[]

the Simpsons hk.

the Simpsons'ın bir bölümü 6 ayda hazırlanıyormuş tamamiyle. Nasıl olur bu? Nesi bu kadar uzun sürer ki?




 
simpsons'ın 11 den fazla sezonu var diye biliyorum, her sezonda 10 bölüm var desen, 110 bölüm eder 110 * 1/2 sene = 55 sene eder.

o olay yaş
  • bonjurkes  (14.04.11 22:53:41) 
6 gün yada saat olmasın o? :)çok güncel espriler yapıyorlar. 6 konusu pek mümkün gelmedi bana.


  • ben smyrna  (14.04.11 22:56:11) 
www.imdb.com
çok garip 6-9 ay diyor yahu! :)

  • ben smyrna  (14.04.11 23:04:31) 
6 ay olur mu hiç mümkün mü ya 22 sezon, 420den fazla bölüm her biri 6 ayda hazırlansa 6 ayda bir mi çıkcak böümler mantıklı mı sizce ?


  • nabruknabruknabruk  (14.04.11 23:05:35 ~ 23:06:16) 
yahu adamlar bir bölümün tümü için 6 ay uğraşmıyorlar ya. ilk önce 1. bölümün senaryosunu yazarlar belli bir sürede, sonra 2. ayda 1. bölümün karakterlerini çizerken 2. bölümün senaryosuna başlarlar, 3. ayda 1. bölümün animasyonunu yapıp 2. bölümün karakterlerini belli edip 3. bölümün senaryosuna başlarlar... falan filan işte.

yani sezonun başında hadi birinci bölüme başlayalım 2. bölüme de 6 ay sonra başlarız demiyorlar.
  • ufukcel  (14.04.11 23:13:12) 
ufukcel +1


  • ceres  (14.04.11 23:20:21) 
bir bölüm değil de bir sezon daha mantıklı gibime geldi.


  • robinbook  (14.04.11 23:26:56) 
hala mantıksız geliyo bana, 6 aylık periyotlar halinde yapılması, yani o şekilde 1i yaparken 2yle de uğraşmak gibi bi mantık da olamaz bence zira bi animasyon filmi 1 yılda falan çekilir, kaldı ki o filmler en az 1 buçuk saat e 20 dakikalık bi diziyi de kalkıp 6 ay da yapmak çok saçma bence.


  • nabruknabruknabruk  (14.04.11 23:40:22 ~ 23:40:47) 
evet ben de bu kadar uzun sürdüğünü biliyorum. muhtemelen birden fazla birim aynı anda pre-production'ı biten ve seslendirilen bölümleri canlandırmaya başlıyor. simpsons'ın stüdyosu bildiğim kadarıyla güney kore'de ve bayağı çalışanı olmalı. hatta bir bölümde jet hızıyla çizerlerin isimlerini ekrandan kaydırmışlardı da, bir kaç saniye sürmüştü!

aslında canlandırma süreci ihtiyaca göre değişiyor. örn. başlangıçtan beri family guy bölümleri bir simpsons bölümünün yarısı kadar canlandırmaya sahip değil. peter'ın şu kızgın horozla dövüştüğü sahneler hariç tabii ki. simpsons'ta ise (özellikle ilk 10 sezondan bahsediyorum) farklı açılardan canlandırılmış ve iyi yönetilmiş bir çok bölüm vardı. bu açıdan fg güdük kalıyor ama daha az zaman ve çalışma gerektiriyor.

ilginç bir diğer nokta ise south park'ın ilk bölümünün kağıt maketlerden canlandırılmış olması. ancak sp studios hemen bilgisayar destekli canlandırmaya geçti ve bu sayede bir haftada bir bölüm yapabilmeyi başardılar. yaptıkları şey kağıt modelleri digitize etmek ve sahneye koyup hareket ettirmekti. ağız senkronuzasyonu dışında karakterlerin nerdeyse başka hiç hareketi olmaması bunu aşırı kolaylaştırıyordu. sp zaten en güncel animation show olarak tanınır. diğerleri ne yazık ki bazı olayları bir ya da yarım sezon sonradan takip etmek zorundalar.

simpsons'ı bilmiyorum (o benim için öldü) ama family guy'da geçen sezon 3d animation'a geçti sanırım. gerçi hala berbat bir canlandırması var ama bazı sahnelerin 3d yapıldığından eminim (özellikle şu roadhouse! araba sürme sahnesi).
  • archetype  (15.04.11 00:00:56) 
senaryo aşamasından son hâlini alana kadar geçen süre de olabilir(her ne kadar "The animation process" dese de). conan o'brien bu durumdan bahsetmişti hatta. "yazarlar bir çok hikaye yazıyor ama bunların ele alınıp bölümlerde kullanılması aylar sürüyor" tarzında bir şeyler demişti(güncel mevzulardan ziyade genel hikayenin bölüme uyarlanması).


  • late viper  (15.04.11 00:10:56 ~ 00:12:24) 
hocam uzun süre the simpsons'un yapımcılarından birinin asistanlığını yaptım. imdb linkini falan incelemedim bile, büyük ihtimalle "her bölüm 6 aylık bir çalışma ürünüdür" diyordur orada da, ya da ona benzer bir şeyler, veya direkt laf olsun torba dolsun diye sallanan bir şeylerdir.

the simpsons üst düzey prodüksiyon ekibi senede bir defa bir araya gelerek o yılın kilit bölümlerini, konuk sanatçılarını belirler. sene boyunca hangi eğilimlere yer verileceği falan kararlaştırılır. mesela güncel espriler her zaman vardır, örneğin, türkiye benzetmesiyle söyleyeyim, tiyatroda sakız çiğnediği için eleştirilip salonu terk eden "mistır pirezidıntın kızı" bir bölümde işlenir, ama bu sahneye yer verilmez. ancak bir gönderme yapılır. konuk sanatçılar için de aynısı geçerlidir. çizilmemiştir, seslendirilmemiştir, konuşturulmamıştır bu karakter ama izleyen ve gündemi takip eden herkes hangi olaydan bahsedildiğini anlar. son an eklemeleridir ve her bölümde bunlara ayrılan bir zaman dilimi vardır. ama aynı bölümde yer verilecek konular, göndermeler, ağırlığını koyacak karakterler zaten ta senelik toplantıdan bellidir ve başarılı ekip sayesinde gündemi meşgul eden bu tür olaylar da rahatlıkla senaryoya yedirilir.

her bölümün 6 aylık çalışma ürünü olduğu da bu şekilde söylenegelir. hatta hiç çekinmeden arttırıp her bölümün bir yıllık çalışma ürünü olduğunu da söyleyebilirim.
  • atesikus  (15.04.11 05:00:08) 
ha bir de, inanın o karakterlerin çizilip renklendirilmesi işin en kolay kısmı. dün evde uyuyan homerı alıp işyerinde uyuyan homer'a dönüştürmek 10 dakika bile sürmüyor. elinizin altında bobiler'in bütün "montecilerinin" yeteneklerinin toplamına sahip 80 kişilik bir ekip olduğunu düşünürseniz homer'a isterseniz 15 dakika içinde sultanahmet'te cuma namazı kıldırabileceğinizi kendiniz de fark edersiniz. yani animasyona harcanan zaman prodüksiyonun toplamı içinde devede kulaktır.


  • atesikus  (15.04.11 05:05:50) 
(bkz: pipeline) hatta www.eksisozluk.com :)


  • meymun  (15.04.11 18:14:51 ~ 18:15:42) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.