[]

Güneş enerjili lamba optimizasyonu (?)

Selamlar,

Şimdi elimde güneş enerjisiyle çalışan bir lamba var. Üzerindeki güneş panelleri güneşın konumuna göre 1,2-1,6 V arası elektrik üretiyorlar, akımını da ölçmeye çalıştım mamafih başaramadım. Bu panel 2 tane diyot üzerinden şarj edilebilir bir pile bağlı, panelin ürettiği elektriğin gerilimi pilinkinden yüksek olduğunda panelden pile doğru bir akım oluyor ve pil doluyor. Bir de pile bağlı olan bir LED var. On-off butonu açık konumdayken geceleri yanıyor galiba.
Üzerindeki pil 1,2 V 700 mAh lik bir pil. Şimdi öncelikle yaptığım gözlemlerimi aktarayım.
1. üzerindeki pili çıkartım ikeadan aldığım 1,5V LR6 AA MN1500 (1500 mAh sanırım bunlar) pilleri taktığım zaman LED in ışığı çok daha parlak yanıyor.
2. 1,2 V luk pillerle LED in üzerindeki gerilimi 1,2V, akımı 1,7 A ; 1,5 V luk pillerle 1,5 V 800ma olarak ölçtüm.

Benim merak ettiğim şeyler :

1. Üzerindeki pili çıkarıp onun yerine marketten aldığım Duracell, Varta gibi bir markanın örneğin 1,2 V 2700 mAh lık bir pilini takarsam ne gibi değişiklikler olur. LED daha parlak yanar mı ilk haline göre, yoksa sadece pilin ömrü mü daha uzun olur ?
2. Üzerindeki LED beyaz ışık veriyor, ben sarı ampul ışığı veren bir LED istiyorum, bir de daha parlak olsun istiyorum. Ama nasıl bir LED i nereden almam gerektiğini bulamadım bir türlü, bu konuda tavsiyesi olan var mı ?
3. Üzerine takacağım daha parlak bir LED mutlaka daha fazla enerji sarfiyatı anlamına mı gelir ?

Teşekkürler

 
selam,

öncelikle 1,5V pil kullanma, 1,5V piller şarjlı degillerdir alet bozulabilir.
alacağınız 1,2V piller sadece karanlıkta yanma süresini değiştirir.örnek 800mAh pil ile 10 saat yanıyorsa 1200mAh pil ile 15 saat yanar.ledin parlaklığı değişmez.sarı led veya parlak led için elektrik malzemeleri satan yerlere bakabilirsiniz.
  • lightgirl  (26.02.08 15:57:01) 
oha nasıl led o ? üzerinden 1.7A veya 800mA geçirip de yanmayacak bir led...Power led değilse ölçümlerinizde büyük bir hata var. Bir de nasıl sürüyorsunuz o ledi ? Biraz ayrıntı verir misiniz ?


  • kimlanbu  (26.02.08 16:21:27) 
evet 800 olmaması lazım 50'ydi en son ölçtüğümde.
1) yanmaz, mah sadece süreyi uzatır.
2)sarı led var ama aydınlatmıyor sarıyla beyazı beraber takarsan belki olur.
3)gelmemesi lazım ama led çeşitleri fazla değil o yüzden gelir.
  • sourlemonade  (26.02.08 19:24:44) 
işte ben 2W falandır diye düşünmüştüm normal gelmişti ama ledlerle bir geçmişim yok tabi normal değilmiş demek ki. belki range kısmını yanlış okumuşumdur da 80 ve 170 mA veya 8 ve 17 mA dir ?

sarı led den kastettiğim sarı renkli led değil ama, evdeki ampuller gibi ışık veren led kastetmiştim, bendeki bembeyaz ışık veriyor floresanlar gibi.

peki ikea nın pili 1,5 volt olduğu için mi daha çok yandı led demek ki ? o zaman daha çok aydınlatmasını istiyorsam daha yüksek gerilim sağlayan bir pil kullanmak lazım, ama o da dolmaz kapalı bir havada. yaman bir çelişki oldu.

bu arada devreyi ben yapmadım hazır satılan bir lamba var, onu kendi amaçlarım için modifiye etmeye çalışıyorum.

(bkz: sun jar)
  • oyvind  (26.02.08 21:11:19) 
her ledin çelışma gerilimi bellidir, ona göre ön direnç takıp akımı sınırlamanız lazım. "daha yüksek gerilim = daha yüksek ışık şiddeti" belli bir değerden sonra doğru değildir, ilk aşamada ledin ömrünü azaltırsınız ardından ledi yakarsınız. fotoğraf falan koyarsanız bir kaç öneride bulunmaya çalışırım.


  • kimlanbu  (26.02.08 23:04:16) 
Bu arada akım ölçmeyi biliyorsunuz değil mi ? ampermetre devreye seri bağlanır, gerilim ölçerken olduğu gibi paralel bağlayamazsınız. Ayrıca multimetrelerde genellikle akım ölçerken propların konumunu değiştirmeniz gerekir.


  • kimlanbu  (26.02.08 23:14:06) 
evet o şekilde bağladım ölçü aletini, ayrıca pense ampermetre ile de ölçtüm akımı sonradan. resim çekip göndermeye çalışacağım, teşekkürler.


  • oyvind  (27.02.08 11:32:41) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.