[]

dünya dışı yaşam

kaçtır sorucam erteliyorum. konu gündeme gelmişken sorayım dedim:

bu nasa neden yaşam ararken önce suya bakıyor? olum dünyada her yer su canlılar da ona göre gelişmiş. mesela marsta kum yiyerek yaşayan canlılar olamaz mı? ufuk darlığı bu yahu. yok neden illa su içen yaratık ararsın sen?

-ooo hacı siz de mi su içiyosunuz. bizdensiniz desene

bilmem ne gezegeninde bol bulunan bir madde varken 2 gram su aramak saçmalık geldi bana hep. o robot orda deney yaparken arkada kaya yiyen uzaylılar kıs kıs gülüyo bence. sonra arsenikte yaşayan bakteri bulduk diye seviniyolar. bak yine dellendim.

 
insanoglunun yasayabilecegi bir ortam aradiklarindan su ariyor olmasinlar?


  • luin 41  (02.12.10 22:20:42) 
onu da düşündüm ama o zaman bakteri fosili aramak nedir?


  • kaboom  (02.12.10 22:22:14) 
ama bu sadece bizim dünyada gördüğümüz bişey. dünyadaki organik maddelerde su var evet. ama su olmayan gezegende bu su arama merakını anlamıyorum.


  • kaboom  (02.12.10 22:23:20) 
araştırmalardaki itici güç; dünyadaki yaşam formuna benzer birmekan arayışı. bu hem yerleşmek amacı ile hem de dünyadaki yaşamı kolaylaştıracak birçözüm arayışıamacı ile yapılıyor. yoksa yeşil yaratıkların olup olmaması asla merak konusu değil bilim çevrelerinde. o bizim fantastikliğimiz.


  • ground  (02.12.10 22:30:17) 
yöntemleri sadece su bulmak kadar basit değil aslında.

uzak gezegenlerde yaşam bulmaya çalışırken önce onun sistemindeki yıldızdan gelen ışığı ve ışık değişimlerini yakalıyorlar ve analiz ediyorlar. gezegenin kendisi görülemiyor doğal olarak ama bloke ettiği ışıkla, yüzeyinin ne kadar engebeli olduğu ve gezegenin büyüklüğü ve yıldızına uzaklığı gibi faktörler belirleniyor. böylece dünyaya benzerlikleri ölçülüyor.

Onun dışında gezegenin atmosferinden geçerek gelen yıldız ışığının spektrum analizi yapılıyor. Farklı moleküllerin farklı dalga boylarında ışık yansıttığı biliniyor. Böylece hangi gazlara baktıklarını da bulabiliyorlar. Öncelikle oksijen ve metan gazlarına bakıyorlar, bunları üreten canlılar vardır diye düşündükleri için, çünkü dünyada da böyle.

Ek olarak hidrojen veya hidratlı moleküllerin varlığını saptamaları da su olduğunu düşündürtüyor, bu kendi yıldızına uzaklığıyla da alakalı tabi, suyun sıvı, katı veya gaz halde kalması açısından.

Yani öncelik, dünyaya benzerlik bulmaya çalışmaları aslında.
  • ermanen  (02.12.10 22:48:50 ~ 23:10:59) 
metabolizmada su yerine benzer yapıdaki hidrojen sülfürü kullanan bakteriler mevcut. illa su olacak diye bir kaide yok. ama su molekülü birçok açıdan canlılık için önemli özellikler taşır.
koskoca nasaya ufukları dar demek de garip olmuş :) birşeye canlı dememiz için her şeyden önce metabolizmaya sahip olması lazım. yani enerji üretip kullanması lazım. bu da kimyasal reaksiyonların olmasını şart koşuyor. enerji açısından verimli kimyasal reaksiyonlar için de su veya su benzeri madde gerekiyor. su; kayganlığı, belli sıcaklıklardaki durumu, özkütlesi ve diğer özellikleriyle canlılığa uyumlu. marsın doğal koşullarında katı halde bulunan bir madde o gezegende canlılık için ana faktör olarak elverişli olamaz misal.
enerji kaynağı, bilgi taşımayı sağlayacak moleküllerin gezegende varlığı, yerçekimi, atmosfer gibi daha birçok faktör var tabii. sadece su açısından ele aldım.
  • cro magnon  (03.12.10 00:26:03 ~ 00:31:02) 
nasa'dakiler cahil abi işte kahvede okey oynayan adamı yollayacaksın uzaya bak nasıl canlı bulup kulağından tuttuğu gibi getiriyor.


  • bodom  (03.12.10 02:34:24) 
tabiki olabilir.
ama bu zamana kadar yaşamın bizim bildigimiz organik üzerinden gittigini varsayarak,bizim bildigimiz organik temelinde h-o-n-p-c olması gerektigine inanılıyordu.
şimdi otomatik olarak h20 olarak suyu alırsan gezegen araştırmasında 2 elementi tek seferde aramış oluyorsun bu 1. sebep.
ayrıca bizim bildigimiz organik temeline göre su olmadan canlı yaşaması imkansız gözüküyordu.
senin dedigin kaya yiyen yaratık içinde ki bu da organik temmelli oluyor.ondan daha uç bir örnek vereyim silikon temelli canlı olabilecegi ihtimali düşünülüyordu ama bunun kanıtı yoktu ellerinde bu sebepten dolayı arsenikte yaşayan ve p (fosfor)yerine as(arsenik) içeren bir canlının bulunması bilinen organik temelini sastı.
senin dedigin gibi kaya yiyen canlı artık bundan sonra göz önüne alınabilecek ihtimal.

ayrıca 2. bir sebepte genel olarak uzaylı denilinde kafamızda oluşan mantıga göre canlı aranması isteniliyor.
ayrıca su aranması onu içtigimiz için degil. organik temelde su yaşamın şartı olarak kabul edildiginden.
  • exodia  (03.12.10 18:39:59 ~ 18:41:38) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.