[]

geometri yapamiyorum

merhaba. ben bu sene oss ogrencisiyim. ozellikle en sevdigim dersler olan fizik ve matematigi cok guzel yapiyorum. lys de ygs de sorun olmuyor. turkce ve sosyalim de bi kac yanlis disinda basarili denemelerde.

yalniz soyle bir sorun var; ben yillar yili geometriyi hep korkumdan arkaplana attim, sinif gecmeme mani olmayacak puanlar aldim. ben bu durumu nasil kotaririm? kilit noktalari biri gostermezse cok zor goruyorum. soru cozemiyorum, hocaya sorfugumda pat diye gosteriyor, oyle olunca corap sokugu gibi gerisi geliyor sorunun. ama iste o ilk baslangici ben genelde yapamiyorum. konu anlatim calisayim dedim, benzerlik gibi bir konunun konu anlatimi yarim sayfayi gecmiyor.

siz oss zamani nasil calisirdiniz geometriye? onerilerinizi alirsam sevinirim.

biyoloji konusunda da soyle bir sorunum var; bu ders nasil calisilir? ygs biyolojim iyi fakat lys biyolojisinde cok kotuyum. muhendislik istedigim icin %4 gibi az bir etki yapsa da ben iyi yapip yarar saglamasini istiyorum. bu ders icin bildiginiz guzel
bir calisma metodu var ise buyrunuz.

simdiden tesekkurler.

 
geometri sorularında da nicelikten çok nitelik önemlidir, belki bazen bir soru bir gününü alır, nereden dikme ineceğini, bulunan bir benzerliği görmek için, böyle sorularla aşama katedersin, arkadaşlarla ve hocayla ders çalışılmaz, beraber yüzlerce soru da çözsen eve döndüğünde sana fazla birşey katmadığını görürsün, sonuçta herkes sınava kendisi giriyor, en güzeli tek başına uğraşmak

edit: benzerlik ve özel üçgenleri kıvırırsan soruların %70 ini çözersin
  • freebird5406  (11.11.10 22:34:36 ~ 22:43:25) 
güvenderin zannedersem kolay geometri kitabı vardı, üstüne kolay yazıyor hatta. Onunla başlayabilirsin bence, sonrası için de baya baya soru çözmen gerekecek. Ki 2010 lys deki geometri acayip kolaydı, bu sene de öyle olursa zorlanacağını zannetmiyorum.


  • zeplich  (11.11.10 22:35:24 ~ 22:36:04) 
kolay geometriyi bitirdim ama o seviyenin uzerindeyim. cidden kolay geliyor ve birsey katmiyor. suan birey b geometri var elimde fakat sorularin yarisindan biraz fazlasini belki cozebiliyorum :(


  • slavez  (11.11.10 22:40:11) 
Merhaba,

Benim uyguladığım ve hocamın da tavsiye ettiği bir şey vardı. Çok da işime yaramıştı. Dilim döndüğünce anlatmaya çalışayım: Tüm teoremleri ve kuralları renkli kalemler ve renkli kâğıtlara yazın. Dikkatinizi çeksin ve sevimli hâle sokmaya çalışın. Siyah ya da mavinin tekdüzeliğindense yeşil, kırmızı, sarı, turuncu, kahverengi vb. renklerin çekiciliğini ya da "aykırılığı"nı kullanın. O notları şeffaf dosyalara takıp bir dosya oluşturun. Soru çözerken bu notları açıp açıp bakın. "Bu soruda hangi teoremi kullanabilirim?" diye tek tek gezin sayfaları. Başlarda soru çözerken inanılmaz zaman kaybettiğinizi düşüneceksiniz ama, sonradan o teoremlerin, ezberlemeye çalışmadan kafanızda yer ettiğini göreceksiniz (Çünkü sürekli olarak o notları açıp baktınız). Çözemediğiniz her soruda da ümitsizliğe kapılmayıp sonraki soruya geçin. Bunda da kullandığım bir yöntem vardı. Onu da önereyim: Soruyu alıp bir A4 ya da A3 kâğıdına sayfayı dolduracak büyüklükte çizin (A3'e yapmadım ben hiç ama, yapılabilir). Yani, şekli olabildiğince büyütün. Sonra, o kâğıt üzerinde soruya bakın. Göremediklerinizi daha rahat gördüğünüzü fark edeceksiniz. Geometri bolca soru çözülerek öğrenilen bir derstir. Başlarda "göremediğiniz" şeyler sonra çocuk oyuncağı gelecektir.

Biyoloji için ise tavsiyem yazarak çalışmaktır. Ben çok çok severdim ve sürekli tama yakın yapardım biyolojiden. Şekiller ile öğrenmeye çalışmak ve ezberlememek temel kuraldır bana göre. Biyolojinin ezberle değil, yazarak çalışılıp sorular üzerinden gidilerek kafada yer edici şekilde öğrenileceğini düşünüyorum.

İyi çalışmalar. Başarılar.
  • nuage  (11.11.10 22:40:42 ~ 22:43:11) 
Birey B felakettir, onu hocalar bile zor çözüyor. Yapamıyorum demen normal eğer o kitabı çözüyorsan.


  • zeplich  (11.11.10 22:42:07) 
benzer durumdaydim. Geometriyi catir catir cozen arkadas geometri cozerken ona yanci oldum. Sorulara bakis acim ve seklim degisti.

Kendi basina yapamadikca yine diger derslere donecegine sikilsan da yanci olacagin biri bul sorulari anlayarak gec derim.
  • the beyin  (11.11.10 22:45:08) 
Niye hoca görüyor, ben göremiyorum derseniz, hoca aynı veya çok benzer soruları bininci defa gördüğü için diyebilirim. Geometride çok soru çözmeniz lazım. Fizik ve diğer tür matematikte sorununuz olmamasına sevindim. Özellikle fizik iyi bir geometri görüşü gerektirir, demek ki bu sizde var. Sizin şimdi soru çözmeniz gerekiyor. Benzerlik, dik üçgen, tümler-bütünler açılar, dairede teğet-kiriş gibi konular en önemli konular. Neredeyse diğer her şey bunları bilirseniz çözülecek şeyler. Analitik geometriyi de geometri gibi düşünürseniz vakit kaybetmeden sonuca gidebilirsiniz. Adı analitik ama görüşünüz yerleştiyse mesela bir doğru denklemini çotank diye uğraşmadan görür hale gelirsiniz. Mühendislik istiyorsanız zaten onu okurken de lazım olacak :)

Biyolojiyi yazarak, çizerek çalışın. Çizmeden öğrenilmez bence. Kısaltmalar, isim takmalar yardımcı olur. Benim zamanımda "profesör mete annesine telefon etti" vardı mesela (profaz, metafaz, anofaz, telofaz) :) Hala aklımdan çıkmamış bakın (Şimdi düşündüm de bunu 20 yıl önce öğrenmişim).
  • sourlemonade  (11.11.10 23:02:54) 
fem'in konu anlatımlı güzel bi kitabı vardı zamanında. sıfırdan o kitapla başlamıştım, gayet de iyi kavradım ve öss'de soru kaçırmadım geometriden. konu eksiğinizi kapatıp, bol bol soru çözdükçe ufkunuz açılır.


  • nopnog  (11.11.10 23:06:40) 
şu anda geometri dersi veren bir öğrenci olarak söyleyebilirim ki piyasadaki en iyi öğrenilecek kitap fem' in konu anlatımlı kitabıdır. ben üniversite sınavına hazırlanırken iki kere bitirmiştim. sonra sırasıyla birey ve finali bitirmiştim. çalışma yolu için iki şey söyleyeyim, 1. si senin için çözümlü sorular çok önemli çünkü testlerde de sonuçta az biraz değiştirilmişi var. 2. ve en önemlisi gideceksin hocana soracaksın ve onun çözümünü izleyeceksin, yani nasıl çözüyor önemli, tanıdığım bütün geometri hocaları da renkli insanlardı iyi anlatmışlardı bana şanslıydım sanırım, tekrar tekrar anlattır, sor, bir de çok kitap çözmen gerekiyor en azından 6-7 tane yani.. kolay gelsin..


  • mchslmdnc  (11.11.10 23:33:35) 
her şeyden önce formülleri ezberlicem diye kasma, aynı soruyu farklı biçimde sorarlar yapamazsın.

sürekli soru çöz, formüllere çözümlere baka baka binbir çeşit soru çöz zamanla her şeyin her formülün kafana oturduğunu ve herhangi bir soruda geometrik şekle baktığında nerede ne yapılması gerekeceğini çok güzel bir şekilde anlıyacaksın. başka bir şey yapmana gerek yok tekrar ediyorum formüllere ve çözümlere bakarak soru çöz zamanla bakma ihtiyacın kalmayacak.

ben bu şekilde çalışmıştım ve öss full çekmiştim.

ve tabi bir şeyi unutmamak gereklidir ki her insan kendi stilini kendisi bulur ilk önce kendine güven. hakkında hayırlısını diliyorum. şimdiden başarılar.
  • from brain to fingers  (11.11.10 23:43:52) 
öss (yeni adı her ne ise) denilen sistemde geometri için yapılabilecek tek şey var (ben denedim %100 çalışıyor);

bol soru çözeceksin. ne kadar çözersen, soru tiplerine o kadar alışırsın. zaten öss'de çıkan sorular da öyle yaratıcı sorular değil. karşına ne kadar karmaşık bir üçgen çıkarsa çıksın, test kitaplarında hepsinin örneği bolca var.

bi de geometri uyuz bi derstir. 5 dakika kasarsın, bi çözüm üretemezsin. sonra başka sorular çözüp tekrar bakarsın, ilk saniyede "enee şuradan bi çizgi çekmekteymiş tüm olay" dersin.
  • deckard  (12.11.10 00:41:34) 
17 bin soru çöz geçer.


  • desdinova  (12.11.10 00:54:12) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.