[]

IMDB puanları size ne ifade ediyor?

Arkadaşlar IMDB puanlarını nasıl yorumladığınızı, hangi puandan aşağısını izlememeye çalıştığınızı, hangi puandan yukarısının büyük olasılıkla beğeneceğiniz bir film çıktığını vs. merak ettim. Ve puanlaması düşük olup da çok beğendiğiniz filmler çıktı mı fazla?

Mesela ben puanı 6.5'tan aşağı olan filmleri 0 beklentiyle izliyorum. Genelde de beğenmiyorum diyebilirim. Bu konuda şu anda IMDB'ye baktığımda Sweet November örneğini gördüm, 6.1 puan almasına rağmen benim için 8'lik bir filmdi.

6.5 ile 7.0 puanları arasındaki tavsiye edilen filmleri izlerim ve genelde beğenirim. Eğer tavsiye almadan izleyeceksem beklentilerimi yine düşürürüm.

7.0'dan üst puanlarda çok fazla beğenmediğim film yok. Büyük çoğunluğunu beğenirim. Bazen daha yüksek ya da düşük puanlar veririm ama eğer bir film 7.0'dan yüksekse IMDB'de, genelde benim film anlayışıma da uyar.

7.7 ya da 7.8'den üst puanlardaki filmlerden beğenmediğim anca 1-2 tane çıkmıştır herhalde.(eski filmler hariç)

Sizde durum nedir? IMDB puanları genelde sizin zevkinizle uyumlu mu?

 
8 ve yukarısı şaşırtmıyor genelde.


  • brkylmz  (06.04.11 22:15:26) 
film tipine gore degisiyor biraz.
genclik filmi, romantik komedi vs. filmler icin 7.0 cok iyi not.
daha agir yavas drama filmler, 7.0 - 7.5 arasinda olsa da, iyi cikamayabiliyor.
  • absel  (06.04.11 22:19:39 ~ 22:34:20) 
filmin hemen adının altında bir de metascore notu yazıyor, orada birçok sinema eleştirmeninin verdiği notun da ortalaması çıkıyor eğer bu puanlar yakınsa ve 7'nin üzerindeyse büyük ihtimalle film saracaktır. Ha Casablanca ve A Street Car Named Desire'ın notları gibi filmler klasik olmalarından ötürü millet tarafından abartılmış gibi bana kalırsa ama Vivien Leigh(aka Amerikanın Yıldız Kenter'i), ve Humphrey bogart nefretimden de kaynaklanıyor olabilir. Bu insanlar ağızlarıyla kuş tutsalar bana yaptıklarını beğendiremezler keza aynı dönemden James Stewart için de aynı görüşe sahibim, ancak bunun tam tersini ise aynı kuşaktan Henry Fonda için yaşıyorum.
Saygılar

  • sanal hayvan  (06.04.11 22:20:50 ~ 22:21:38) 
Metascore sonuçları çok sinir bozucu ya. İnanılmaz güzel bulduğum filmler, Top 250'deki filmler vs. abuk sabuk notlar almış. Metascore'a hiç önem vermiyorum, düşükse eğer. Fakat yüksek bir notsa, filmi izlemek için ayrı bir etken oluyor diyebilirim.


  • brainstorming  (06.04.11 22:23:59) 
ben filmleri genelde puanlara göre tercih ediyorum, elbette hayal kırıklıkları da oluyo mesela a clockwork orange'ı aldığı puan iyi olmasına rağmen -8.5- hiç sevmedim bilmiyorum ben mi anlamadım ama :) bazı filmler de bana göre daha iyi puanı hak ediyo kesinlikle, mesela inglourious basterds'a 8.4 çok az bence, aynı durum into the wild'da da geçerli 8.2 düşük bence bu film daha fazlasını hak ediyo diyorum, ya da zodiac'a 7.8 verilmesi haksızlık diye düşünüyorum çok daha fazla olmalı yani, neyse örnekleri çoğaltabilirim ama genellikle sağlam bir referans olarak kabul ediyorum işte .


  • nabruknabruknabruk  (06.04.11 22:26:29) 
dizi film puanlamalarına hayatta bakmam, hepsinin puanı 9 dan aşşağıda değil, gelip puanlayan adam sinema izleyicisi değil, hayranı oluyor geliyor basıyo 10 u. Animeler de öyle... avrupa filmleri, bağımsız sinema hakkındaki puanlara güveniyorum, genelde pek yanıltmıyor. izleyeceksem 7.5 altına pek inmiyorum.


  • arph  (06.04.11 22:26:47) 
benim için hiç bir şey ifade etmiyor zira inception bile şu an 8.9 görünüyor metascore ise 74 öeh dedim şimdi bu film 9 luk filmse

kesinlikle zevkimle uyumlu değil ama evet üstteki arkadaşların da belirttiği gibi bazı tür filmlerde bazı puanlamalar çok iyi kabul edilebilecek cinsten olabiliyor

eski bir zombili film vardı notu 6 mı 6.5 mu neydi arkadaşla birlikte izledik ve dönemine göre düşünüyorum da şu an yapılan çoğu filme basar takar geçer cinstendi.

sanırım benim filmlerde aradıklarım başka şeyler kesin evet öyle uyuşmuyor.
  • saiko  (06.04.11 22:26:47) 
@brainstorming, yalnız mesela şöyle bir şey olabiliyor. diyelim ki ortalaması 75 olacak bir filme Boston Motherfucker Chronicles 14 veriyor, o da ortalamayı sikertiyor. Metascore yine de bence dikkat edilebilecek bir şey eğer tüm review'lar dikkate alınıp rottentomatoes, imdb, ve rateyourmusic.com'un film kısmıyla karşılaşttırılınca. Yani farklı kaynaklardan çalışmış oluyorsun en azından :)


  • sanal hayvan  (06.04.11 22:32:00) 
sizin gibi düşünüyorum ama çok katı kurallarım yok. mesela 6'dan düşükler genelde kötü oluyor ama kesin kötüdür de demem. ama bir filmi duyduğum yorumlara, izlediğim fragmanlara göre de izleyebiliyorum. imdb puanları iyi bir kriter sonuçta.


  • ermanen  (06.04.11 22:38:57) 
5 binden asagi oy sayisini genelde cok kaale almiyorum. arkasindan ayrintilara bakiyorum. benim dikkat ettigim ozellikle iki oy turu var; top 1000 voters ve aged 30-44. sadece bazi filmlerde non-us users'a da bakiyorum (film ingilizce degilse).

begenme olayina gelince. imdb'de top250'de oldugu halde begenmedigim filmler bile cikabiliyor. kendini illa sevmek zorunda hissetmiyorum.

bir filmi izleme esigi eskiden sadece imdb'ye odakli bakarken 6,5 ve uzeri seklindeydi. simdilerde birden fazla siteye bakmadan film secmiyorum. ornegin criticker, rottentomatoes. zaten oncesinde de elestiriler ve diger konulardan oturu az biraz fikrim oluyor filmler hakkinda.
  • entrapmen  (06.04.11 23:22:00) 
yıllardır çevremde ve bu gibi ortamlarda film üzerine bakış açısında karşılaştığım ve sona ermeyecek, tartışmalı, bazıları için çok yararlı ve anlam ifade eden bu imdb puan meselesi üzerine duyuruda son karşılaştığım yine imdb puanı "x"den düşük olmasın minvalinde bir soru doğrultusunda buraya yazma ihtiyacı duydum. bu yüksek imdb puan algısını kendi çevremdekilerde hep kırmaya çalışmışımdır, bir filmi izleme öncesi ve sonrasına dair pek bir etki oluşturmamakla birlikte kendimde farkettiğim bir olay varki bilgi amak için imdb'ye girdiğimde illaki gözüm o puana kayıyor, bazen gülümsetiyor bazen de güzel bir oran gibi yorumlarda bulunmama sebep olabiliyor. sonuç olarak abartmayayım o siteye giren ortalama çoğu kişi puanına bir bakıyor, film okyanusu içinde olabildiğince alternatif maliyeti kendince düşürmeye çalışıyor gibi geliyor bana.

çeşitli platformlarda rast gelinen "bu puanı haketmiyor", "bu kadar düşük puan almasına çok şaşırdım" türünden iki uçlu yorumlar sonuçta öznel, zaman zaman hayal kırıklıkları yaratabiliyor, onun için daha fazla uzatmadan kısaca şunu diyeyim, kabaca yönetmen-oyuncular ya da senaryo bazlı film öncesi değerlendirme daha sağlıklı...

son olarak 8-9 puan civarı şu an aramakta üşendiğim ve beğenmediğim onlarca film vardır, diğer yandan bir Sean Penn oyunculuğunu seven birisi olarak Hurlyburly ve We're no Angels filmlerinin sırasıyla 5,7 ve 5,8 puanda olması sadece gülümsetir beni. elbette bu kişisel yorumdur ve bu iki film örneği ilk aklıma gelenlerdir, kendimce ıskalanmaması gereken daha bir sürü olduğunu düşünüyorum.
  • candanag  (21.12.13 14:56:49) 
genel olarak bir fikir verebilir ama benim en beğendiğim filmler genelde 6-7 gibi ortalama puana sahip filmlerden çıkıyor.


  • feykalade  (21.12.13 15:23:03) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.