[]

sıfırdan ne kadar sürede trafiğe çıktınız?

evet cümle biraz tuhaf olmuş olabilir. merak ettiğim şu: araba sürmeyi , daha doğrusu trafikte çok sorun çıkarmadan dolaşmaya ne kadar sürede ulaştınız?

soru ne kadar sürede sıfırdan trafiğe çıkabilirim olacaktı ama bu soru yerine sizin tecrübelerinizden bazı şeyleri öngörmek istiyorum...

şimdi 16 nisanda sınav var , sizce yaza kadar temmuz , ağustos ayları gibi trafiğe çıkmak , şehirlerarası yolculuk yapmak , aktif olarak araba kullanmak hayal mi? ( hey dostum bu senin yeteneğine bağlı diyenler tabi ki haklı ama sizlerin de başarı hikayelerini öğrenmek istiyorum )

 
yetenek de işin içinde var tabii ama araba kullanma sıklığına bağlı
alışkanlık olayı sonuçta. temmuza ağustosa kadar aşağı yukarı her gün arabayla çıkar gezer tozarsan gayet ustalaşırsın. ilk 10 bin kilometre çok önemli, sonrası su gibi gidiyo diyolar mesela.
ama uzun yol olayını bilmiyorum o başka bi boyut sanki ya :/ aşırı konsantrasyon gerektiriyor.
  • cisterna  (25.02.11 23:29:26) 
ehliyeti almadan trafiğe çıkmamanızı öneririm öncelikle. türkiye'de yaşıyoruz. neyin ne olacağı belli değil. bir kaza durumunda hata karşı tarafta bile olsa ehliyetsiz olan(yani normalde trafiğe çıkmaması ve o kazaya dahil bile olmaması gereken) siz olursunuz.

ben ehliyeti aldıktan sonra önce şehrin tenha yerlerinde babamdan devraldım direksiyonu. sonra her hafta biraz daha şehrin içine girip öyle geri verdim. öyle öyle emekli ettim kendisini. artık özel şoför olarak bile beni kullanıyor. ne kadar süreceği hakkında bir şey diyemem. gerçekten de size bağlı. acele etmezseniz, zamanın geldiğini kendiniz anlarsınız. hareketlerinizin refleksleştiğini görürsünüz. ama yoğun trafik(özellikle rampa yerler), dar sokaklar en son gireceğiniz bölümler olsun.

uzun yol konusunda ise; dikkat, dinç kafa/vücut gibi şeyler önemli. şehir içindeki kadar ustalık gerektirmez genelde ama daha fazla dayanıklılık ister. kısaca, uzun yola çıkmadan kendinizi hazırlarsanız, özellikle hız ve sollama kurallarına dikkat ederseniz sorun olmaz.
  • jangara  (25.02.11 23:35:26 ~ 23:39:30) 
ben öğrendikten hemen sonra başladım. çünkü otomatik araba vardı. :)


  • ermanen  (25.02.11 23:38:21) 
aslında bir kaç püf noktası var işin onları kaptıktan sonra 10 gün sürsen şahane araba kullanırsın. ilk olarak kulandığın yolları bilmek önemli. sen şeridinde giderken ışık çıkar durursun fakat bir bakarsın sağa dönenler için yeşil yanıyor sende o şeritteysen mecbur ilerlersin.

bir de kavrama noktası var bu tecrübe ile olur boş bir alanda bolca denersen araba hangi noktada istop ediyor hangi aralıkta daha iyi gaz olıyor hepsini rahat rahat denersin.

sonra aynalara bakma sorunu var aynaya bakarken ya kendini kaptırır önüne çıkan yayayı ezersin ya da hiç aynaya bakmadan gidip bu sefer sağından solundan geçeni görmezsin. bu durumda çok kısa aynaya bakıp arkandan seni sıkıştıranlara aldırmadan sabit hızınla ilerlemyi öğrenmelisin.

debriyaj çok önemlidir baktin sıkıştın bas debriyaja sonra rahat rahat git. bunların dışında gene boş alanda freni filan dene. çok zor değil sakin ol ve etrafındaki arabalara aldırmadan sür.
  • nedendir bilinmez  (25.02.11 23:38:25) 
üç kez 15 dakika trafiğe çıktım, 4. seferde gecenin bir yarısı ankaraya gittim istanbuldan. benim ki cesaret ayağına gereksiz bir mallıktı belki ama anlatmak istediğim şu ne kadar rahatsan o kadar çabuk olur. sadece arabaya bişey olur mu diye korkma yeter.


  • pisekarv2  (25.02.11 23:39:01) 
sıklıkla araba kullanırsan temmuz, ağustos aylarında gayet rahat seyahat ediyor duruma gelirsin. araba kullanırken artık bazı şeyler otomatikleşiyor ve bu da ne kadar sıklıkla araba kullandığınızla doğru orantılı. eskiden vites değiştirirken motor sesini takip ediyorken bir süre sonra hiç farketmeden arabanın devrine göre vites değiştirdiğinizi farkedersiniz. falan filan.


  • dengesiz pamuk  (25.02.11 23:42:12) 
sadece arabayı çalıştırmayı bilen,mahalleyi ayağa kaldırarak,zar zor kalkış yapabilen ablamı 2 gün evet yanlış duymadınız 2 gün çalıştırarak saldım trafiğe.
ama bu 2 günü sırf arabaya adadık desem yeridir.sonraki 2 haftada iyice ustalaştı.
önemli olan trafikten ve araçtan korkmamak,sakin olmak ve bi süre en sağ şeritten gitmek.
ha bide benim gibi sakin bir öğretmene ihtiyacınız var,bu şartları tamamlarsanız hayal değil,hatta çok kolay.
  • p a t r i o t  (25.02.11 23:44:22 ~ 23:45:07) 
Direksiyon dersine değin herhangi bir otomobilin sol ön koltuğuna dahi oturmamıştım. Direksiyon sınavından önce 6 saat bir hoca ile çalıştık. Allah için iyi bir öğretmendi.

Ehliyeti aldıktan sonra ilk denemem İstanbul-Adapazarı arasındaki yaklaşık 150 km idi. Varış noktasına 50 metre kala çok küçük bir kaza yaptım. Yalnız şehir içi dur-kalk yaparken oldukça stres yaşıyorsun.

O günden sonra 3 gün araba kullanmak istemedim, İstanbul'a dönüşte sorun yaşamayınca o günden itibaren İstanbul'da şehir içinde de çok şükür ki sorunsuz araç kullanıyorum.
Yalnız benimki sadece aptal cesaretiydi. Aklı başında adam bayram arefesinde otobana çıkmaz ilk araç kullanımında.

Sükunetini koruyabiliyor ve stres yapmıyorsan, fazla vaktini almaz. Dikkat sorunun da yoksa 2 haftada sorun yaşamadan dolaşabilecek hale gelirsin. Tecrübesizlikten kaynaklı ani sorunlar mutlaka olacaktır. Ki 20 senelik şoförlerin de kaza yapma olasılığı yüksek. Kendin 1 ayda harika araç kullanacak hale gelebilirsin ama başkaların hatasını zamanında farkedip anında tepki verebilmek çok uzun zaman alıyor.

En önemlisi ne kadar tecrüben olursa olsun kaza denen şey anlık mesele. Asla oldum ben deme, hiçbir zaman fazla rahat olma.
  • sekerleme  (25.02.11 23:46:07 ~ 23:49:42) 
Bu tamamen seninle alakalı bir durum, şöyle ki, yeteneğin ve özgüvenin ne kadar birbirleri ile doğru orantılı olursa o kadar rahat edersin.
Ama her şeyden önce muhakkak trafik akışının çok yoğun olmadığı yerlerde Fren hassasiyetini geliştir,aynaları kullanmayı ve sinyal vermeyi öğren ve kesinlikle hız yapma.Ve unutma ki makas atmak,hız yapmak usta sürücülük anlamına gelmiyor.

Uzun yol konusu ise biraz karmaşık, her ne kadar araba kullanmak oturduğun yerden geliştirilebilen bir şey olmasada bir anda koşmamak gerek, 2 ayda şehir için de sorunsuzca dolaşırsın ama uzun yol riskli olur.Bir de kullanacağın arabayı tanıman çok önemli.Aracın tepkilerini bilmen ona alışkın olman bunlada hep sürüşünü etkileyen faktörlerdir.

Bir de ara ara benimde yaptığım ama elimden geldiğince yapmamaya çalıştığım bir hata,trafikte kimseyle dalaşma,bedelini hayatınla ödeyebileceğini veya geri kalan hayatını mahvedebileceğini unutma.
Bir de bana bir şey olmaz deme, anlık bir şey, üstelik sen ne kadar iyi olursan ol önemli olan başklarının da iyi olması.
  • skywalkeremre  (26.02.11 00:04:06) 
trafiğin yoğun olmadığı yollarda arabayı tanımaya çalışın, ani fren, park, rampa kalkışı, debriyaj kavrama noktası, vites geçişleri gibi olayları deneyin. hem olayın mantığını kavrarsınız hem de tecrübe olmuş olur. arabayı hırpalayın, olur o kadar, tecrübesiz olmaktan daha iyidir. sürüş esnasında yanınızda anlayışlı(arabanın sahibi olmasın)birisi olsun ya da kimse olmasın. bu tür pratikler sizi trafiğe daha çabuk adapte edecektir. uzmantv de sürüş eğitimi ile ilgili videoları izleyin, küçük püf noktaları öğrenebilirsiniz.
hayırlı yolculuklar :))

  • cool pich  (26.02.11 00:09:03 ~ 00:12:02) 
3 haftada ankara trafigine çıktım. bol bol rampa da kalkışı ve iki araç arasına park etmeleri deneyin. araç sürmek çok zor değil, asıl bu yazdıklarım zor öğreniliyor, özellikle park etme.


  • copy paste  (26.02.11 00:12:54) 
yukarıdaki bütün güzel bilgilere ek olarak, sakin bir yerde hafif bir eğim (yokuş) bulun ve orada çalışma yapın. bu sizin hem kavrama olayını çok hızlı "kavramanıza", hem de trafikte başınıza gelebilecek olan aracı yokuşta kaldırma\kaldırabilme konusunda yardımcı olacaktır. ayrıca yeni sürücülerin ya da kimi zaman araç değiştiren\alışılan dışında araç kullananların ortak sorunu olan arabanın boyunu hesaplayabilmek de özellikle dar yollarda canınızı sıkabilir. bol bol park çalışması bunun çözümü olacaktır.


  • semyasa  (26.02.11 04:04:27) 
hiç kasmayın direk E5'e çıkın ehliyeti aldığınız zaman. Belli bir süre asla en sol şeritten ayrılmayın böylelikle özgüveniniz gelecektir. Dur kalklarla birlikte de arabanın dilinden anlamaya başlayacaksınız.


  • siypancak  (26.02.11 10:27:44) 
ben 2 hafta gibi bir sürede alışmıştım. 2 ay kadar sonra artık araba kullandığını düşünmüyorsun yolsa yürümek gibi oluyor. önemli olan kendini kasmadan sıkmadan rahat olabilmen. kısaca arabayı kullanırken düşünerek değil içgüdüler-refleksler ile kullanır hale gelmen.

edit: önceden epey bi motosiklet kullandığım için trafik tecrübem vardı ama motosiklet ve otomobil 2 farklı dünya.
  • orpheus  (26.02.11 15:19:03) 
olay tek basina cikmakta. yaninda bence biri olmasin. yani biri olmasin derken, hicbir sey bilmeden cik demiyorum. birisiyle biraz calisirsin, ogrenirsin. sonrasi sende tek basina kullanmada yani...
once sokak aralarinda, sonra yavastan caddeler sonra da ilce merkezi vs. diye gider. olay tamamen guven meselesi. gozunuzde buyutmezseniz rahatlikla kullanirsiniz. akliniza "kimler kimler kullaniyor araba" lafini getirin.

  • erbay  (26.02.11 20:15:24) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.