[]

Büssürü para veriyorlarmış? KOSGEB

Selam genç girişimciler,

Üniversiteyi bitireli bir kaç ay oldu. Bu süre içersinde hiçbir şey yapmadım. Yakınlarımdan kosgeb'in varlığına dair bilgiler alınca araştırdım. Yeni girişimciler için çogüzel programları var. Lakin ki, benim biraz başım döndü.

Yeni girişimci desteği için kosgeb'in yaptığı eğitimlerden en az birine katılmış olmak gerekiyor sanırım. Fakat bu eğitimler nerde ne zaman yapılıyor, nasıl katılacağız vesaire.

Aslında sormak istediğim bu gibi bir programa katılmış olan var mı aranızda? Ya da kosgeb hakkında bilgi sahibi olan?

 
Bu programları KOSGEB değişik STK lar ile birlikte yürütebiliyor.Kendi verdiği eğitimler de var.Bunun için dönem dönem duyuru yapılıyor.En sağlıklı bilgiyi tabiki bir KOSGEB merkezinden alabilirsin.YTÜ Barboros ve İÜ Avcılar kampüslerinin içinde var.Sitesinden diğer yerleri de öğrenebilirsin.

Ancak benim tavsiyem çok hevesli olma.Ben üniversite yıllarından bu eğitimlerden birine katıldım ama o zaman 3. sınıfta olmam nedeni ile kabul etmediler beni.Diyelim ki bu eğitimleri falan aldın ama aklında olan işin fizibil olması gerekli.Bunun içinde ciddi bir araştırma ve fizibilite yapman gerekli.

Diyelim ki tüm bunları aştın ama daha sonrasında kredi ya da hibe alabilmen için değişik şartlar da gerekebiliyor.Adamının olması tabiki en iyisi ama belli olmuyor bu işler.Biraz da şansına kalmış.Ayrıca daha önceden bir iş hayatın yoksa bu işlere hiç girme derim ben.İş hayatını tanımadan, pazarlama, satış, operasyon, muhasebe vs. bilmden gireceğin bir iş çok çok orjinal olmadıkça %90 batmaya mahkumdur.

İşler senin düşündüğünden çok kapsamlı.Benim naçizane önerim önce askerlik, sonra iş tecrübesi sonra da kendi işin şeklinde olur.Ama hayallerin varsa da bu hayallere ulaşmak için elinden geleni yapmalısın.Herkese sor ama kendi bildiğini yap.Bu şekilde pişman olsan bile en azından kendi hatalarından pişman olursun.
  • Evocati  (19.10.10 16:57:24) 
evet öncelikle girişimcilik eğitimi alman gerekiyor.işkur'un sitesine üye olup, bulunduğun şehirdeki girişimcilik kurslarını aratıp başvuru yapabilirsin. kosgeb tarafından desteklenen sektörleri ve girişimcilik destek programı ile ilgili bilgileri kosgeb'in sitesinden inceleyebilirsin.
Bir de kabul edilmeniz durumunda bildiğim kadarıyla siz harcamaları yaptıktan sonra ödüyorlar, yani öncesinde biraz sermayeniz olması gerek.

  • arkturus  (19.10.10 17:20:33) 
1. iş-kurdan girişimcilik dersleri alıyorsun
2. projeni hazırlıyorsun, maliyet raporunu proforma faturalarını her şeyi toparlayıp içine girişimcilik sertifikanı da ekleyip kosgebe yolluyorsun.
3. firmanı kuruyorsun
4. kosgeb de belirli dönemlerde kurulan kurula dosyan sunuluyor.
5. kuruldan geçtiysen ilk olarak şirketini kurarken yaptın harcamaların bir kısmını ödüyorlar.
6. sonra demirbaşlarını alıyorsun mobilya, makina vs.
7. kosgebden gelip iş yerini inceliyorlar; gerçekten yaptığı harcama ile aldığı şeyler uyumlu mu diye.
8. eğer uyumluysa harcamanın %60ını geri ödüyorlar
9. faturalarının tel, elektrik, su ,adsl gibi faturalarını ödüyorlar 1 yıl boyunca. aylık max: 1000tl.

daha da fazla ve sağlıklı bilgi için ikitelli ye kosgeb e gidebilirsin.

kolay gelsin.
  • zenc  (19.10.10 17:46:43) 
Eğitimler 70 saat civarında oluyor genelde. Toplam 1,5 ay sürüyor, ancak bunun 12-13 gununde ders var. Hafta ici de hafta sonu da olabiliyor dersler.

Destek almak icin once eğitime katılıp sertifikayı alıp, sonra işyerini resmiyette kurup (ancak makina, eleman vs. hic bir sey almadan )KOSGEB'e destek basvurusunda bulunman gerekiyor. Eğitim sonunda işinle ilgili hazırladıgın İş Planın bu kurulda gorusulecek ve onay alırsan erkeksen %60 kadınsan %70 oranında 27 bin TL'ye kadar hibe yani geri odemesiz destek alacaksın. 5 bin TL ilk kurulum masrafları ve işini kurmadan once alacagın danısmanlıklar icin, 10 bin TL işin için gerekli makine-techizat-ofis donanımı için, 12 bin TL de her ay 1000 TL ust limitli olmak uzere elektrik-su-telefon-yakıt-personel için olmak uzere toplam 27 bin TL. Eğer 10 bin TL yetmez ise 2 yıl odemesiz sonraki 2 yıl odemeli 0 faizli kredi de var ancak bunun icin bankadan teminat mektubu getirmeni istiyorlar.

Kira-hammadde ve tasıt icin destek vermiyorlar bir de alınacak makina-techizat-ofis donanımının en fazla 3 yıllık olmasını sart tutuyorlar...

Yapılacak isin fizibıl olmasından ziyade İş Planının iyi yazılmıs olması onemli. Adamım yok vs diye bu ise girmemek yanlıs olur bence cunku 3-4 ay once son yapılan duzenlemelerle de birlikte kurum ve kurul kararları oldukca seffaf ve hakkaniyetli veriliyor goruntusu var...

Nerelerde ne zaman Eğitim oldugunu www.kosgeb.gov.tr'deki Duyurular kısmındaki Eğitim Duyuruları bölümündeki Girişimcilik Eğitimleri bolumunden bulabilirsin...

Bu arada eğitimi İŞKUR ile ortak duzenliyorlarsa işsiz olma şartını da arıyorlar diye biliyorum...
  • portishead  (19.10.10 22:32:38) 
Bu arada destek telep ettiğin hizmet veya esya vs.'nin fiyatının erkekler için % 40'nın kadınlar için %30'nun ödendiği görülüp destek odemesi sonra yapılıyor, boyle de bir olay var...


  • portishead  (19.10.10 22:39:48) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.