[]

Fotoğraf makinesi ayar sorusu

Fotoğrafçı abilerim;

Makine Canon 500D, çok yeniyim, amatörüm. Bir soruya sığmaz, biliyorum ama hemen kısaca birkaç farklı çekim ortamı için hangi modda hangi ayarları yapmam lazım, önerilerinizi bekliyorum.

1- İç mekanda, az ışıkta, hareketli bebek fotoğrafı çekeceğim. Flaş patlatmamam gerekiyor. Flaşsız otomatik çekim modunda görüntü çok iyi ancak en ufak bir harekette titrek çıkıyor. Bu moddakine yakın bir ayar tutturamıyorum.

2- Dış mekanda, hareketli insanlar arasında sabit duran bir şeyi çekeceğim. Sabit yer ve geçip giden insanların hareketinin belli olmasını istiyorum. Nasıl yaparız? (bkz. fotoğraf)

3- Dış mekanda, akşam trafiğinde trafikte giden araçların ışıklarının çizgi şeklinde uzadığı klasik fotoğraflardan çekmek istiyorum. Onu nasıl yaparız? (bkz. fotoğraf)

Kursa kayıt oldum, her şeyi öğrenmeye çalışacağım ama kurs iki hafta sonra başlıyor.
O zamana kadar bir şeyler öğrenmek istiyorum.
Şimdiden çok teşekkürler :)

 
1- düşük diyaframlı lense ihtiyacın var, birazda iso'yu arttırman gerek.

2- makinayı tripoda sabitleyip 1sn perde hızı işini görecektir.

3- yine makinayı tripoda sabitlemen gerek ama bu sefer perde hızı duruma göre 3-4sn olacak diyaframda kısık olmalı 9 ve üstü işini görecektir.
  • cause  (28.11.10 15:49:16) 
şimdi fotoğraf çekerkenki temel prensip kabaca ışık miktarıyla pozlama süresi (diyaframın açık kaldığı süre) ters orantılıdır. yani az ışıkta diyafram daha uzun süre açık kalmalı, fakat çektiğin şey hareketliyse görüntü bulanık çıkar.
1- yukarıdaki sebeple işin biraz zor. bebek dediğin laftan anlamadığı için yerinde durmaz, bulanık çıkar görüntü, o yüzden ISO'yu arttırabilirsin (ISO dediğin fotoğraf filminin, dslr için sensör, ışığa duyarlılığı) yüksek ISO da daha kısa pozlama yapman gerekir ama noise (küçük parlak sinir bozan noktalar) olur görüntüde. mümkün olduğunca fazla aydınlatma sağla, zoom kullanma (zoomlayınca diyafram açıklığı azaldığından sensöre düşen ışık miktarı da azalır), noise konusunda da biraz taviz verirsen hallolur.
2- Hareketli nesnelerde fluğluk için önce makineyi sabitle ki arka plan düzgün çıksın(tripod olur, düz bir zemin olur). uzun pozlama yapman lazım, o yüzden ISO'yu en düşüğe getir, poz süresini de yükselt, burada alan derinliğini de arttırabilirsin, odağı arka plana alırsan (duvar falan) işini görür. Artık birkaç denemeyle uygun kombinasyonu tuttur.
3- Çok kasmana gerek yok, zaten akşam çok ışık olmadığı için uzun pozlama yapacak alet, sadece makineyi sabitlemen lazım, gerisi hallolur.

Not: Uzun pozlamayla çekerken timer kullan, çünkü deklanşöre bastığında makine sarsılacağı için görüntü kayabilir. 2 saniyelik timer kullanırsan işini görür sanırım.
  • holybullshit  (28.11.10 16:01:56) 
1) iso degerini maksimum degere ayarla. diger bir oneri de cause'un dedigi gibi f degeri daha dusuk objektifler yardimci olur.

2) bunu gunduz vakti yaparsan diyaframi en buyuk degerine al (f degerinin paydasi en buyuk olacak sekilde yani, f/32 gibi), iso'yu da en dusuk degere al. 1 saniye civari pozlama suresiyle dene boyle. buna ragmen asiri parlak fotolar elde ediyorsan ND filtreye ihtiyacin var. makinenin sabit olmasi gerekiyor bunun icin.

3)geceleyin makineyi sabitleyip 5-10 saniyelik pozlama yapin. makine kendisi diyaframi hesaplar.
  • tom riddle  (28.11.10 16:09:22) 
500 d flu olacak bıcımde nasıl tıtrer kı o kadar?
ben de bebek fotografları cekıyorum ama, trıpoda gerek yok sanıyelık seyler cekerken.
2. sorun için all servo uygulamasına bak, elinde kitapcık yok mu? orda hersey yazar acıkca.
3 için tripod lazım evet, uzun pozlama.

ve bunların hepsı her ayarı deneyerek ogrenılıyor yavasca. sabır.

50 mm lens alınız bı de yoksa.
  • fenerliyim ama feneri delgado  (28.11.10 18:04:23 ~ 18:05:37) 
Çok teşekkürler. Bu ayarları 500D'de nasıl yapıyorum? Tv, Av, P, A-dep gibi modlar var.
Hangisinde, yaklaşık olarak hangi sayıları yapayım?

Bir de gece çekimini soracağım. Gece nasıl net fotoğraf çekilir?
  • samterk  (28.11.10 23:09:27) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.