[]

Avukat arkadaşlar ya da bilgili olanlar

merhaba arkadaşlar, şimdi size bir kaç sorum olacak;

bir site açmayı düşünüyoruz ama site içeriğine olduğunca karışmamayı da düşünüyoruz. bu da hukiki bazı sıkıntılar doğuracaktır büyük olasılıkla. bu sıkıntıları minimuma indirmek için de bir takım sorulara cevap arıyorum.



site yurt dışında host edilirse o ülkenin yasalarına göre mi işlem görür?

siteye yüklenen bir içerik yüzünden site sahibi mi suçlanır yoksa siteye o içeriği yükleyen kişi mi?

eğer site sahibi suçlanırsa ne tür yaptırımlar uygulanabilir?

siteye o içeriği ekleyen kişi sorumlu ise ve site kişinin bilgilerini tutmuyorsa ne yapılır?

eğer tutuyorsa hangi bilgilerini tutmak gerekir ki o kişiye ulaşırlarken bir problem çıkmasın.

site sahibine mahkeme nasıl ulaşıyor? ben hosting firmasına yanlış bilgiler verebilirim ve domain whois bilgilerine de yanlış bilgiler yazabilirim. bu durumda nasıl ulaşılabiliyor bana? mail dışında.

 
-Evet
-Site sahibi ve yükleyen kişi
-her türlü
-yükleyenin ip'sini tutmak zorundalar (bkz: 5651)
-ip'sini tutmak yeterli ne de olsa türk telekom hangi ip'nin hangi adresten bağlandığını biliyor.

Bu arada ssyumusakg +456464635484
  • winston insani  (20.12.10 15:34:46) 
1. kural olarak evet. ama site içeriği belirli bir ülkeye yönelik ise ve/veya belirli bir ülkede mağdur doğuruyorsa o ülke yasaları da uygulanabilir. şöyle ki:
a) site sahibi ilgili ülkede bulunduğunda suçlandırılabilir ve hakkında hukuki işlem / soruşturma başlatılabilir.
b) önemli bir suç söz konusu ise ilgili ülkeye iadesi istenebilir.

2. kural olarak içeriği yükleyen kişi suçlanır. ancak türk hukukuna göre, site sahibi hukuka aykırı içerikten haberi olduğu halde bunu kaldırmamış ise o da suçlanır.

3. eğer içeriği yükleyen kişi ile ortak davranmış ise onun davranışına iştirak etmiş olur, aynı cezayı alır veya aynı tazminattan müteselsil olarak sorumlu olur. eğer tek yaptığı içeriği yükleyen kişiyi engellememek ise, o zaman tazminata mahkum olur.

4. eğer içeriği zamanında yayından kaldırmış ise sorun olmaz. kaldırmamış ise, farklı ülkelerin hukuku farklı çözümler getirir. türk hukukunda bu durumda site sahibinin sorumluluğuna doğrudan gitme imkanı yok. ama fiilen mahkemeler bu gibi durumda site sahibi aleyhine bir karine kabul edebiliyor. bunun haricinde, 5651 sayılı kanun gereği site sahibinin bazı bilgileri belirli sürelerde tutması zorunlu ki bunlar genelde log bilgisi oluyor. süresi 2 yıl. buna aykırı davranış halinde idari para yaptırımı uygulanabiliyor.

5. içerik sahibi ile ilgili olarak tutulacak bilgiler, 4'te açıkladığım gibi 2 yıl süre ile log bilgileri. ancak sitenin kendisine ilişkin de bilgilerin tutulması ve bunların savcılığa bildirilmesi gerekiyor (türkiye'de açılmış siteler söz konusu olduğunda). ayrıntısı 5651 sayılı kanunda var. site sahibinin adı, adresi, tc kimlik numarası, tüzel kişi ise işletim merkezi gibi bilgiler bunlar.

6. 5'teki bilgileri veya telekom'un rahatlıkla bulabileceği ip bilgisini kullanarak. savcılığa yanlış bilgi vermiş iseniz bu ayrıca suç. türkiye'deki bir site ile ilgili olarak savcılığa bilgi vermemişseniz bu da sorumluluğunuzu gerektiriyor. yabancı ülkede yerleşik bir server söz konusu ise, bu kez oranın hukukuna tabisiniz, yanlış bilgi vermeniz orası bakımından suç olabilir de olmayabilir de, onu bilemem.

sorulmamakla birlikte 7: Eğer sitenizdeki içerik 5651 sayılı kanun kapsamındaki suçlardan birine bulaşmış ise, veya türkiye'deki bir kişiyi mağdur etmiş ise, mahkemeler veya tib (telekomünikasyon iletişim başkanlığı) sizin sitenize erişimi engelleme kararı verecektir. bunun için size tebligatta bulunmalarına dahi gerek yok. o zaman ancak siz itirazda bulunacaksınız ki siteniz tekrar açılsın.
  • calendil  (20.12.10 15:39:17 ~ 15:40:16) 
son soruda öğrenmek istediğin şey sanırım şu,
satın alma bilgilerin ve servera eriştiğin ip dışında seninle bu işin bir ilişiği kalmaz.

  • ssyumusakg  (20.12.10 16:15:40) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.