[]

Hava Donar mı veya Sıvılaşır mı?

Soluduğumuz havayı katı veya sıvı hale getirebilir miyiz?




 
evet!
''sıvı oksijen'' diye bir şey duymuş olman lazım. dalgıçların kullandıkları örneğin. fakat nasıl oluyor bu iş diye sorma çünkü ben de bilmiyorum.

  • insanimsi  (07.02.08 15:59:39) 
oksijeni sormadığım bariz sanıyordum, heterojen karışımı soruyorum..


  • ermanen  (07.02.08 16:05:23) 
getirelebilir tabi ki. heterojen karışımda olsa belli elementleri belirli miktarlarda bulunduruyor. ama sadece laboratuvar ortamında gercekleşir buyuk ihtimalle. cunku bu işlem icin sadece havanın sıcaklıgı dusurmek yetmez. basıncıda arttırmak gerek aynı zamanda. sonuc olarak mumkun ama sen getiremezsin evde:)


  • rurouni  (07.02.08 16:21:15) 
sıcaklık değil ama yüksek basınç altında olabilir. o sıcaklığa çıkarmak tahminim imkansıza yakın (oturup hava bileşimini hesaplamak lazım.)

sonuçta ama aradaki farktan dolayı önce oksijen sonra azot vs gibi ayrık bir hale gelebilir yoğunlaşmış hali.
  • darknum  (07.02.08 16:43:34) 
hava sıvılaşır. donabilir de herhalde.
bunun için önce sıkıştırılır, sonra biraz soğutulur sonra da sıkışmış hava serbest bırakılır. Joule-thomson etkisiyle oldukça soğuya havanın bir kısmı sıvılaşır.

cama hohlandığında sıvılaşan kısım yalnızca nefesteki su buharıdır. aynı şekilde soğuk havalarda ağzımızdan çıkan buhar gibi.

ama yukarıda yazdığım olayda toptan sıvılaşma vardır. zaten karışım olduğu için belli bir buharlaşma ısısı da yoktur.

dalgıçlar sıvı oksijen kullanmazlar. tüpte sıkıştırılmış oksijen kullanırlar. onu da dalmak için değil, ilkyardım malzemesi olarak bulundururlar.
  • burfak  (07.02.08 17:02:52) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.