[]

Normal nedir?

normal nedir, normal insan nedir?

size göre...

-----------------------------------------------------------------------------
engin geçtan'ın “insan olmak” adlı kitabında şöyle birşey geçiyor: (sözlükte "normal nedir" başlığından)

"kendisine ve topluma orta derecede uyum yapabilen ve çoğunluğu oluşturan grup normal sayılır..."

katılıyor musunuz, bu durum sadece toplumla mı alakalı?
kendisine uyum yapabilen insan ne oluyor o zaman?

 
sen, ben, bunu okuyan herkes aslında normal.
yapmak istediklerimiz ve görünmek istediğimiz şeyler anormal.
dikkat çekmeyen şey normaldir.
benim normal tanımım bu.
dikkat çekmek istemekle anormal olmalar da başlıyor.

hiç bi insanın normal olmadığına inanmam.
hiçkimsenin tuhaflığına da.

toplum ya da birey işini bilmiyorum.
  • kırkmerak  (04.01.11 22:41:22) 
çoğunluğu oluşturmanın normal olduğuna katılmıyorum hem hangi toplum hangi çoğunluk? o zaman, yerine ve yaşanılan zamana göre normallik de değişir. tam olarak normallikten söz edilemez değişkenlik gösterir bence. buarada ermanen senin duyuruda ki sorularına bayılıyorum yahu:)


  • biramayası  (04.01.11 22:45:15) 
kime göre normal sorusunu sorunca engin'in tanımı biraz havada kalıyor. bir ırka göre normal olan insan başka bir ırka göre olmayabiliyor. bir siyasi görüşe göre normal olan insan başka bir görüşe göre normal olmuyor. mesela Akp'ye oy vermiş bir insan bazılarına göre kömüre ruhunu satmış bir insan bazılarına göre mükemmel insan bazılarına göre oy vermiş normal vatandaş.


  • inanmazsan inanma  (04.01.11 22:46:36) 
çoğunlukla alakalı yani toplumla. çoğunluk normaldir ama bu normali her zaman "doğru olan" yapmaz.


  • sos fistik olsun mu  (04.01.11 22:47:22 ~ 22:48:21) 
Referans noktasına göre değişir.


  • Evocati  (04.01.11 22:50:14) 
"norm" a uyan normal dir.. "norm" nedir.. genel, çoğunluk olan... yanlış olabilir, doğru olabilir, ama çoğunluk olan normal...
etimolojiden fazla anlamam, ama kelime itibariyle böyle olduğu aşikar..

"eşcinsellik mesala, normal bir şey mi"

norma uymuyor, o yüzden normal değil, a-normal.. veya anomali,

ama eşcinsellik yanlış bir şey veya hastalık mı? bence değil..
  • serkanserkan  (04.01.11 22:51:02 ~ 22:54:03) 
katılmıyorum.
kendine ve topluma karşı rol yapabilen insan normal kabul edilir. ki bunlar rol yaptıklarının farkında değildir. kendisine rol yapmayan insan ise kendine göre normal, toplumca anormaldir.

  • anconia  (04.01.11 22:53:48) 
konformist insanlar normaldir panpa. konformist olamıyorsan, tabuları yıkmaya uğraşıyorsan anormal olan sensin. in the mouth of madness'ı izlediysen normalin neye göre belirlendiğini çok iyi anlatıyor. herkesin deli olduğu bir dünyada akıllı olmak esas deliliktir.

yalnız panpa senin son cümleni anlamadım kendisine uyum yapabilen insan derken neyi kastettin_? çevresini kendine uyduran insanı mı_? öyleyse de normalsin. kuralları sen belirliyorsun diğer insanlar ona göre yaşıyor. bir süre sonra benim dediğin kurallar toplumun kuralları oluyor. sen de topluma uymuş oluyorsun yine.
  • ayiadam  (04.01.11 22:55:29) 
herkes normaldir. başkasının hayatlarına karışmak da bir uyumdur. başkalarına benzemek ise uyumluluğu göstermez her zaman.


  • baldur  (04.01.11 22:57:21) 
herkes toplum uyum derecesi ile normal kabul edilmemeli... o zaman şairler bilimadamları mucitler siyasetçiler topluma yön verenler normal değil?
nedir toplumun normallik kriteri?
bi zamanlar kölelik normaldi.. şu an anormal...
  • photo85  (04.01.11 23:24:54) 
www.komikdunya.com

Bu adam normaldir.

Bu adam normal değildir.

Ama komik değildir.

Link ordan geliyor, kusura bakılmasın.
  • lol  (04.01.11 23:30:34 ~ 23:31:45) 
şaşırmadığım/garipsemediğim şey normaldir.


  • cro magnon  (04.01.11 23:48:19) 
bülent ortaçgil'dir.


  • nereden baslasam  (05.01.11 00:07:13) 
dağılımın +- 2 standart sapması içinde bulunanlara normal, dışında kalanlara anormal diyoruz (yok boole bisi diye de eklemek isterim)


  • sui  (05.01.11 07:40:28) 
makul olandır normal. Eğer bir şey sizin için makulse - aklınıza uyuyorsa sizin için normaldir. herkesin normali de farklıdır bu bakış açısı ile.
normlar toplumdan topluma, kültürden kültüre değiştiği için normlara uygunluk tanımı kanımca havada kalıyor.

  • trocero  (05.01.11 08:18:16) 
alintin uzerinden gidersek cümle sanirim hem kendine hem de topluma orta dercede uyum saglayani kastediyor.sadece kendine uyum saglayan mutlu mesut yasayip gidiyor.


  • rn  (05.01.11 09:10:47) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.