[]

Faturalara savaş Açtım

Bu konuda tavsiyelerinizi bekliyorum arkadaşlar..

Konuya gelirsek , ben biraz savurganlığa dikkat eden tiplerdenim.Nerde açık ışık görsem kapatırım hemen.Damlatan musluğu iyice sıkarım falan.

Ama ev arkadaşlarım benim tam tersim nerdeyse.En basiti ketıla su koyarlar kaynasın diye su kaynar soğur sonra gelir tekrar açarlar.Sorumsuzluk diz boyu yani.

Şimdi ben bunları sürekli uyarıyorum , en çok ışıklar konusunda tartışıyoruz.Evde tasarruflu ampullerden kullanıyoruz.Arkadaşlardan bi tanesi diyorki : Bu tasarruflu lambayı bir kere açıp kapatmak yarım saat yandığı kadar elektrik tüketiyormuş.O yüzden kapatmıyor beyefendi!

Tamam illaki fark vardır ama bu kadar olurmu?Ya da ne kadar olur?

Bu tasarruf konusunda ne yapabiliriz.Evde çalışan cihazlar aşağıda hangisi ne yakar az çok söylermisiniz karşılaştırmalı olarak?

Çamaşır makinesi
Buzdolabı
Ketıl
5 dizüstü pc
37 ekran Tv
Kombi
Bide tasarruflu ampüllerimiz var işte odalarda.

Not:Buzdolabı sürekli çalışıyor , ketıl günde 5-10 defa çalışıyor , Tv günde toplam 2 saat çalışıyor , 5 pc de zamana bağlı olarak min 6 saat çalışıyor.

Not 2: Akıllı sayacımız yok.

Teşekkürler..

 
hemfikiriz öncelikle, sorumsuz ev arklarından nefret ediyorum bende

çamaşır makinesi - buzdolabı eğer A sınıf değilse (ki öğrenci evi olduğundan 2. el eski model olduklarını düşünüyorum) elektriği şuursuzca harcar. Buzdolabı kapağının iyi kapandığından emin olun ve dolabınızı arada bir temizleyin (daha az ısınmasını sağlayarak ciddi fark yaratır )

ketılın allah belasını.. tam bir elektrik sömürücü. mümkün oldukça az kullanmakta fayda var

5 bilgisayar mecburen açık kalacaktır bunlar. en iyi ihtimalle bilgisayarların güç ayarlarını değiştirerek kullanılmadığında 20dk içinde uyku moduna geçmeleri sağlanabilir.

kombi ile işini olmadığında mutlaka şalterden yada düğmesinden kapatın. stand by durumunda bile acımasızca elektrik tüketebiliyor.

tv her türlü çok yakar. kullanılmadığında fişten çektiğinize emin olun.

tasarrruflu ampüller uzun süreli kullanımda daha çok işe yarıyor.

not: kullanmadığınız elektrikli cihazları prize takılı bırakmayın mutlaka çekin
  • angelofdeath  (16.12.10 01:31:13) 
mythbusters'ta sahit oldugum ve dogru oldugunu dusundugum bir deneye gore yalnizca floresan lamba 10 saniye boyunca acik tutmanin acip kapamaya gore daha avantajli olmasinin bir ornegi. 10 saniye tabii ki cok az, arkadasiniz haksiz bu konuda.

listenizdeki diger seyler de enerji sinifi, ne kadar eski oldugu, modeli gibi bircok etkene bagli bir sekidle baya bir degisken miktarlarda elektrik kullandigindan net bir sey soylemeyi dogru bulmadim.
  • tom riddle  (16.12.10 01:33:42) 
buzdolabının lastik ve jontalarını kesiinlikle kendiniz değiştirin tamirciler bu konuda eve gidip geleceklerinden insafsız olurlar. ayrıca buzdolabı ve özellikle buzluk kesinlikle boş olmasın, öğrenci evi olduğu için sürekli kapağı açılıp kapanacağından içindeki bütün soğuk hava başalacağından süekli çalışır. bütün boşlukları saklama kapları ile doldurun, ya da kışın dahi dolaptan su içmeye meraklıysanız 5 lt. su şişeleriyle, bu sayede buz dolabınız kapısını açıp kapatmakla tüm soğuk havasını kaybetmez, dolap duvara uzak, peteğe uzak ama yakın olabildiği kadar dışarıya yakın olsun.
son bir not eski buzdolapları aslında o kadar da çok yakmaz.

2 kettle: kettle tam bir tasarruf aracıdır. tüpten daha ucuzdur ve kaynadığı zaman elektriği kestiği için daha az yakar, bunları yazınca evin kombil olduğunu unuttum ama başka bir yerde lazım olur.

kombinin dijital bir göstergesi varsa kesinlikle şartelden kapatmayın bizim arkadaş kapatmıştı ve servisin gelmesi gerekti bunun için.

kombiyi evde olmadığınız zamanlarda kapatmayın düşük derecede de olsa yanmaya devam etsin, elektirkten kısarken doğalgaz uçmasın.
çamaşır makinasında renklileri 60 ta fian yıkamayın günlük kirler içinse kısa programlar yeterlidir.
  • hoot  (16.12.10 01:47:57) 
kettle tasarruf aracı değildir. çamasır ve bulasık mak.lerinden sonra en cok elektrigi yer.


  • heyamo  (16.12.10 02:07:22) 
bi ara burada biri ocakta su kaynatmanın kettle'a göre daha tasarruflu olduğunu hesaplamıştı, son derece mantıklı gelmişti bana, su kaynatmak için ocağı kullanıyorum o günden beri.


  • :/  (16.12.10 02:11:34) 
Geçen gün bir dergide okuduğuma göre,

- Tasarruflu ampullerin ömürleri kapatılıp açılmalarıyla yakından bağlantılıymış. Bu yüzden kısa süreli odadan ayrılışlarda yanık bırakın diyorlar. Ciddi bir araştırma sonucuna göre onbeş dakikadan az süre sonra tekrar yakılacaksa açık bırakmak daha tasarrufluymuş. Yoksa elektrikten tasarruf ettiğinizden fazlasını ampule veriyormuşsunuz.

- Kalorifer peteklerinizin önünde bir şey (koltuk, sehpa vb.) olmasın. Duvarı ısıtmamak için de yansıtıcı levha çok iyi bir çözüm. Pencereler de ısı kaybının en büyük sebeplerinden biri diyorlar. Yalıtımlı pencere taktırın demiyorum ama mesela perdeler kapalıyken oda daha kolay ısınırmış.

- Çok soğuk zamanlarda kombiyi kapatmayın. Diyelim ki gece kapatıp yattınız, sabah kalkınca o buz gibi havayı yaşanılır seviyeye getirmek için çok enerji harcar. Sıcak bir evi aynı sıcaklıkta tutmak daha tasarruflu ama bunu sadece çok soğuk havalarda kullanın diyorlar, diğer zamanlarda da böyle kullanırsanız tasarruf edemeyebilirsiniz.
  • sourlemonade  (16.12.10 02:30:50) 
kettle'ın elektriksel durumlarını şurda arkadaşlar cevaplamıştı. aynı miktarda suyu ocakta kaynatmak daha iyiymişti: (git: 91372)


  • oldu görüşürüz  (16.12.10 02:50:32) 
kettle için tasarruflu demem tüp içindi yani sonradan eklediğim gibi evin kombili doğalgazlı olduğunu hesaba katmamıştım, doğalgazdan tabi ki pahalı. ama çaydanlığı ocağın üzeride unutmayın yeter.


  • hoot  (16.12.10 05:07:00) 
yahu israf yapmayın tamam boşa açık lamba ne olursa olsun bırakmayın da buzdolabına ne yapacaksın? çek fişini o zaman. benim buzdolabım günde 1 kW civarı harcıyor. A sınıfı. LCD TV var 2 adet ve bilgisayarlar da bunlara bağlı olduğu için saatte 300 Watt civarı harcıyorlar. Kettle konusu aşağı yukarı saatte 2 kW yakar ama genelde suyu 1 dakikada ısıtır. Kettle kullanmak pratiktir ama bence yapılacak en akıllıca iş kullanacağın kadar suyu kettle a koyup ısıtmaktır. Eşimden görüyorum 1 bardak su için 2 lt su ısıtıyor. Boşayacağım bu yüzden yakındır. 37 ekran TV en fazla 100 Watt civarı çeker. Çok sorun değil yani. Dizüstü bilgisayarlar 65 Watt civarı çeker. Adaptörlerinden kontrol edebilirsin maksimum çekilen gücü. Kombi: Şimdi kış kapatacak halin yok tavsiyem evde yoksanız bile minimumda falan tutun. Açıp kapamakla aynı hesaba gelir en fazla %10 artar ama konforunuz %100 artar. Eve girdiğinde üşümezsin vs. Tasarruflu ampul 20 Watt civarı yakar. Bütün gün açık olsa bile ne farkedecek bir şey olmaz.
Çamaşır makinası 1 çalışmada 20-30 lt civarı su ve 1 kW civarı elektrik harcıyor. Bunu makine kitapçığında görebilirsin. Bazıları daha az su kullanabilir ama elektrik aşağı yukarı aynıdır.

Eğer 5 kişiyseniz israftan kaçınarak tasarruf yapmanız olası. Ben ortalama 70 tl elektrik faturası veriyorum mesela.
  • ozdek  (16.12.10 09:06:30) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.