[]

Siyaset ve tarih kitapları

Bu yaşta hala siyaset cahili olmak utanç verici. Kitap okumak istiyorum. Kapitalizm, komünizm, sosyalizm nedir, sosyal demokrasi, liberalizm nedir, Türkiye siyasi tarihi (ihtilaller, idamlar, utanılanlar, takdir edilenler)...

Ne önerirsiniz?


 
türkiye tarihi için eric jan zührer'in kitabını öneririm.


  • moontaxi  (20.03.08 21:17:48) 
ayrıca tarihe yeni başlayanlar için tüsiad'ın liseler için hazırlattığı tarih kitabı muhteşemdir. kesinlikle tavsiye derim. çok rahat okunan ve iyi organize edilmiş bir tarih kitabı. ahmet insel, ferhat kentel, ahmet kuyaş hazırlayanlar arasında. 1945'ten bu yana tüm dünya ve türkiye tarihi ve ideolojiler çok iyi anlatılıyor.

www.tusiad.org$FILE/tarih.pdf (22mb)

ek olarak tüsiadın web sitesinde raporlar bölümü 2002 yılında, felsefe ve coğrafya kitapları var onlara da göz atın. liseler için hazırlanmış olması basit gelmesin.
  • moontaxi  (20.03.08 21:31:05) 
ayferi göze'nin mavi kaplı bi kitabı vardı. o, bu aradıgın tüm konular hakkında yazılmış mükemmel bir kitap.herhangi bir kütüphaneden bulabileceğini düşünüyorum...


  • x factor  (20.03.08 21:57:37) 
Platonun eşsiz eseri devlet ile başlamalısın derim her şeyden önce.Arkadaşın dediği gibi bence mutlak surette felsefe ile ilgilenmeli herkes.Felsefe sorgulamayı geliştirirken beyni de dogmalardan arındırmaya çok çok yardımcı oluyor.Saplantı haline gelmiş düşüncelerden kurtararak çok yönlü bakabilmeyi sağlıyor olaylara. İdeolojiler ile ilgili çok fazla birşey öneremem ama Devletten sonra B.Russell ın felsefe sorunları ve Thomas Nagel'dan her şey ne anlama geliyor kitapları çok iyi gelir.

Tarih ile ilgili önerebileceğim isimler ortaya karışık olarak şu şekilde : Oral Sander,Fuad Köprülü,Halil İnalcık,Fahir Armaoğlu,İlber Ortaylı,Ahmet Taner Kışlalı(Siyaset ve siyasal sistemler kitabı),Emre Kongar( 21.yüzyılda Türkiye kitabı mesela)
...
Bu liste elbette saymakla bitmez,sürekli okumamız gerekiyor,en büyük eksikliğimiz çünkü. Kolay gelsin
  • villeneuve  (20.03.08 22:55:13) 
oral sander'in "siyasi tarih" isimli kitabı tam da sizin gibi yeni meraklılar için fazla derine inmeyen ama ana hatları çok iyi işleyen bir kitaptır.


  • temasettin  (20.03.08 23:03:51) 
giriş seviyesi çok temel, basit tavsiyeler:

1. Sofie'nin Dünyası (Felsefeye giriş) -Bulması çok kolay, link vermeye üşendim-
2. (bkz: felsefenin oykusu/@immanuel tolstoyevski)
3. 20. yy politik düşünürleri
www.kitapyurdu.com
4. 20.yy siyasi tarihi
www.kitapyurdu.com

Daha temel seviye:
Junior Larousse (Milliyet 95'te vermişti)
Eğer bu kitabı bulabilirsen kaçırma, zira içinde olabilecek en kaba hatlarıyla büyük patlamadan ilk insan'a; rönesans'tan ekim devrimi'ne dünyanın seyrini etkileyen her olayın/akımın özetin özeti şeklinde bir konsept içinde tanıtımı var...
  • thunder thunder thunder thundercats  (20.03.08 23:32:22) 
sahsi tavsiyelerimi vereyim hemen;

uygarlık tarihi -alkım- server tanilli
prens -yayınevi farktemez- machiavelli
utopia -iş bankası- thomas more
siyasi tarih -imge- oral sander
insanlık tarihi-avrupa tarihi -imge- yazarları hatırlayamadım
anarşizmin tarihi -imge- peter marshall

bunlar genel kitaplar.zaten cogu kaynak kitaptır ve cok iyilerdir.baslangıc icin fazlasıyla yeterler
  • lurgee  (20.03.08 23:55:28) 
yukarıdaki kitapların hiç birisine itirazım yok, ama başlangıç için makyavelli'nin prens'i(hükümdar diye de çevriliyor yanılmıyorsam) ya da özellikle server tanilli'nin kitaplarıyla başlamayın bence. yetersiz ya da kötü olmalarıyla ilgili değil tam tersine fazla gelebilecekleriyle ilgili.
tüsiad'ın kitabını basılı bulabilirseniz oldukça iyi bir seçenek gibi duruyor. ortaçağ, rönesans, feodalite dinler tarihi vs. konular hakkında temelinizi attıktan sonra makyavelli vs. gibi temel eserleri okumak çok daha yararlı olur. bu konuda türkçelerinden emin değilim ama ingilizceniz varsa bir sürü "yeni başlayanlar için" tarzı seriler de bulabilirsiniz.

  • eksi daglarinin aslani  (21.03.08 08:48:02) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.