[]

anahtar kelimeler: golden, yardım!

arkadaşlar, çok samimi olarak bir derdimi anlatıyorum. köpeklerin akıllı hayvanlar olduklarını zannederdim. yani bazı hareketleri kendiliğinden biliyorlar zannederdim ve bu yüzden hep bir köpeğim olsun istemiştim. ve şimdi oldu fakat köpeğin ne kadar maloz bir hayvan olduğunu öğrenme tokadını yedim. eğitmeyi bilmiyorum ve eğitimsiz bırakılmış tinerci çocuk gibi birşey oldu. ben köpek büyütmenin sanal bebekle oynamak gibi olduğunu bilmiyordum. 5 aylık oldu ve hala malozun önde gideni. sıfır. bir emrimi bile dinlediği yok. atlıyor zıplıyor, parçalıyor, ısırıyor.

ne yapmak lazım bilen var mı? nasıl eğiteceğim. bi kitap aldım başladım okumaya fakat, deniyorum bizim köpeğin umurunda değil. hiç alakası yok.

satmak bile aklıma geliyor bazen. teklif eden olursa ciddi şekilde düşüneceğim.

 
problem mamasını vermek veya gezmeye çıkarmak değil. ben örneğin elini uzatınca patisini avcunun içine bırakan köpeği, bunu anlar ve kendiliğinden yapar zannederdim fakat 5 ay oldu bizimki elimi uzatayım ısırıyor.


  • popara  (23.12.10 09:26:40 ~ 09:27:05) 
daha 5 aylık, söz dinlememesi atlaması zıplaması ısırması normal. ama eğitmeyi bilmiyorum diyorsunuz dolayısıyla bu sorunlar hayvan büyüdüğü süre içinde de devam edecektir. işini çok iyi yapan köpek eğitmenleri var. evine geliyorlar hem seni hem de köpeği eğitiyorlar. biraz araştırmanızı tavsiye ederim. bu şekilde köpeğinizin eğitilmesinden çok siz bir köpeğe karşı nasıl davranılması gerektiğini de öğrenmiş olursunuz. biraz masraflı olur ama seviyorsanız bazı şeylere de katlanmak lazım.

ha bu arada yukarıda da dediğim gibi köpekte kesinlikle bir anormallik yok, beyinlerine eğitim programı yüklü şekilde doğmuyorlar :)
  • ennoia_  (23.12.10 09:29:37 ~ 09:31:10) 
askerdeyken 9 aylık bir kafkas kangalını eğitmiştim :) oturup kalkmasını öğrenmişti. elimde et ile yanına gidiyordum. hoplayıp zıplamaya başlıyordu. sonra eti gösterdim üzerime atlamaya çalıştı. 20 30 50 kere otur dedim eti sakladım. oturdu,oturunca verdim eti. böyle hafta geçti. sonra otur dediğimde oturur hale geldi. gel dedim geldi. bende anlamadım kazayla oldu valla
ipucu verebilir diye şeettim
not:subhanallah ibretlik bir paylaşım
  • tatlisusamuru  (23.12.10 09:32:18) 
dog whisperer'ı izle.

bu arada köpeğin henüz çocuk. bunu da aklından çıkarma.
  • sir gawain  (23.12.10 09:32:42) 
çok güldüm yalnız duyuruna, belirtim istedim :)


  • kelimeyounu  (23.12.10 09:45:07) 
zavallı hayvan bir an önce sizden kurtulmalı. üzücü yanı bunun da seçiminin sizin elinizde olması.


  • dungangadunganga  (23.12.10 09:46:13) 
National Geographic Channel da "Köpeklere Fısıldayan Adam" isimli bir program var takip et onu işine yarar şeyle çıkar muhtemelen.


  • pposeidon_1  (23.12.10 09:46:35) 
dog whisperer'in işinize yarayacağını sanmam. satmayı bile düşündüğünüze göre zaten zevk için almışsınız. eğitime de para ayırmazsınız bu durumda. bence sizden daha iyi bakabilecek biri varsa bi an önce verin en iyisini yaparsınız.


  • ennoia_  (23.12.10 09:55:42) 
bu arada bazı mesajlar için belirtmek istiyorum ki köpek sevmeyen birisi değilim. köpekleri değil de balıkları sevseydim balık alırdım. yani bu köpek ile benim bir araya gelmem kötü bir tesadüf veya köpeğin başına gelmiş bir lanet değil. fakat görüyorum ki ancak balık bakabilecek düzeyde bir insanmışım. yanlış yaptığımı ben de öğrendim. o yüzden de köpeğe daha iyi bakabilmem için belki bir iki yardımcı olacak yazı okurum, ya da benden daha iyi bakabilecek insanlara satmayı düşünebilirim demiştim.

köpek düşmanı birisi değilim, bunu unutmayın. mental anlamda hayvanı geliştirmek dışında yapılması ne gerekiyorsa yaptım, sadece eğitim işinde yetersizim. yoksa bilsem eğiticem.
  • popara  (23.12.10 09:55:51) 
bu arada eğitmenler için 1-2 bin lira verecek durumum yok. olsa hiç düşünmem eğitmen tutardım.


  • popara  (23.12.10 09:58:23) 
kedi köpekle insanın beyni aynı şekilde işlemez. insan öğrenir. kedi köpek ise şartlanır. pavlov'un deneyini hatırlayın. mesela size otur denince oturursunuz. karşılığında birşey beklemezsiniz. kedi köpek ise otur sesini duyunca yemek vere vere öğretirsin, "bu lafı duyduğumda yemek gelecek" diye düşündüğü için denileni yapar. ya da döverler mesela, acı çektirirler. otur diyince "oturmazsam sopa geliyor" der, dayak yememek için oturur (polis köpeklerini falan böyle eğittiklerini düşünüyorum, yanılıyor da olabilirim ama bana öyle geliyor). bir müddet sonra da otomatiğe bağlar artık, alışır. muhakeme kuramaz. adını söyler yemek verirsiniz, adını söyler yemek verirsiniz. artık adını her söylediğinizde yemek var diye koşar gelir. ama bir müddet sonra yemek vermeseniz de adını söyleyince gelir. "amaan son üç yıldır bobi diyince yemek var diye gidiyom ama yemek falan vermiyo, gitmeyeyim bundan sonra" diye düşünemez.

bunları dikkate alarak eğitmeye çalışın. ama dövmeyin, onu beyinlerinin çalışma sistemini anlatmak için örnek verdim.

elinizi uzatınca ısırıyorsa mesela, elinizi uzaatın, ısırmaya yeltenince aynı eli tokat atacak gibi veya "halt dur orada" der gibi sertçe kaldırıp yine sertçe hşşşşşt diyin, hatta elinizi köpeğin burnuna doğru ittirin (vurmadan, dokunmadan, havayı iter gibi). bir adım geri atsın (köpekler şşş sesinden çekinir. hoşt, kışt falan denince tırsarlar). birkaç sefer o el kalkıp şşşt diye rahatsız edici sesi duyunca o ele artık ısırma hamlesi yapmaz. şşt diyerek, ayağınızı yere vurarak falan yapmak istemediğiniz şeylerden tırsıtmak yoluyla vazgeçirebilirsiniz.
  • kibritsuyu  (23.12.10 09:59:29 ~ 10:04:23) 
@kibritsuyu teşekkür ederim. bu tarz yazılar ile yardım bekliyordum. diğer seçenekleri ben de biliyorum. biraz biraz temel eğitim için neler yapılması gerektiğini bilsem, hayvanın bir şey öğrendiğini görsem ben de asılacam bu işe fakat dediğim gibi hayvanda hiçbir gelişme olmaması bütün ümitlerimi tüketiyor, şevkimi kırıyor.


  • popara  (23.12.10 10:05:43) 
@cedric tweedledee, doğru. fakat böyle birşey olursa aşı masraflarını istemem. aldığım fiyata vermeyi düşünebilirim.


  • popara  (23.12.10 10:09:01) 
son olarak, aldığım köpek kullanma kılavuzunu bitiricem. daha sonra eğer sonuç alamazsam satışı için ilan verebilirim. yardımcı olmaya çalışan herkese teşekkürler.


  • popara  (23.12.10 10:20:21) 
bu arada forum siteleri var bu konularla ilgili. oralarda yazılanlardan da yardım alabilirsin.


  • ennoia_  (23.12.10 10:29:12) 
Köpek bakmak zor gerçekten zor. Bizim evimizde 4 kişi var, 3 yıldır American Staff cinsi bir ite bakıyoruz (:P) hepimizin anası ağlıyor yalan değil. 3 farklı kişiden eğitim denedik, başarısız oldular köpek çok burnunun dikine gidiyor çünkü.

Şimdi bizim köpeğimiz gerizekalı onu anladık biz, tek önemsediği şey BOĞAZI. Yemek verdikten sonra, ölü taklidi de yapıyor, oturuyor, yatıyor, zıplıyor, havlıyor. Ama başka zaman kendimizi yırtsak oturmuyor bile. Belki biz hata yaptık, belki eğitmenler, belki köpeğin kendisi sorunlu. Ama biz atmadık kendisini dışarını, terlik mi parçaladı yenisini aldık, havlamaya mı başladı balkona bıraktık orada havladı (bize değil ırkı gereği diğer hayvanlara saldırgan onlara havlıyor). Kısacası biz köpeğe uyduk açıkçası, o bize değil. Akşamları yatacak yer sorunu yok o 4 kişiden 3ü köpeğe aşık (4.sü babannem ve nefret ediyor açıkçası köpekten). Hep bizle yatıyor, akşamları sakinleşiyor kuzu gibi oluyor mıncık mıncık yatıyoruz beraber. Biz köpeğimizi seviyoruz, ilk aldığımız dönemler çok zor du doğru.

Sizin konunuza dönecek olursak, 5 aylık demişsiniz. O daha yavru 7-8 aylığa kadar birşey beklemeyin (evet bir çok golden var 2 aylıkken bile neler yapıyor ama onlar çok çok iyi eğitilen köpekler). Bunu siz de yapabilirsiniz ve çok çok ucuza mal edebilirsiniz. Bir sürü online kılavuzlar var, inanın istemediğiniz kadar eğitmenin yayınları var internet üzerinden. Bir köpek için HERŞEYİ öğrenebilirsiniz tabi bunun için sizin içinizde istek lazım ve tabiki zaman ayrıca istikrar. Örnek olarak otur komutunu öğrettiniz diyelim, köpek iyi cevap veriyor komuta. Fakat bunu 5-6 gün yapıp bırakırsanız başa dönersiniz. Köpekler gerizekalı değil, ama tekrarlanmayan eğitim sonucu unutuyorlar. Siz bile öğrendiğiniz hangi dersi unutmadınız tekrarlamadıkça ?

Birazcık azim lazım, eğer yok uğraşamam diyorsanız köpeğinizin cinsi gereği barınağa vermeden çok iyi bir aile bulabilirsiniz bakacak. Ama eğer böyle birşey yapacaksanız çok geç olmadan yapın. Çünkü köpek size alıştıktan sonra onun için çok zor olacaktır. Her ne kadar umursamaz gibi görünse de, her köpek sahibine sadıktır.

Bir sonraki hamlenizi iyi düşünün; umuyorum ki gerekli şartları yerine getirip onunla güzel bir gelecek sahibi olabilirsiniz. Çok da birşey öğrenmesine gerek yok, tuvalet eğitimini öğretin, komutlar için ise; otur, kalk, yat, gel, git gibi basit şeyleri öğretin başınıza bela olmaz zaten.

Hareketliliğinin iki çözümü var; birincisi ilgi. Köpeklerin doğasında hareket var, sizin köpeğiniz G.Ret. Retriever isminden anlaşılacağı üzere bir av köpeği. Bu hayvanlar doğada koşup, koklayıp vs. Enerjilerini boşaltıyorlar. Bunu sizin evde, bahçede, sokakta, parkta yapmanız gerekiyor. Onu yoracak oyunlar oynayın akşamları 1-2 saat kadar. Hiç zamanınız yoksa yarım saat bile thug&play oynayın emin olun yorulacaktır. İnsan evladı bile çocukken ilgi istiyor, yorulmak istiyor. Ki köpeklerin çocuklardan farkı yok. İhtiyaçları aynı sadece konuşamıyorlar.

İkincisi ise kısırlaştırmak. Bu biraz şans işi, kısırlaştırılan köpekler genelde sakinleşirler. İçlerindeki dürtü kaybolunca normale dönüyorlar haliyle. Fakat bazı köpeklerde herhangi bir etki olmuyor. Bizimkinde çok fazla işe yaradı, %50 sakinleşti köpek belki.


Umarım herşey ikiniz için de zararsız bir şekilde sonuçlanır :)
  • liriamer  (23.12.10 12:33:22) 
5 aylık bir köpek için beklentileriniz çok yüksek. bir çocuk gibi düşünün, onlarında çocukluğu ergenliği ve olgunluğu var. siz daha yolun başındasınız ve yaşına göre fazlaca oyunbaz olması gayet normal. eğitmeyi bilmemek değil, öğrenmemek ayıp. köpek eğitimi üzerine bi dolu yayın mevcut. ayrıca eğitim için yardım alabileceğiniz yerleri veterinerinizden ya da pet shop'tan öğrenebilirsiniz. bu kadar sabırsız davranırsanız başarılı olabilmeniz çok zor. 5 aylık bir hayvanı eğitememe ümitsizliğine kapıldıysanız, bence onu benimseyecek birine verin.


  • trawmatolog  (23.12.10 23:08:35) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.