[]

Renk Tonları, Adlandırma, RGB - CMYK ve Hayatın Renkleri

Bütün renk tonlarının adı var mıdır? RGB ve CMYK'da aynı mıdır tonlamalar ve isimler? Gerçek hayatta bütün tonlar algılanabilir mi? Kim uğraşıyor bunlarla, tonlamalarla, isimlerle, tam olarak kafamdakini de soramadım belki sorularımı da kuvvetlendirebilirsiniz... Kafam karıştı benim, araştırdım daha da beter oldu!! Öğrenebilirsem hayatı daha renkli görmeye başlayacam, Yok mu beni renklendirebilecek biri...




 
Ton adı derken? Mesela Pantone kodları vardır onları mı kastediyorsunuz? 300 koyu mavi, 130 turuncuya çalan sarı falan?


  • sui  (09.01.08 19:38:30) 
vardır bütün renk tonlarının ve renklerin adı .. renk tonlarının adı çoğu zaman subjektif olabilirken, uluslararsı piyasada munsell sistemi kullanılır, munsell in yatpıı dallı budaklı ağaca referans verilerek binlerce renk red 2 3 şeklinde vb sırasıyla hue(öz) saturation(doygunluk) brightness (value)(değer,parlaklık,luminance) isimlendirilir, anlayan anlar hangi renk kastedildiğini.. ama ağaç mantığı da herkes anlasın diye vardır, en pratiği budur... 100 yıllık sistemdir, ondan önce ilk newton prizmayla su zerreciğiyle falan oynaya oynaya 7 rengi keşfetmiş dönemin burjuvasından koca bi aferim almıştır. sonra işte gittikçe daha rçok rengi österen temsili sistemler blnmuştur taa ki munselle kadar (munsell yaz wiki de sözlükte çıkıyo hep) .. munsell in bi de rakibi de vardır ama onu siklemez uluslararası renk konseyi ..
rgb cmyk da ve renk adlandırması arasında hiç bi alaka yoktur.. cmyk daha çok matbuatla , baskıyla alakalıdır, zira black vardır gördüğün üzrfe, ve renkler daha kaliteli elde edilebilir cmyk ile, rgb additive(eklemeli) cmyk subtactive(çıkarmalı) sistemlerdir , birinde karıştıra karıştıra diğerinde çıkarta çıkarta elde edersin rengi , girmicem bu kitap konularını aklıma kazındı şerefsizim sen de girme derim .. git renklerin birbiryle ilişkisine, relationship, contrast of colors a falan bak, daha faydalı işlevsel bilgilerdir onlar eğer matbaacı olmaya karar vermdiysen .. unitedcolors ya da colorlovers.com gibi siteler var , eğlenceli hakkaten dekorasyon falan filan ..
demişinki bi de tüm tonlar algılanır mı .. hayır algılanmaz, sonuçta göz rgb yi kullanır ve kapasitesi sınırldır, o da bi objektif sensör gibi işler sonuçta .. ccd miz şkür ki baya bi iyidir ama sınırsız değildir, sklasmız sınırlıdır, o yüzden her tonu algılayamayız bir farzederiz şart da değil zaten, üzülmüyorum şahsen .. baskılık işin varsa cmyk ile çalış fotoşopta derim.. sonradan çevirince renk kayıbı oluyo..
renkle kim uğraşıyor böyle diyosun ..
ben uğraşıyorum valla, böyle isim koyuyorum renklere diyorum ki müren yeşili , diyorum ki sakal siyahı böyle gider bu .. ressamlar boyacılarda kendine göre isimlendiriyor tabi renklerin tonlarını, şlerine geldiği gibi , tabi bunu yaparken doğal referanslar kullanmayı tercih ediyola.. ama dyo kesekağıdı diye bi renk çıkartıyo mesela asabımı bozuyor , renk güzel eyvallah ama kesekağıdı ne lan .. hayır kelime olarak severimama bu kadar mı kanıksadık kesekağıdını biz .. yumurta mı konur kesekağıdına naapalırdı bilemedim .. yıtılır ki bi de o sürekli dibinden ..
hayatın renkleri turuncu ve mavidir, bu ikisi olmasaydı hayat olmazdı .. (bu da ezoeterik olsun dedim, başımın gözümün...)

(kısıtlı bilgimle nacizane bu kadar oldu, renklendiysen ne mutlu )
  • ditriell  (09.01.08 23:19:06) 
@ditriell
çok içten ve doğal açıklamışsın teşekkürler belki de bu şekilde söylenince anlıyorumdur :)

ressam mısın ?
  • ermanen  (09.01.08 23:42:39) 
ı ıh, görüntüyle uğraşıyorum yalnız, aşinalık sade .


  • ditriell  (10.01.08 00:48:59) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.