[]

antibakteriyel sabun reklamlarındaki görsel

caps bulamadım ama tarif edeyim. şimdi protex olsun, dettol olsun, bu antibakteriyel sabun reklamlarında bi görsel var. yıkamadan önce elin üstünde kımıl kımıl bakteri dolu. bu sabunla yıkayınca elin üstünden bzzzt diye bişey geçiyo, hoop el tertemiz.

haah tertemiz değil. mutlaka 1-2 tane bakteri kalıyo o elin üstünde. dış ses "bakterilere karşı yüzde yüz koruma sağlar" derken elin üstündeki bakterilerin 1-2 tanesi gitmiyor. hani dış ses "yüzde doksan dokuz" falan dese o yüzde biri bıraktılar diycem.

niye lan? özellikle mi bırakıyolar? tertemiz yapsana, her seferinde o kalan bakterilen yüzünden üründen soğuyorum ben.

bak mesela şu reklamın 29. saniyesinde var: www.youtube.com
şu reklamın da 9. saniyesinde: www.youtube.com

 
zararlı bakterilerin %99'unu, %99.9'unu temizlediğini falan söylerler hep, %100 üstün koruma muhtemelen dört dörtlük koruma falan gibi bi kalıptır.

www.facebook.com
  • galadnikov  (12.11.10 05:55:59) 
yani sırf o yüzden mi görselde 2-3 tane bakteriyi bırakıyorlar?


  • kibritsuyu  (12.11.10 06:43:45) 
muhtemelen yasal bi zorunluluktur, sayı verirken belli araştırmalarla desteklemeleri gerekiyor. görüntünün de onunla tutarlı olması lazım tabii.


  • galadnikov  (12.11.10 07:09:00) 
ayrıca tüm bakteri faunasını yok etmek sağlıklı da değildir. vücut, bu faunaya uyum sağlamış ve onunla denge içinde yaşayacak haldedir, hatta bazı bakteri türlerine ihtiyaç duymaktadır.
sürekli elini pürel ile temizleyen bir insanın elinde kısa zamanda dermatolojik rahatsızlıklar ortaya çıkar misal, en azından cildin kimyasal dengesini bozduğu için...

  • brainfour  (12.11.10 07:37:45) 
bildiğim kadarı ile antibakteriyel diye satılan o ürünlerin hiçbiri bakterileri öldürmüyor ya da yok etmiyor .türlü türlü bakterinin farklı yaşama ve ölme şartları var sonuçta . ve evet galadnikov'un dediği gibi kanunda bunun yeri var fakat kanunlar tüketiciye yalan söyleme demiyor eşşeğin sikine su kaçırma minvalinde uyarıyor.

"4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanuna göre; Ambalajında, etiketinde, tanıtma ve kullanma kılavuzunda ya da reklam ve ilânlarında yer alan veya satıcı tarafından bildirilen veya standardında veya teknik düzenlemesinde tespit edilen nitelik veya niteliği etkileyen niceliğine aykırı olan ya da tahsis veya kullanım amacı bakımından değerini veya tüketicinin ondan beklediği faydaları azaltan veya ortadan kaldıran maddi, hukuki veya ekonomik eksiklikler içeren mallar, ayıplı mal olarak kabul edilir." hükmü getirilmiştir. Dolayısıyla bu hüküm gereğince reklamında mevzuata aykırı ifadeler kullanmak suretiyle mal ve hizmet satan ve tüketiciyi yanıltmak suretiyle mağdur eden söz konusu firmaların mal ve hizmetleri ayıplıdır.

Reklam Kurulu kararı gereğince tüketicilere ayıplı mal ve hizmet sattıkları tespit edilen firmaların tüketiciye herhangi bir müracaata gerek kalmaksızın bedel iadesi yapmaları gerekmektedir. Bu durumda olan tüketiciler, yanıltıcı reklam nedeniyle alınan mal ve hizmetin iadesi ve ödenen bedelin geri verilmesi ile ilgili olarak Tüketici Sorunları Hakem Heyetleri veya Tüketici Mahkemeleri'ne Reklam Kurulu kararlarını delil göstererek dava açabilirler."
  • ukde  (12.11.10 07:48:10) 
biri zaten %100 bakterilerden arındırıyorum derse reklamda, tüketicilerden önce diğer firmalar reklam özdenetim kuruluna şikayet eder. o yüzden "claim"lerini dikkatli yapar firmalar


  • trocero  (12.11.10 09:09:20) 
Bu ürünlerin amacı cildin florasına fazla zarar vermeden floraya ait olmayan diğer mikroorganizmaları ortamdan uzaklaştırmaya yardım etmektir. Cildin kendi florasında da zararlı mikroorganizmalar var; mesela staphylococcus türleri. Bu ürünleri kullandıktan sonra flora mikroorganizmalarının bir bölümü ciltte kalmaya devam eder. Reklamlarda gösterilen o mikroplar da bunu temsil eder. Cildin/elin hijyenik olması gibi bir durum söz konusu olamaz, zaten sağlık açısından da iyi bir şey değildir. Gıda ve sağlık sektöründe eldivenlerin kullanılma amacı da genelde bu nedenden dolayı zorunludur, temas halinde bariyer görevi görür.


  • deepfreeze  (12.11.10 13:56:47) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.