[]

Webde fotograf konusunda copyright bilgisine ihtiyacim var

Kendi cektigim, blogumda yayinladigim bir fotografi Mynet bir haberinde kullanmis bana sormadan.

1. Bu durumda haklarimin ne oldugunu,
2. Ileride yayinlayacagim fotograflari korumak icin ne yapmam gerektigini,

birisi kisaca anlatabilir mi? MSN'den falan da olur.

------
Benim blogumda:
www.ickikulturu.com
Mynet'te:
haber.mynet.com

 
bu konulardan fazla anlamam. lakin mynet fotoğraf ile ne senin özel hayatını afişe ediyor, ne de senin yarattığın bir şeyi kendine mal ediyor. bence fazla üstüne düşme.

peşin ps: kızma hemen fikrimi söyledim sadece.
  • insanimsi  (21.03.08 14:23:27) 
Mynet benim yarattigim bir seyden gelir elde ediyor. Benle anlasmadan, benden izin almadan. Bu bir sorun ve muhtemelen de kanuna aykiri. Okuyup ogrenecegim konuyu, ama bugun harekete gecebilmek icin birinden ozet bilgiye ihtiyacim var.


  • wpi  (21.03.08 14:31:32) 
araştır: telif hakkı.


  • insanimsi  (21.03.08 14:37:09) 
sadece senin için değil herkes için şunu önerebilirim: eğer size ait, özel bir fotoğraf varsa, ona ulaşılabilecek isimler koymayın dosyaya. numara koyun ya da benzeri karmaşık bir şeyler yazın. yoksa google images'ten direkt buluyorlar ismini yazıp...


  • sirrikadem  (21.03.08 15:24:25) 
Ideal bir dunyada Google'dan fotografima ulasilmasina engel olmam. Ama calmak icin geliyorlarsa dedigin mantikli.

Su an tek istedigim, Mynet'le iletisime gectigimde onlarla adamakilli konusabilmek.
  • wpi  (21.03.08 15:35:43) 
Yani sacma sapan sebeplerle uluslararasi web sayfalarina erisimi yasaklamayi biliyorlar da kendi vatandaslarinin haklarini korumaya gelince caresiz kaliyoruz. Yazik.

Mynet, Hurriyet vs'nin de yapmasi gereken en azindan foto'nun sahibini yazmak, link vermek. Cok kolay bir sey yani.

Bu arada bu konunun hukuku hakkinda bilgi sahibi olan cikmadi sanirim.
  • wpi  (21.03.08 15:40:10) 
her şeye bunu öneriyorum gibi oldu biraz ama eğer kendilerinden adam gibi bir cevap alamazsan internetteki sikayet sitelerinden sağlam bir şekilde giydirmeyi deneyebilirsin.
sonuçta kendisi de bir internet kuruluşu ve arama motorlarında zank diye görülbilecek böyle bir şikayeti muhtemelen çok da istemeyeceklerdir.

  • gimbal  (21.03.08 15:46:47) 
İşin hukukunu bilemem ama sonuçta o fotoğrafı sizin çektiğinizi kanıtlayamazsınız. Belki yapılan etik değil ama sizin de yapabileceğiniz bir şey olduğunu sanmıyorum.


  • paranormal  (21.03.08 17:15:55) 
Bir seyler kanitlamanin zor, Turkiye'de bu konuda hukukun kotu isliyor olabilecegini anliyorum. Ama sorum bu degil ki? Bir sey yapmama onerisini anliyorum, ama ben haklarim hakkinda bilgi sahibi olmak istiyordum sadece. Neyse artik mesai saatleri disina cikiyoruz ve pek bir onemi kalmadi.

Haftasonu olayi arastirip pazartesi Mynet'i aramayi dusunuyorum. Insallah karsima dogru durust bir insan cikar.

Bundan sonra resimlerime watermark koyacagim, size de ayni seyi oneriyorum.
  • wpi  (21.03.08 17:35:25) 
bu tür olaylar yurtdışında da çok oluyor. özellikle flickr'da. size tavsiyem pes etmemeniz. hakkınızı arayabilmeniz için öncelikle sizin de yapmanız gerekenler var. birincisi blogunuza bir telif hakları uyarısı mutlaka ama mutlaka yerleştirmelisiniz. "bu blogdaki yazı ve görsellerin her hakkı saklıdır", "ticari kullanımlar harici kaynak gösterilerek kullanılabilir" filan gibi. hürriyetin sayfalarına bakın, adamlar hayvan gibi uyarılar koyuyorlar (utanmazlar).

çektiğiniz fotoları yayınlamadan önce fotonun üstüne watermark koyun. mesela blogunuzun adını, kendi adınızı ve telif hakkı uyarısı koyabilirsiniz. fotonuz izinsiz yayınlansa da eserin kime ait olduğu belli olur. elinizde delil olur.

fotoğrafların bir de exif bilgileri olur. bunlar manipüle edilebiliyor mu bilmiyorum ama fotonun ne zaman hangi makineyle çekilmiş gibi bilgileri burada olur. o yüzden çektiğiniz fotoları editlerseniz orijinallerini de mutlaka saklayın yanında.

bir de creative commons lisansı var ki internette profesyonel ve amatör birçok kullanıcı bu lisansı kullanıyor. ülkemizde bu lisans hukuken henüz tanınmıyor ama birçok blog oldukça anlaşılır yapısı ve eserlerin insanlarla kolayca paylaşabilmesini sağladığı için bu lisansı kullanıyor. siz de internet üzerinden iki üç tıklama ile kendi beğenize uygun bir lisans alıp blogunuza ekleybilirsiniz, oldukça basittir.
creativecommons.org

son olarak ek$i gücünüzü kullanın, mynet başlığına entry döşeyin. bütün şirketler kendi başlıklarını okuyor, özellikle doğan medya çalışanları kronik sözlük okuyucusudur. ama önce blogunuza bir telif hakkı uyarısı koyun artık.
  • netizen  (21.03.08 17:46:02) 
exif bilgileri değiştirilebilir, watermark daha kesin çözüm gibi gerçi silen onu da siler.


  • sourlemonade  (21.03.08 19:13:22) 
bira şişesi fotoğrafı için mahkemeye başvursan telif hakkı muhabbetine davayı kazanman düşük bir ihtimal bence. ufo fotoğrafı değil ki bu efes fotosu altı üstü.


  • leontes  (21.03.08 21:37:42) 
Bu sorunu mynetin tüketici köşesine yazın süper ironi olur :) Tabii ironinin kralı bu tüketici köşesinin copyright ı olan başka bir tüketici sitesinden (www.tuketicihaklari.com) direkman afırılmış olması :D Yani sonuç olarak mynet böyle şeyleri her zaman yapıyor. Verdiğim siteye bakarsanız adamlar mynete dava açmış ve kazanmış fakat ne kazanmışlar hiç bir bilgim yok...


  • selimse  (21.03.08 21:42:37) 
Fotoğrafın size ait olduğunu kanıtlamanın da elli çeşit yolu var, hukukçu değilim ama bunun üzerine tez yazan bir arkadaşım varı: İşte sizin siteye yüklenme tarihi falan filan, iş mahkemelik olursa her şeye bakabiliyorlar.

Tam ortasına bir yere watermark koyun en güzeli. Onu yok etmeye çalışırsa, fotoğrafın da ağzına sıçması gerektiğinden yapamaz. Ya da sitenize bir script koyun copy paste / save image yapılamasın. Çok basit javascriptler var, blogun içine atarsınız. Aşılmayacak bir şey değil ama uğraştırır en azından.
  • sui  (21.03.08 23:42:57) 
Fotoyu kimin cektigini kanitlama konusunda sunu soyleyebilirim: arka plandaki fayans ve tahta cerceve bizim mutfaktan. O bakimdan "kim cekti" diye uzun bir tartisma olmaz.


  • wpi  (22.03.08 00:28:14) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.