[]

[Havaalanı] apron ve pistlerde yerden ısıtma sistemi

var mı?

Avrupa'da haberlerde gördüğümüz üzere hep kardan dolayı uçuçlar iptal oluyor. Peki havaalanlarında, apron ve pistlerde yerden ısıtma sistemleri var mı? (veya başka türlü isitma sistemleri)

Varsa nasıl yapılıyor, ne kadar işe yarıyor?

Yoksa neden yapılmıyor, ne kadar işe yarar, mantıklı mı?

(not: uçuş iptal olma nedenleri hava koşullarıyla da alakalı tabi, ama biz konumuza bakalım.)

 
yok öyle bir sistem şuan varsa da yaygın değil, kullanımı biraz zor bütün bir run-way i alttan ısıtmak epey bir utility cost yapar.


  • mikelarteta  (20.12.10 13:23:13) 
Tek başına bu yeterli olsaydı yapılırdı elbet. Ancak havayı nasıl ısıtacaksın ki :) "Hava koşullarından ötürü" dendiği zaman bu tek başına pist şartlarını içermiyor.


  • ataturkiye  (20.12.10 13:26:00) 
hadise pistin karla kaplı olması değil ki.
pilotların görüş açısı,
piste inişteki rüzgar durumu,
yağışın inişi ya da kalkışı ne kadar mümkün kıldığı önemlidir.
Yoksa pistleri açık tutmak gayet çözümlenebilen bir konudur.
Pistler kardan kapanırsa kar küreme araçları pisti temizler, üstüne sıcak hava üfleyerek karı eritir, arkadan bir araç ta solüsyon dökerek buzlanmayı geciktirir pekalâ ama mevzubahis olan bu değil tek başına...
  • icemanr  (20.12.10 13:32:22) 
buz için sensörler falan yerleştiriliyor bazı yerlerde de buz çözücü sistem uygulanabiliyor. ama var mı yok mu bilmem. yapılabilir mi dersen yapılabilir. ama piste kimyasal dökmek vs daha ucuz ve hızlı olabilir. garantili bir de.
hava koşullarına kardan çok rüzgar-tipi gibi şeylerin de etkili olduğunu unutmayalım. rüzgar tek başına çok etkili.

  • ozdek  (20.12.10 13:33:05) 
iki koca pistin tamamı, artı taksi yolları, artı apronun yerden ısıtma ile karları buzları eritecek ve yeniden tutmayacak kadar ısıtılması, o uçağın kalkıp gideceği yere gitmesinden daha maliyetlidir bence.

üstelik de bunun nedeni sırf pistin müsait olmaması değil. karın hala yağıyor ve görüş mesafesini düşürüyor olması, trafiği tehlikeye sokuyor olması. yani pisti temizledin, ee havadaki tipi fırtınasını ne yapacaksın? göz gözü görmüyor.
  • kibritsuyu  (20.12.10 13:33:05) 
arkadaşlar elektrik dünyanın her yerinde pahalı değil o kadar. otoyola ısıtma sistemi kuran adam havaalanına da koyar. bir ara teklifini almıştım bunların banyolarda kullandıklarımızın biraz daha endüstriyeli diyebilirim.


  • ozdek  (20.12.10 13:45:43) 
soğuk bir havada sıcak ve ıslak zeminin görüşü nasıl etkileyeceğine değinmemiş kimse.farzedelim ki ısıttık pisti,sis oluşur lan orda.


  • p a t r i o t  (20.12.10 13:57:35) 
görüş mesafesinin yanında uçağın camları da daha kalkmadan donabiliyor. moskova-istanbul kış seferlerinde camlar alkolle yıkanmasına rağmen buz tutuyordu mesela. 2-3 saat bu yüzden rötar yapılıyordu.


  • kayranin kedisi  (20.12.10 13:59:58) 
sogukluktan ziyade buzlanma ve yagistir asil dert. ozellikle pitot tupunun acik olmasi gerekiyor, bunu ucagin kendi pitot isiticisi sagliyor. statik portunun da bloke olmamasi gerekiyor. ucagi alkolle banyo ediyorlar zaten kalkis oncesinde buzlanma azalsin diye, pisti ve taxiwayleri de alkol veya tuzla temizliyorlar.

Bir de normal bir asfalta gore cok daha fazla kati var havaalani pistinin. isitma sistemi yerlestirmek problem olabilir
  • tom riddle  (20.12.10 16:55:53) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.