[]

sigara külü-gümüş parlaması ilişkisi

şimdi ben birden meraklandın sayın sözlükçü, bu sigara külleri falan gümüşü nasıl parlatıyor diye. yani bana demeyin "abi parlatmaz o kül, şehir efsanesi bunlar" falan demeyin, yazın yüzüğümü parlattım kül ile, bildiğin parladı, işe yarıyor yani.

bunun arkasındaki olay nedir? yani kimyasal olay nedir, neler dönüyor? oksitlenmeyi nasıl alır bu sigara külü? mühendis değilim ama açıklarsanız anlarım. nasıl oluyor bir anlatın sayın mühendis sözlükçüler, kimyager sözlükçüler.

sevgi ve ışıkla bla bla.

edit: kül yerine izmarit yazmışım kafa dalmış, onu düzelttim.

 
Efsane değildir, evet gerçekten işe yarar. İçindeki etken bileşik(biliyordum unuttum), mevcut oksitlenmiş bölgeyi temizler. Hatta tam olarak tepkime formülleri de vardı diye hatırlıyorum ama vasat bir mühendis adayı olarak elimden bu kadarı geliyor;)
Bu arada oksitlenmeyi temizleyen sigara izmariti değil, kül onu belirteyim. Yani odun külü gibi benzer küller de etkili olacaktır. Daha doğrusu dediğim, hani adını unuttuğum, kimyasalı içermesi önemlidir. Keramet izmaritte değil...

  • late viper  (27.03.08 19:35:52) 
  • ermanen  (27.03.08 20:33:07) 
iTunes varsa, Food Science adli podcasti bul iTunes store'dan, "fun with shining silver" bolumunu indir. Izle. Guzel guzel anlatiyor (tabi Ingilizce).


  • wpi  (27.03.08 20:36:25) 
pek kimyasal bir etki sayılmaz, külün aşındırıcı etkisi gümüşün üzerinden oluşan oksitlenmiş mat tabakayı koparır, alır. sadece sigara külü de değildir diş macunu da işe yarar. ayrıca bu külleri çaydanlık içinde oluşan tortuyu temizlemek içinde kullanabilirsiniz.


  • s man chen  (27.03.08 21:15:49) 
@s man chen
"pek kimyasal bir etki sayılmaz" diye bir şey yok, kesinlikle kimyasal. Vasatız dedikse o kadar da değil, derste anlatılıyor sonuçta, ben kimsayalın adını hatırlayamadım yalnızca. Yoksa her aşındırıcı işe yarardı... Ki "aşındırıcı" demek de tek başına tam karşılık vermez. Zira kimyasal aşındırıcılar da var, fiziksel aşındırıcılar da.

  • late viper  (27.03.08 21:37:14) 
eskiden de sabun yokken çamaşırların külle yıkandığını duymuştum. ama sadece kulaktan duyma birşey bu, aslı var mı bilmiyorum. kimyasal bir etkisi olacağını düşünmüyorum, kül ovalamadıkça gümüşü parlatmaz, sanırım uygulanan silme işleminde hikmet aramak lazım. fikir işte


  • dreamkeeper  (28.03.08 00:26:57) 
@dreamkeeper
Hocam ovalamak burada katalizör etki yapıyor, bazı kimyasallar tepkimeye yatkın olmaz ya da hız çok düşüktür farkedilmez. Ancak katalizör etki ile bu iş hızlandırılabilir, bunun illa kimyasal olması da gerekmez.
Misal sabunun elimizdeki yağı/kiri tutup su ile akması da kimyasal bir olaydır, ancak sabunu köpürtüp elinizi hafif de olsa ovmazsanız eldeki yağ/kir gitmez.
İsterseniz sabunun formülünü verip, yağ/su ilişkisini de yazarım. Gece gece beni uğraştırmaksa niyetiniz;)
  • late viper  (28.03.08 03:47:36) 
siz sayın sözlük insanları arasında geçen "yok kimyasal tepkimedi, yok değildir" tartışması bana istediğim yanıtı verdi.

bu zor görevde size güvenebileceğimi biliyordum, amerikan halkı size minnettar.
  • raj  (28.03.08 07:38:13) 
eski sabunların yapımında yağ ve odun külü kullanılıyormuş. bununla ilgisi olabilir. bakın vikipedi ne diyor?

"Historically, the alkalis used were sodium hydroxide, potassium hydroxide, and sodium carbonate leeched from hardwood ashes."

en.wikipedia.org

demek ki kimyasal bi olay.
  • thalamus  (28.03.08 10:21:40) 
kul mevzusu acilmisken, annemler genclik donemlerine kadar camasir yikamakta kullaniyorlarmis.bir gun merak ettim ve yapti. kovaya bir miktar odun kulu koyup( komur olmazmis)ustune su ekliyorsun. bir sure bekledikten sonra kul zaten dibe cokuyor, kovadaki su deterjanli gibi, kaygan ve beyazimsi sulu raki halini aliyor. yikama islemi icinse bu suyu suzuyorsun cunku kova dibindeki artik kuller camasirda leke yapabilir ve camasirlar da bu suyla yikanip tertemiz oluyor..


  • pyro clustic flow  (28.03.08 14:48:43) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.