[]

saz mı daha zor çalınır gitar mı?

soru yukarıda ve neden?
bana göre saz daha zor ve ustalık gerektiriyor.



 
hangisini seversen o kolay gelir.
onun dışında 1-2 aylık alışma süreci geçince kişi için aralarında pek fark olmaz.

  • take me rufee  (04.06.11 18:50:18) 
kafadan gitar.

gitarda 6 tel var. bağlamada 3.(hem akor hem de gam olarak kanırtır)
gitar çalarken parmakların anası ağlar. bağlamada o kadar zorlanmazsın.
gitar, tutuş ve kavrayış olarak daha zordur.
gitar, ayakta da çalınıyor. ama bağlamanın öyle bir derdi yok.
  • mayeskuel  (04.06.11 19:47:12 ~ 19:49:33) 
@mayeskuel, bana şelpeden habersizmişsin gibi geldi


  • heyamo  (04.06.11 20:09:21) 
bence gayet haberdar.
şelpe diyosun güzel de gitarda da aynı teknik mevcut.
tremolosu rasgueadosu vb. cabası.
  • wrench  (04.06.11 20:33:15) 
:)

azıcık kafa yoran adam perde aralığı + tel sayısı daha fazla ve fiziksel olarak daha kaba bir aletin daha zor çalındığını rahatlıkla anlar. küçümsemek istemiyorum ama 5 ayda bağlama klavyesinde yağ gibi kayan adamlar aynı süre zarfında gitar klavyesine o kadar hakim olamaz.
  • mayeskuel  (04.06.11 21:06:14 ~ 21:08:11) 
'gitarda 6 tel var, bağlamada 3' nasıl bir karşılaştırma yahu.

Bu şekilde enstruman karşılaştırması yapılmaz. İkisi de virtüözite seviyesinde çalınabilecek enstrumanlar. Yani bir bas davul, üçgen zil gibi değil. Bu gibi enstrumanlarda ustalık seviyesie gelmek çok zordur. Bu nedenle direkt böyle bir karşılaştırma yapılamaz.

Yalnız ikisinin kullanıldığı janrları baz alarak karşılaştırma yapabiliriz. Bağlama -genellikle- folk müzikte kullanılır, bu nedenle atıf yaptığı yörenin kalıpları içinde sözlü eşlikle çalınır. Halbuki gitar (türü belirtilmediği için klasik gitarı ele alıyorum) klasik müzikte kullanılan ve bağlamaya göre daha geniş bir repertuarı bulunan bir enstrumandır (folk müzikte birçok eser belirli kalıplar içinde çok bener olduğu için repertuarı dar olarak ele alabilirz, yoksa milyonlarca türkü var oraya lafım yok).
  • johan sebastian  (04.06.11 21:11:51) 
niye yapılamayacağını söyler misin?

3 telli ince bir klavyeye hakim olmak mı daha kolaydır yoksa 6 telli kalın klavyeye mi?

her enstrümanda virtüöz olmak zordur. ama eşit süre zarflarında eşit emek harcayan iki müzisyen adayından bağlama çalan her zaman daha hızlı öğrenir. hâlâ neyi diretiyorsunuz anlamıyorum. iddia ettiğiniz şey : bir atletin 4 km'lik yolu 2km'lik yoldan daha kısa sürede bitireceği gibi birşey.

teşbihlerim çocukça olsa da çaylak muamelesi yapmayın. 2 yıl boyunca halk ve sanat müziği korosunda görev aldım. enstrümanları gayet iyi tanırım.
  • mayeskuel  (05.06.11 08:01:27 ~ 08:08:11) 
@mayeskuel, rica ederim çaylak muamelesi yaptığım yok, öyle algılamayın. Ama söylediğiniz şey kıstas değil. O zaman kemanı nereye koyacağız mesela.

Ben piyano çalıyorum. 88 tane tuş var, sap falan da yok hepsi yanyana dizilmiş. Şimdi piyano gitardan zordur diyebilir miyim? Bazen ne bileyim flüt, bağlama vs çalan birilerini görünce ağzım açık kalıyor.

Virtüözite konusunda ben karşılaştırmamı yaptım, virtüözitenin en temel iki gereği vardır biri teknik kusursuzluk biri de repertuar bilgisi. Bu konuda zaten janrına göre gitarın daha fazla yol katetmesi gerektiği konusunu söyledim. Ama sonuç olarak ucu bucağı olmayan iki şeyi karşılaştırmak anlamsız. Çünkü gelinebilecek bir üst sınır yok bu enstrumanlarda. Teknik kusursuzluğa ulaşırsınız, sonra yeni teknikler keşfedersiniz, yeni open tuningler denersiniz vs..
Bu sebeple bu anlamsız bir karşılaştıma.
  • johan sebastian  (05.06.11 12:26:11) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.