[]

Muhendislere sorum var

Merhaba frigyali dostlarim,

arkadaslar is ile ilgili bir sorunum var da. Soyle ki; 5 farkli kalemde fason uretim yapiyoruz. bu urunlerden 1 si icin biz 0.3 kurusa urunu satarken bu adamlar 0.18 kurusa baska bir yerden teklif aldiklarini soylediler. ya fiyati dusurcez ya da uretimi durdurucaz. parcanin bize maliyeti de 0.12. tamam bizim karimiz yuksek gozukebilir ama bu parcalarin uretimi icin tasarimlarda buyuk emekler harcandi. bu parcanin 0.18 liraya baska bir yerden fiyat verilmesi cok garip geliyor bana. simdi adamlarin blof yapma ihtimali bana yuksek geliyor. amma velakin adamlar uretimi bizden de cekebilirler. direk fiyat da kirmak istemiyorum. boyle bir durumda nasil hareket etsem en guzelini yapmis olurum.
aslinda daha ayrintili bilgi de verebilirim ama su an yeni haberim oldu bu durumdan, ilgili mail yarin sabah okuyabilecegim.

saygilar

 
soyle olaiblir, tasarımları vs teslim etmısnızdır firmaya. adamlar direk gidip 1-0 onden baslayıp sadece fiyat vermıslerdır. bu durumda pek ciddi bi yatırım yapmasıgerekmıyor.


  • bryan fury  (21.12.10 01:17:12) 
ürünün ne olduğunu sektörün ne olduğunu bilmiyoruz ama söylendiği şekilde sizin tasarımızı (projenizi) alıp tasarım maliyeti olmadığı için daha ucuza üretmeye başlayabilmeleri normal. ancak ön yatırım gerektiren bir işse (kalıp, makina yatırımı ıvır zıvır) aslında biraz fiyat kırarak adamları sizden almaya razı edebilirsiniz gibi görünüyor. bol şanslar yerinizde olmak istemezdim.


  • raa  (21.12.10 03:11:11) 
doğaldır....bekle bi kokusu çıkar. sen 0,12 ye üretebiliyrosan birileri 0,2 a üretip 0,18 e satabilir

doğaldır.
  • raki masasinin degismez adami  (21.12.10 07:14:11) 
olabilir. biz de bu yaz böyle bir durumdaydık:

%75 ihracat yapıyoruz. iç pazarda da çok büyük müşterilerimiz var. ortalama 50 kalem ürünümüz var. fiyatlar değişiyor. ama bir ürün için örnek vereyim. büyük bir firmaya 95 kuruşa satıyoruz. adamlar dediler ki pahalı! ee siz bunu bizden bu paraya alıyordunuz dedik. yok daha ucuz veren var dediler. inanmadık. bize faturasını faksladılar. inanamadık. adamlar 87 kuruş teklif yapmışlar. inanılmaz bir rakam. tamam dedik biz bunu 85 kuruşa veririz. anlaştık. aradan zaman geçti bir faks daha geldi. başka bir firma 80 kuruş teklif etmiş. onun faturasının faksı:) elimiz kolumuz bağlandı. ya tamam biz size son 83 kuruşa verelim dedik. yok sağolun biz 78 kuruşa aldık dediler.

bu niye oldu. çünkü bizim bu ürünümüzü piyasada herkes yapıyor. basit bir ürün. üretimi, tasarımı her şeyi kolay. adamlar karadüzen iş yapıyor. işçinin sigortasını yatırmıyor. maaşını vermiyor. hammadde kalitesiz. ordan çal burdan çal. bir sürü yalan dolan iş. ama ürününü 78 kuruşa satacak kadar maliyetleri düşürebiliyor. biz o şekilde yapamayız. o yüzden maliyetlerimiz kabarıyor.

işte bu durum çoğu firmanın en büyük problemi. mesela alman mühendisler geldi. bize siz neler yapıyorsunuz dediler. bizim yaptığımız h<atalıymış. adam şöyle şöyle yapıyoruz biz diyorlar. öyle yapsak o maliyetlerle biz ürün satamayız. dediğim firmalar varken biz alman, italyan gibi çalışmaya kalksak üretim yapamayız. zaten almanlar da satamıyor. o kurallara, o sisteme uyacağız diye maliyetleri fırladı. şimdi onların çoğu sektörü ülkemize kaydı. onlar bile bizden alıyorlar ucuz diye çoğu ürünü.

onlar da başka ülkelerde üretilemeyen ürünleri üretip, fiyatları şişirerek devam ediyorlar. tabi temelinde arge var. bu yüzden firmalar argeye yatırım yapıyorlar. piyasada üretilemeyen, farklı mamüller üretebilmek için.

mesela biz sırf bu iş için geçen sene eski parayla 2 trilyon harcadık. ortaya çıkardığımız ürün ortadoğuda, türkiyede, balkanalrda bile üretilemiyor. batıda üretim hududunun en doğusu italya.

şimdi ne oldu. bizim o mamülümüz türkiye şartlarında inanılmaz pahalı bir ürün. ama aynı firma şu an çocuk gibi yalvarıyor. yetiştiremiyoruz. talebe inanamadık.

olaylar böyle. benim size önerim bu maliyet hesaplarını kim yapıyorsa o biraz uğraşsın. hammadde-işçilik-enerji giderlerini bir hesaplasın. bakalım kar marjı ne. baktınız rakamı tutturuyorsunuz, müşteri talebi de fazla verirsiniz.

ama bence faturanın faksını isteyin. dediğim gibi bize gönderdiler. hem de şu an 2000 işçisi olan çok büyük bir firma yaptı bunu. blöf filan olur mu. blöfe kanıp indirim mi yapacaksınız. olmaz. çocuk oyuncağı değil ki bu:)
  • atmosphere  (21.12.10 10:23:54 ~ 10:30:01) 
düzenli çalıştığın bir müşterinse blöf olduğunu ben de sanmıyorum. bir de tam mühendislik değil de finans yönetimi sorusu aslında bu. maliyetlendirmeyi iyi yapmak lazım. başka ürünlerin maliyetlerini (işçilik, elektrik vs.)buna da ekliyor olabilirsin. bir sürü maliyetlendirme yöntemi var. tasarım demişsin mesela... eğer tasarım dosyalarının hepsini müşteriye vermişsen o kalemi sil bi kere. ya da tasarımı en başta fiyatlandırıp fatura etmen lazımdı müşteriye. müşterinden ucuz üründe kullanılan malzeme özelliklerini talep edebilirsin. bazı müşteriler detaya hakim olmayabilir. rakibin kalitesiz malzeme çakıyordur belki. şu da olabilir müşterin kalitesiz malzeme de olsa ucuza razıdır. o zaman sen de o malzemeyi kullanırsın.


  • merhum  (21.12.10 11:53:35) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.