[]

türkiyede mimar olmak

sevgili ekşiduyuru halkı benim sorum şu
şimdi benm ilk yıl hedefim bilgisayar mühendisi olmaktı. şöyle elle tutulur iyi bir üniversitede. fakat malüm bu şike olayları birde sınavımın önceki yıllara göre kötü geçmesi beni bu hayallerden uzaklaştırdı.
diyorum ki mimarlık felan yazsam ama bi bilgim yok. yani neyle uğraştıklarını biliyorum az çok ama aklımda soru işaretleri var

-mimar adayları mezun olduktan sonra ne yaparlar?
(yani iş bulmak için biryere mi başvurular, yüksek lisans mı yaparlar büro mu açarlar yada bunların hangisini yaparlarsa mantıklı davranmış olurlar?)

- şimdi benim ailemde çevremde inşaat mühendisidir mimardır felan pek yok. benim mimarlık yazmam ne kadar mantıklı olabilir? (türkiyede mimarlık alanında başarılı olmak için tanıdık ve yardım edebilicek bi üst düzey yönetici şartmı ?)

- sizce ytü'den bilgisayar mühendisi olmak mı yoksa mimar sinandan mimar olmak mı daha mantıklı olur iş bulmak ve meslekte başarılı olmak içiğn?

teşekkürler..

 
İş bulmak olayın fazla takılma. İş bulunur önemli olan senin istediğin işi yapman(çok klişe oldu)

Ama bu doğru. Mimarlar genelde 4 sınıfta hafif hafif bir ofiste çalışmaya başlarlar. Yarışmalara girerler ve mezun olduklarında ellerinde bir protfolyoları olur bununla firmalara başvururlar. Eğer işlerinde iyilerse inanılmaz bir hızla da yükselebilirler. Yok eğer işlerinden nefret ediyorlarsa 20 sene aynı pozisyonda kalabilirler.

Hiç tanıdığın olmasa da ilerleyebileceğin bir meslektir merak etme. Önemli olan kendini geliştirmen. Emin ol yazılım sektöründe de tanıdık vs işleri aynıdır. Ama şu var ki genelde ailesinde de mimar olanların genel mimari kültürleri daha geniş oldukları için bir adım önde oluyorlar. Ama bu da yine bireysel çabayla kapatılabilecek bir şey gibi geliyor.

Mimarların çoğu çok çalışırlar, sabahlamak rutindir. Detaycı bir tip olman gerekir. Şu da şöyle kalıversin diyebileceğin bir meslek değildir bir yerden gelir patlar. O yüzden streslidir de bayağı. En önemli kısmı bu sanki. Geometrik zekanın yüksek olması faydalıdır ayrıca.
  • manfool  (07.04.11 14:27:26) 
mimarlar ne yapar-eder anlamak için bir mimarlık fakültesine gidip stüdyoları filan dolaşman, biraz insanlarla konuşman lazım. istanbuldaysan sana bu konuda yardımcı da olabilirim belki. öncelikle mimarlık okumak için gereken puan çok da düşük değil öyle. mesela mimar sinan'a girmek için yaklaşık ilk 12binde filan olman lazım. ayrıca bırakan-uzatan çok olur. ömrünü yer mimarlık okumak. gerçekten zordur, işletme okumaya benzemez. mezun olunca napıcaz konusuna gelince doğrudan büro açmak tabii ki çok mantıksız zira zaten okulu bitirdiğinde her şeye rağmen çok az şey biliyor oluyosun piyasaya dair. bir de öyle çevre de yoksa kim gelip sana iş verecek? ya bir büroya girersin ya da öğrenimine devam edersin. ulusal ve uluslararası yarışmalara katılarak kendini ispatlama şansın var (hem öğrenciyken hem de mezun olduktan sonra) bunlar güzel şeyler tabii de piyasa çok boktan aslında, öyle böyle değil. iyi diye bilinen ofisler köpek gibi çalıştırıyor yeni mezunları filan. aldığın maaş da bir halta benzemiyor açıkçası. ha, ama türkiye'de çalışma koşulları böyle, hiçbir meslekte garanti ya da yaşam güvencesi yok zaten.

hangisi daha mantıklı olur sen karar vereceksin. hangisinde daha başarılı olabileeğini ancak sen bilebilirsin. hangisini daha çok istiyorsan onu seç. birbirinden çok alakasız iki seçenek bunlar.
  • fortisvita  (07.04.11 15:12:35) 
mimarlık okuma..


  • pascha d  (07.04.11 15:45:21) 
sevdiğin ve istediğin neyse onda başarılı olursun.

güven bana. n'olur önce ne istediğini düşün,sonra kararını ver.

ayrıca yıldız'da bilgisayar mühendisliği bölümü seneye davutpaşa'ya taşınacak haberin olsun

özet:hedefin bilgisayar mıydı? o halde bilgisayar.
  • rondo alla turca  (07.04.11 15:52:14 ~ 15:54:27) 
ya ikisinide severek yaparım pek farketmez o ama işte iş bulma olayı beni biraz sıkıyor. şimdi diyeceksiniz daha erken üniye bile başlamamışsın. ama ilk yıl gitmeyince birden bire dahada seçici oluyor insan


  • snp_kubra  (07.04.11 15:55:24) 
kafasını kullanan ve çalışmaktan kaçmayan herkes her sektörde iş bulur. belediye evrakları arasında kaybolanı da var, ağa han ödülü alanı da. dolayısıyla diğer meslekler gibi, mimarlığın da standardı mevcut değil. mimarlık sevilmeden yapılabilecek bir meslek değil, bence siz mimarlık yazmayın hiç.


  • african rain  (07.04.11 23:07:21) 
mimarlik yetenek isi diye dusunurum hep.cizim yetenegin ve sabrin olmali.bilgisayar muh. de yan dal oldu artik elektronik muhendislerinin bi cogu hatta muhendis olmayanlar bile yazilim isi ile ugrasiyolar.yok mu bi c sikki


  • hadii  (07.04.11 23:56:14) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.