[]

çok saçma bi soru...

mesela amerikada maddy falan diyorlar ya ismi madeleine olan biri oluyor sanırım bu, ya da cathy'dir matt'dir bilmemne, bunlar kısaltılmış isim sanırım.
bunun türkiyedeki karşılıgı ibrahim - ibo veya mehmet-memos gibi mi oluyor? öyle düşününce çok saçma geldi bana :))
çok ciddiyetsiz gibi yani.
okullarda falan nasıl oluyor bu iş. nufusunda catherine diye uzun uzun yazıyor ama elalem kate/ cathy mi diyor?
iş yerinde iş arkadasım necmettin se mesela nec falan dedigimi hayal etmeye çalışıyorum edemiyorum da :))

 
evet bizdeki ibo - apo - memo gibi oluyor.
bir de illa elalemin kısaltması da olmayabilir onlar, yani kimliğindeki isim Katie, Bob falan diye de olabilir sanırım.

  • pispinti  (12.03.08 16:22:09) 
Bizde de kimliklerinde ismi Fatoş olanlar var, gayet normal bir durum...


  • crown  (12.03.08 17:43:09) 
evet crown 12'den vurdu. tam olarak abdullah-apo gibi bir kısaltma değil yabancılardaki. ismi farklı ama konuşma dilinde kullanılan tamamen farklı. samimi olunduğu için kısaltılıyor gibi değil. artık ismi o olmuş onun. türkiye'de de kimliğinde gerçek adı fatma olup fatoş diye çağırılan çok insan var. eşimin bir arkadaşı mesela. fatoş fatoş diyip dururuz. geçen feysbukta fatma diye biri ekledi beni. tanıyamadım. meğer bizim fatoşmuş. fatmaymış gerçek adı. ama samimi olsun olmasın herkes fatoş diyor. kendi de adın ne diyince fatoş diye cevap veriyor. necmettin'e nec değil de necmi diyebilirsin mesela. hatta -ettin ile biten tüm isimlerdeki -ettin'i kaldırıp ismi kısaltabiliriz. yabancılardaki olay da bunun gibi.


  • kibritsuyu  (12.03.08 17:58:15) 
eh, ben de onu dedim zaten?
mesela ismi Dakota olana Dakky de diyebiliyorlar, ama bazılarının kimlikte yazan ismi de o kısa formu oluyor.

bence ben de vurmuştum 12'den. teessüf ediyorum. :/
  • pispinti  (12.03.08 18:17:03) 
ama işte apo ibo memo gibi olmuyor. ibo diye adam yok türkiye'de. ibo'ların tamamı ibrahim. ve bu ibrahimle samimi olana kadar da ibo demiyorsunuz. ama necmettin isimli bir kişiye samimi olunmadan da necmi denebiliyor. örneğin şuradaki noterin baş katibinin adı burhanettin ama herkes burhan bey diyor ona. kartvizit de bastırmış burhan diye. ama burhanettin olmayan burhanlar da var o konuda haklısın. sen de 11'den vurmuşun :)


  • kibritsuyu  (12.03.08 18:21:39) 
şimdi aklıma geldi. acaba tersi olabilir mi? mesela bizde ismi necmettin olan kişiye necmi denir kısaca. ama ismi nüfusta necmi olanlar da vardır dedik. amerikalılarda da tam tersi olabilir mi? yani adamın nüfustaki ismi bill'dir ama ciddi ortamlarda ağır olsun diye uzatılıp "william" yapılıyordur mesela. anası babası adama fred diye isim koymuşlardır ama ciddi bir ortamda takdim edilirken fred affedersiniz zik gibi, çocuk ismi gibi kalacağından "sör frederik bilmemne" diye taktim edilmesi olayın içine ağırlık katar. belki de böyledir bu iş.


  • kibritsuyu  (12.03.08 18:26:50) 
Sözlüğe şöyle bir şeyler ekledim:
(bkz: kisaltilarak kullanilan isimler)

Buradan da görüldüğü gibi bazı isimlerin orjinal hali günlük hayatta hemen hemen hiç kullanılmıyor. Samimi olmadıklarınıza bile theodore, leonard filan diyemezsiniz. Belki törenlerde, süper resmi yazışmalarda denk düşerse.
  • o midas  (12.03.08 20:11:48) 
evet tabi ki bizde de fatoş var, crown ın demek istedigini ben zaten biliyorum da ;
bana yine de amerikalıların neredeyse her ismi kısaltmaymış gibi geliyor..
matt - matthew, katherine-kate-cathy, megan-meggy, gwendoline-gwen ne bileyim jennifer - jenny daha bir dolu örnek var, bu kadar sık kullanımı ilginç geldi, bize adapte edemedim kafamda. ondan sormuştum nasıl çözüyolar bu karışıklıgı diye :)
yani bana gelip selam ben bill dediginde ben william mıdır nedir anlayamam orda ama burda fatoş - burhanettin-necmi örnekleri daha nadir yani.
  • merope  (12.03.08 22:46:39) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.