[]

Karanlık, Gölge, Işık

--Uyarı!! Soru, karışık ve saçma gelebilir---

Şimdi gölgeyi görebilmemiz için etrafta ışık olması gerekiyor. O zaman gölge ışığın içindeki karanlık oluyor. Hiç ışık yoksa gölge diye tanımlanacak birşey kalmıyor diye varsayıyoruz ama görebileceğimiz seviyedeki karanlığı gördüğümüz için gölgenin yok olmadığını, büyüdüğünü düşünebiliriz. O zaman soruya geçim, karanlığın ve ışığın gölgesi var mıdır?


 
vardır.

karanlık daha karanlık yani daha az ışık aldıgından biz onu o ortamda fark edemeyiz.
  • rurouni  (30.03.08 13:48:21) 
karanlık zaten karanlıktır, gölgesinden bahsedilemez. ışığın gölgesinden bahsedilebilir, yoktur.


  • deckard  (30.03.08 13:59:14) 
Cevap yazamiycam ama soruyu cok begendim ama cevaplar kafami karistirdi. var midir? yok mudur?


  • pyro clustic flow  (30.03.08 14:06:33) 
şimdi mantıken ışık hem dalga özelliği hem de parçacık özelliği taşıyan bir şeydir (nedir?). her parçacığın kütlesi vardır (nötrino'lar hariç). bu kütleyi beyaz bir perde önüne koyup ışık tuttuğumuzda perdede gölge denilen şey oluşur. fakat burada mevzu bahis parçacık foton, yani ışık olduğundan bir kere bunu perde önünde tutmaktan bahsedilemez. sürekli bir foton alışverişi yapalım desek bu sefer hoş geldin schrodinger in kedisi. her engeli geçtik, gölge oluşturacak ışık kaynağımızdan çıkan fotonlar gölgesini görmek istediğimiz ışık fotonlarına çarptı diyelim. bu sefer de iki ışığın birleşimi meydana gelecektir (çift yarık deneyindeki olay gölge değildir karıştırmayalım).

bunu şöyle düşünebiliriz; birbirine doksan derece açı yapacak şekilde iki araba düşünelim. iki arabanın da karşısında gölgeyi tanımlayabileceğimiz bir alan olsun. birinci arabanın farı açılsın, gölgesini görmek için ikinci arabanın farını da açalım. sonuç itibariyle tanımlanacak olan alanda gölge yerine ışık gözlemlenir.
  • deckard  (30.03.08 14:16:10) 
gorulebilir karanlik diye birsey yok ki. karanligi goremezsin, mutlak karanlikta hic isik yoktur ve gozlerindeki isik algiyacilar isik olmadigi icin uyarilmaz ve beynine sinyal gondermez.

golge de isikla ilgilidir ve isik yoksa golge de olmaz. dolayisiyla karanligin golgesinden soz edilemez.

isigin da golgesi olmaz cunku golge olusmasi icin isigin golgesi olusacak yuzeyin uzerine dusup o yuzeyde sogurulmasi yada yansimasi yani o yuzeyin arkasina gecememesi gerekir. ancak bir isik kaynagindan cikan yada baska bir yuzeyden yansiyan isik bir diger isik kaynagindan cikan yada baska bir yuzeyden yansiyan isikla karsilastiginda dalga olarak davranir ve her iki isik demeti de birbirinin icinden herhangi bir engelle karsilasmadan gecerek yollarina devam ederler (lise fiziginde girisim diye adlandirilirdi bu olay). bu nedenle bir isik demetinin uzerine baska bir isik demeti tutarsak, golgesini almak istedigimiz isik demeti golge elde etmek icin yolladigimiz diger isik demetini engellemeyecegi icin golgesini almak istedigimiz isik demetinin golgesi olmaz.
  • jupiterianvibe  (30.03.08 14:42:14) 
Cisimlerin golgesi olur. Karanlik cisim olmadigi icin golgesinden bahsetmek mumkun degildir.

Isigin madde olup olmadigini tartismaya da cok gerek yok. Isik isigin icinden gecer, yani en azindan pratik anlamda. Dolayisiyla onun da golgesinden bahsetmek mumkun degil.
  • wpi  (30.03.08 18:54:56) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.