[]

[elektronik devre] direnç büyüklüğü nasıl karşılaştırılır?

dirençlerin büyüklüğünü multimetre kullanmadan nasıl karşılaştırabiliriz? eşitliğini de karşılaştırmamız gerekiyor.

şöyle ki devreyi öyle kurmalıyım iki direncin büyüklüğünü veya eşitliğini led yakarak göstermem lazım. nasıl yapabilirim?

bütün devre elemanlarını kullanmak serbest :)

 
dirençlerin büyüklüklerini multimetre kullanmadan hesaplamak istiyorsan renk kodlarına göre hesap yapman gerekiyor. bu çok zor bi hesap değil aslında birçok yerde bulabilirsin;

www.silisyum.net
  • crayze horse  (11.01.08 16:25:40) 
yok öyle değil ölçen bir devre kurmam lazım. öyle hesap yapılmayacak yani.


  • hanioluryabazen  (11.01.08 16:43:24) 
buna bir devreye gerek yok bence, atıyorum şu an ama mesela 1 ohm bir direnç ver elinde 0.25 w olanlardan. 1.5 ile 4.5 volt arasında çalışan ledin herhangi bir ayağına bağlarsın bir de gene atıyorum 1kohm direnç var sonra da onu bağlarsın. Birinde fazla yanar diğerinde daha az yanar ya da hiç yanmaz. Temel mantık bu.


  • thefirstfbli  (11.01.08 17:21:25) 
amaç devreyi kurabilmek. öyle bir devre kurabilmek istenen.

şunun gibi iki direnç bağlanacak aynı anda hangisi büyükse onun çıkışından sonuç almalıyız gibi.
  • hanioluryabazen  (11.01.08 17:28:11) 
Bak sana devre:

1 kohm'luk direncin ucuna A direncini bağlıyoruz. Başka bir 1 kohm'luk direncin ucuna B direncini bağlıyoruz. Sonra bu iki diziyi de paralel bağlıyoruz. Ucuna da voltaj veriyoruz.

1 kohm ile A arasındaki bağlantı noktasıyla, diğer 1 kohm ile B arasındaki noktayı da birbirine bağlıyoruz. Ama nasıl bağlıyoruz? Bir led'le.

Ledler akımın tek yöndeki geçişinde çalışır. A ve B'nin büyüklüklerine göre led yanacak veya yanmayacak. Led'i taktığın yöne bağlı olarak A büyükse led yanar veya B büyükse led yanar.

Ancak aradaki fark küçükse led kuvvetsiz yanar. Yani aradaki farkı da görebilmiş olursun.

Boşuna 4 sene elektronik okuyup 5 seneye uzatmadık :P
  • harzem  (11.01.08 17:52:36) 
harzem sağolasın ya.

demek istediğin bu mu?

img122.imageshack.us
  • hanioluryabazen  (11.01.08 18:05:38) 
harzem'in dediği sistem gayet uygun. bunun dışında led'in daha parlak yanmasını istiyorsan 1k'lık dirençler yerine 100'lük direnç takabilirsin (ne kadar azaltırsan aradaki voltaj farkı o kadar çok olur, bu sayede turn-on voltajını daha rahat geçersin). bunun yanında gözlemlerimde kırmızı renkli led'lerin turn-on voltajlarının sanki biraz daha düşük olduğunu hissettim. o yüzden kırmızı led kullanman daha uygun olur. mesela senin pspice'da kullandığın component 0.6 voltta açılıyor. gerçek led'lerin biraz daha yüksek oluyor turn on voltajı.

şimdi bir simulasyon yaptım, forward voltajı (turn on voltajla aynı şey) 0.6 civarıte olan kırmızı bir led (daha büyük oluyormuş sanırım) yakabilmen için iki uç arasında 0.6 volttan büyük fark oluşturabilmen gerekiyor ki ledi yakabilesin.o yüzden aradaki fark 500 ohm olduğunda led 5 volt input ile büyük ihtimalle yanmayacaktır.

ikinci edit: 100lük direnç takma, led yanar büyük ihtimal :) teoride 5v'luk inputla led yakmadan en az 400r kullanabiliyorsun, o da yetmiyor 500ohm'luk farkı anlamaya
  • tom riddle  (11.01.08 18:52:03) 
aslında istenen daha karmaşık bir şey. hangi direnç büyükse veya eşitse ona göre göre led yanmalı. en az iki led kullanmak gerekiyor yani.


  • hanioluryabazen  (11.01.08 19:14:46) 
valla daha karmaşığını dijital elemanlar ile yapabilirsin, ama gerek yok.


  • tom riddle  (11.01.08 19:19:48) 
bu tarz şeylerde mikrocontroller kullanmaya alıştığım için oturup kapılarla falan tasarlama sabrına sahip değilim.

bahsettiğiniz devreyi dahili adc'si olan herhangi bir mikrocontroller ile tasarlayabilirsiniz.

benim kullandığım adclerin girişleri genellikle 0-0.5V arasında değer kabul ediyordu. bu değeri 0-255 arasında bir sayıya çeviriyordu.

biz renk ayıran robot yaparken kullanmıştık. bir tane sabit direncimiz vardı, bir tane de ldr(foto direnç ) kullanarak gerilim bölücü yaptık. çıkışın maksimum 0.5v olmasını sağlayacak değerleri hesapladık. hassaslığı sayesinde renkleri bile ayırt edebildik.

eğer proje gibi bir şeyse dediğim yolu bir düşünün, eğer hobi içinse biraz fazla karışık gelir.
  • kimlanbu  (11.01.08 19:45:57) 
harzem'in sistemi LEDlerin eşik değeri için sıkıntı yaratıyor.

opampla karşılaştırma ve fark devresi ile bu devreyi yapabildim. bir window discriminator diye bir şey varmış onla yapılabilirmiş. o nedir ve nasıl yapılabilir ?
  • hanioluryabazen  (15.01.08 20:30:08) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.