[]

Amatör gözlemciye teleskop

Discovery science izleye izleye gökyüzü alemine fena daldım ve şimdi evimde bir teleskop istiyorum. İstanbul'da gözlem için ne kadar şansım olur bilmiyorum ama en azından başlangıç olur, tenha yerlere giderken de yanımda götürürüm diyorum. Nasıl bir şey tavsiye edersiniz?




 
amatör anlamda kullanabileceğiniz teleskopların birçoğu aslında dürbün mekanizmasına sahip. bunun sebebi de işçiliğin çok daha az olmasına rağmen düşük performans ile mevcut teleskop sistemlerinin gözlemleyebileceği uzaklıkları gözlemleyebilmesi.

siz de teleskop almadan önce buna dikkat edin derim ben. eğer göstermelik bir şey düşünüyorsanız (Ay'a detaylıca bakıp, Jüpiter, Satürn, Mars'a tatmin edici olmayan bir yakınlık ile bakmak) alacağınız teleskop zaten sizi kısıtlayacaktır. fakat maddi açıdan kesenin ağzını açabilirim diyorsanız cassegrain (veya schmidt-cassegrain) sistemine sahip teleskopları tercih etmenizde fayda var.

tabii bu mekanizmaya sahip teleskoplarda fiyat artıyor fakat alacağınız performans da inanılmaz artıyor.

mesela 8-10 inç arası ayna çapına sahip dürbün mekanizmalı bir teleskop ile Satürn'ü şöyle görebilirken; www.strudel.org.uk

cassegrain bir teleskop ile Satürn'ün uydularını bile gözlemleyebilirsin; www-personal.umich.edu

daha detaylı bilgi için ısrarla ve ısrarla; (bkz: yeni başlayanlar için teleskop)
  • deckard  (20.11.10 11:02:31) 
ikinci resimdeki gibi görmek istiyorsam ne kadar gözden çıkarmalıyım.


  • jit  (20.11.10 13:56:40) 
Ne kadar ekmek o kadar köfte. Teleskoptan ne beklediğinizi bilmek lazım. Discovery'dekiler gibi görüntüler bekliyorsanız bir astronomi bölümüne girin, okuyun, sonra doktoraya iyi bir teleskobu olan bir yere gidin. Onun dışında çok renkli, galaksiler, bulutsular filan beklemeyin. Ben ayı iyi göreyim, gezegenleri ufak daireler şeklinde görsem yeter derseniz Vivitar 50x/100x Refraktör gibi ucuz bir şey de işinizi görür. Elinizin ayarına güvenmiyorsanız bilgisayara bağlanan bir şey alın, o da para demek tabii.


  • sourlemonade  (20.11.10 18:37:23) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.