[]

Yargıtay 2.HD emsal karar? Öneriler?

Evlat edinme ile alakalı olarak bir yargıtay içtihadını ya da hukuk genel kurulu kararını incelemem ve neticesinde doktrin, kanun, makale, tez, mukayeseli hukuk gibi kaynaklara atıfta bulunarak bir değerlendirme yapmam gerekiyor.

Aynı zamanda kısaca uluslararası çocuk hakları sözleşmelerine ve çocuk istismarını önleme konularına değinmek gibi bir düşüncem de var. Fakat öncelikle kendime "emsal karar" niteliğinde bir çıkış noktası bulmak istiyorum. Ya da üzerinde konuşulabilecek, sizce, tartışmalı bir karar. Şimdiye kadar incelediğim içtihatlar arasında böyle bir karara rastlamadım henüz.

Bu arada eski medeni kanuna ilişkin kararları akıl sağlığımı korumak açısından inceleme dışı tutuyorum, usule de çok temas etmek niyetinde değilim. Önerilerinizi bekliyorum, sayın hukukçular.

 
evlat edinmeyle ilgili incelemeye değer ve "enteresan" bir karar benim de aklıma gelmedi ama evlat edinme kurumunun miras hukukuyla ilişkilendiği olaylara yönelin derim ben.


  • nesilsiz  (15.04.11 15:13:44) 
Ben de öyle yapmayı düşünüyordum aslında iyi bir makale de inceledim o konuda; fakat daha miras hukukunu okulda görmemiş olduğumuz için pek karıştırmak istemedim! :)


  • lotesse  (15.04.11 15:16:36) 
evlat edinme ile miras hukukunun bağdaştığı nokta pek de kafa karıştırıcı değildir aslında. Medeni Kanun'un en fazla 10 maddesini inceleseniz yeter. Özetle ve temelden; Evlat edinilin, evlat edinenin altsoyuymuş gibi kanuni mirasçısı olur. =)


  • nesilsiz  (15.04.11 15:19:43 ~ 15:19:59) 
Ehehe tabii ki miras hukukuna dair temel sayılabilecek düzeyde bilgim var ama bu ödevden vize notu alacağım ve hocalarımın pek önerdiği bir durum değil. Aslında şekle aykırılık sebebiyle evlat ilişkisinin kaldırılmasında evlat edinilenin menfaatinin zedelenmesi üzerine bir inceleme yapmak niyetindeyim ama sanırım böyle bir karar da yok :)
Araştırmaya devam...

  • lotesse  (15.04.11 15:31:11) 
yeni medeni kanun'da evlat edinme sözleşmesi ve dolayısıyla şekil şartı da olmadığı için yaptığınız ödevin güncelliği olmaz bence.


  • nesilsiz  (15.04.11 15:42:12) 
Pardon şekil değil, öngörülen usul ve şartlardı kastettiğim. Fakat şimdilik iyi ve nispeten güncel bir dava buldum sanırım, teşekkür ederim ilginize sayın nesilsiz :)


  • lotesse  (15.04.11 16:52:27 ~ 16:52:50) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.