığın yansıması bence. zaten öğrenci denilen ülkede kedi köpek seviyesinde sevgi ilgi alaka gösterilen canlılar bin tane baskı unsuru yaşıyorlar bir de üzerlerine diğerlerine kıyasla çok ciddi olmasa da kılık kıyafet baskısı geliyor.


bi de şunu söylemek istiyorum, afedersiniz de derse ipod getiren, okuldan çıkınca 1,5 milyarlık cep telefonuyla konuşan çocuk mu daha çok baskı sınıfsal ayrımcılık oluyor, yoksa ikisi de kumaştan yapılmış gömlek giyen çocukl mu?
  • darknum  (18.04.08 14:14:18) 
soruya ayrı, darknum'a kadar verilen cevaplara ayrı şaşırıyorum.. çindeki fabrikalarda, askeri her tür ortamda, age of empires'da(ve benzeri oyunlardaki vatandaş tiplerini kastediyorum-tip dedim dikkat edersen) neden aynı "üniforma" giyiliyorsa, beden eğitimi derslerinde neden yürüyüş kararı sayılırsa, her sabah 1000 kişiyi toplayıp önündekinin ense köküne baktırarak kol hizası aldırarak "hizaya" sokup andımızı okutuyorlarsa, okulda üniforma giyilmesinin hedefi olayı aynıdır. totaliter tüm rejimlerde aynıdır yani. "devletin" bekaasıdır.. sana o eforla bilim sanat spor eğitimi vermesinin yönetsel olarak pratik anlamda kendisine bir faydası yoktur ama düşünsene üstüne tıklandığında oduncu demeyen age of insanını comrad? demeyen red alert askerini..


  • pascha d  (18.04.08 15:42:40) 
lancelot du lac

1 bu doğru bir çok insanda liseli fetişti var ama benim bildiğim lise eteği fantazi aleti olarak kulanıyor

2 Amerika içindede zengin fakir ayrımı var şimdi fakir bir insan üniforma alacak parası yoksa okula alınamıyor bence bu adalet değildir
  • submariner  (18.04.08 17:54:19) 
bu prosedür amerikan devlet okularında geçerli


  • submariner  (18.04.08 17:55:31) 
@submariner:
1) cinsellik olayını liseli fetişi için kullanmamıştım. okul içi ilişkiler benim demek istediğim. ben öğretmenim ve yaz tatili yaklaştığında, serbest kıyafete izin verilince okulda disiplinin normalden çok daha fazla bozulduğunu görüyorum.

2) olaya bakarken mantığın yanı sıra duyguyu da göz önüne almalıyız. haklısınız şimdiki durumda da ayrım oluyor. ama kolları sökük kazakla, yırtık pantolonla okula gelmek zorunda olan 15-16 yaşındaki öğrencinin; babasının maaşından fazla tutan kıyafetlerle gelenler karşısında ezilmesini (olgun insandan bahsetmiyoruz) nasıl önleyebiliriz?
  • lancelot du lac  (18.04.08 19:54:04) 
lancelot du lac

ama kıyafet dışında bayağı ezilen var daha zengin olan öğrencilere daha iyi muamele görürken fakir olanlar aşağlanıyor yani sorun kıyafete değil
  • submariner  (19.04.08 00:05:44) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.