[]

Camii - Camisi?

tdkterim.gov.tr

Arkadaşlar bu adrese "cami" yazdığımızda, ek almış hali olarak ilk önce "-i" görünüyor(yani camii) fakat hemen alttaki tanımının başında ise "-si" yazmışlar(yani camisi). Hangisi doğru oluyor şimdi? Camii mi demek lazım camisi mi?


 
dogru olan camii.

cami kelimesinin sonu arapca 'ayn' ile bitiyor, bu da sessiz harf kabul edilip gelen iyelik eki sesli ile basliyor.
  • nawres  (16.02.11 16:35:53) 
İkisi de olur bence. Böyle kural, kaidelere çok takılmamak lağzım.


  • pangea  (16.02.11 16:36:07) 
ikisi de doğru. ayrıca imla konusunda tdk'ya pek güvenmeyin. çok çelişkilerle doludur. eski tdk başkanı ömer asım aksoy başkanlığında hazırlanan ana yazım kılavuzu'nu öneririm. ben de şimdi oradan baktım, ikisi de doğru diyor. arapçada ayn ile bitmesi sözcüğün türkçe yazımında bir şey ifade etmiyor ayrıca. sonu ayn ile biten pek çok sözcük şu anda ünlü ek aldıklarında araya -s, -y vb. ünsüzler girmekte. yani türkçe sözcüğün arapça kökenli olması ve arapçada hangi harfle bittiği vb.nin türkçede bir bağlayıcılığı yok. sonuçta arapça değil, türkçeden söz ediyoruz. sözgelimi sonundaki harf arapçada ayn olduğu ve ayn arapçada ünsüz harf olduğu için camie demiyoruz, camiye diyoruz vb. ama camii de yerleşik bir kullanımdır. özetle ikisi de deniyor.

bu arada yazım kılavuzuyla ilgili link vereyim: yazarodasi.blogspot.com
  • microfiction  (16.02.11 16:37:17 ~ 16:42:20) 
Teşekkürler kitap ismi için de. Bu konulara meraklı biriyim, daha az hata yapmak isterim. Dediğiniz kitabı alacağım.


  • brainstorming  (16.02.11 16:41:48) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.